Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Draudzējas ar citu valstu bērnudārziem

Diāna Lozko

2016. gada 2. decembris 00:00

9

Apes pirmsskolas izglītības iestādē “Vāverīte” grupa “Vāverēni” veikusi kādu īpašu sarunu ar programmas “Skype” palīdzību. Novembrī bērni sarunājās skaipā ar Turcijas pirmsskolas izglītības iestādes bērniem, arī ar Rumānijas pārstāvjiem, bet no 8.līdz 12.decembrim Apes pirmsskolas izglītības iestāde “Vāverīte” uzņems viesus no Grieķijas, Bulgārijas, Rumānijas, Francijas un Turcijas.
Iepriekšminētās aktivitātes notiek projektā “Let’s EAT together, Everybody Around the Table”. Projekts sākās pirms diviem gadiem, jau notikuši vairākas aktivitātes un apmaiņas braucieni. Projektā uzsvars likts uz veselīgu uzturu un ēdināšanu.

Grieķijā tā nav!
“Decembra viesošanās laikā kopā cepsim piparkūkas, apmeklēsim Apes Ziemassvētku tirdziņu un iepazīsimies ar pārējām Apes izglītības iestādēm, kā arī dosimies uz Alūksnes pirmsskolas izglītības iestādēm. Viesi piedalīsies arī mūsu Ziemassvētku egles iedegšanā. Līdztekus tam plānosim projekta noslēguma aktivitātes,” stāsta Apes pirmsskolas izglītības iestādes “Vāverīte” vadītāja Iluta Apine.
Šobrīd gatavo kalendāru, kuram katra projekta dalībvalsts iesūta savas fotogrāfijas. “Kalendārā ”Vāverītes” bērni būs redzami augustā un februārī. Kopīgi apgūstam arī kustīgās rotaļas, kuras ir vienas no veselīga dzīvesveida pamatprincipiem,” teic I.Apine. Projekta dalībniekus interesē ne tikai katras pirmsskolas izglītības iestādes pieeja ēdināšanas jautājumos, bet arī finansējuma gūšanas iespējas. Tieši tādēļ notiks arī viesošanās divās Alūksnes pirmsskolas izglītības iestādēs - “Sprīdītis” un “Cālis”. “Šīm iestādēm ir divi atšķirīgi finansējumi – valsts un pašvaldības. Partneri no Grieķijas atzīst, ka tieši tādēļ mēs esam privileģētā situācijā, jo Latvijas valsts un pašvaldības tur lielu rūpi par pirmsskolas izglītības iestādēm. Grieķijā tā nav, tāpēc viņus interesē mūsu modelis,” teic I.Apine. Savukārt nākamgad Apes “Vāverīte” pārstāvji viesosies Bulgārijas un Grieķijas pirmsskolas izglītības iestādēs.

Paplašina redzesloku
I.Apine informē, ka pieredzes apmaiņa palīdz gūt ieskatu citu valstu sistēmā un aizgūt ko sev noderīgu. Ļoti labs piemērs tam ir Francija, kur pirmsskolas izglītības iestādēs par katru aktualitāti grupiņās tiek balsots. “Piemēram, ja ir nepieciešams projekta talismans, Francijas pirmsskolas izglītības iestādēs visi bērni balso un par talismanu kļūst tas, kurš ir savācis visvairāk balsu. Viņiem ir ļoti laba demokrātijas pieredze,” teic I.Apine. Arī sarunas skaipā palīdz paplašināt redzesloku, jo spēj dzēst dažādus stereotipus. “Vāverītes” bērni saņēma jau iepriekš to valstu prezentācijas, ar kurām plānota saruna skaipā. “Iepazināmies ar Turcijas prezentāciju par viņu valsti un bērnudārzu. Jau tad mūsu bērni teica, ka šie cilvēki izskatās citādāki – tumšāki. Mēs to visu savstarpēji izrunājam. Tas noteikti palīdz mazināt stereotipus, un tas, ka mēs esam atšķirīgākā izskatā, netraucē draudzēties,” pauž I.Apine. Viņa uzsver, ka tas noteikti palīdz mazināt plaisu starp dažādām tautībām. Projekts palīdz arī uzlabot angļu valodas zināšanas, jo bērni savā starpā sazinās angļu valodā. “Projekta noslēgumā mums visiem kopīgi taps arī skaņu vārdnīca. Zem A burta būs kāds vārds dažādās valodās - to varēs gan redzēt, gan dzirdēt. Kopā mums visiem ir radušās vairākas interesantas lietas,” teic I.Apine. Projekts noslēgsies nākamgad augustā. ◆

Kategorijas