Aluksniesiem.lv ARHĪVS

8778: Narkomānija - strauji augošs noziegumu motīvs

2010. gada 2. februāris 17:01

551

Nesen saskāros ar nepatīkamu un ļoti aktuālu problēmu- zādzības no dzīvokļiem. Šī notikuma iespaidā, norūpējies par savu drošību devos uz Burtnieku 39, kur atrodas Valsts Policijas Teikas iecirknis. Man bija sarunāta tikšanās ar iecirkņa priekšnieku Paulu Krūmiņu, kam ir 18 gadu darba pieredze policijā. Derīgi zināt, ka šis iecirknis nodrošina kārtību Juglā (1.2.3.), Mežciemā, Berģos, Teikā, Juglas papīrfabrikā, kopā uzraugot 80.000 Rīgas iedzīvotāju. Apkopojot mūsu, vairāk kā stundu garo sarunu saņēmu atbildes uz vienkāršiem, taču būtiskiem jautājumiem.

Kas zog?
Sāksim ar galveno- kas tad īsti mūs apzog un kāpēc? Pirmajā mirklī šķietami muļķīgs jautājums, bet vai kas vairāk par atbildēm „zaglis” un „tāpēc, ka vajag naudu” mums nāk prātā? Tātad cilvēks, kurš apzog dzīvokļus, noskrūvē jūsu automašīnai gaismas optiku, vai rausta jūsu dzīvokļa durvis, pārbaudot vai tās ir vaļā, visbiežāk ir narkomāns. Narkomānam naudu vajag daudz un bieži, par cik akciju tirgū pašlaik situācija ir pārāk neparedzama atliek zādzības. P.Krūmiņš atdzīst, ka cīņa ar narkotiku izplatību ir policijas prioritāšu saraksta augšgalā. Narkotikas lietojošu cilvēku pazīmes ir bāla sejas āda, parasti izkārnējis, tievs, grūti saprotama runa. Ir manīti 23 trolejbusā! Šādiem cilvēkiem piesardzība un nozieguma cītīga izplānošana ir otršķirīga, tādēļ tie ir diezgan neparedzami.


Ko zog?

Lai cik neaktuāli pašlaik tas neliktos, pēc valsts policijas pētījuma „Par drošību”, saraksta augšgalā atrodas divriteņi! Krīzes dēļ šī šovasar solās būt īpaši aktuāla problēma. Zog no balkoniem, ielām, dienā un naktī. Metāla drošības troses nav liels šķērslis metāla knaiblēm, kas ir ērti paslēpjamas zem virsjakas. Pārkniebt trosi zaglim ir pāris sekunžu darbs, ejot garām jūsu velosipēdam.
Liels pieprasījums ir pēc pirmās nepieciešamības detaļām sportiskiem auto – BMW, kas ir izskaidrojams gluži vienkārši, tie itin bieži pamanās iekļūt ceļu satiksmes negadījumos. Tiek zagti priekšējie, kā arī aizmugurējie bamperi. Vairumā gadījumu priekšējā optika, par cik sportiskie autovadītāji ir tendēti uz ietriekšanos, nevis tajos kāds ieskrien. Ir zināmi gadījumi, kad BMW īpašniekam Purvciemā bamperus pamanījās noskrūvēt pat divas reizes viena mēneša laikā.

Magnetolas ir visu laiku klasika. „Labajos laikos” šī problēma kļuva mazāk aktuāla par cik dzīves līmenis nemitīgi gāja uz augšu, vairums magnetolu bija aprīkoti ar noņemamajiem paneļiem un „melnajā tirgū” tie neko daudz nemaksāja (15-20 Ls). Bet kas šodien ir 20 Ls? Tā vairumam iedzīvotāju  ir liela nauda. Interesants ir fakts, ka magnetolai noņemts panelis, nemazina risku, ka zagļi nemēģinās iekļūt jūsu auto. Zagļi stiklu izsit un pārmeklē salonu, cerībā atrast magnetolas paneli. Tas pats attiecas uz navigācijas iekārtām. Ja zagļi spēlē šādu laimes spēli, tas nozīmē, ka automašīnas salonā nedrīkst atstāt neko. Par garnadžu laupījumu nereti kļūst ierakstīto audio disku mapes.

Zagļiem vienmēr gards kumoss ir celtniecības instrumenti. Nav noslēpums, ka instrumenti ir dārgi. Lielākā kļūda ir glabāt tos automašīnās vai uz balkoniem. Pat parasta instrumentu kaste, atstāta jūsu automašīnā, var būt par iemeslu izsistam stiklam.
No dzīvokļiem tiek zagtas viegli pārvietojamas un vērtīgas preces- dārglietas, portatīvie datori ,protams, meklē naudu. Par cik zagļi nereti uzdarbojas dienas laikā, tādas lielas mantas kā televizori un salīdzinoši nedārgie DVD, printeri, personālie datori tiek atstāti neskarti. Narkomāniem interesē viegli realizējamas preces. Dzīvokļos visbiežāk iekļūst tieši caur balkonu. Apakšējo stāvu kaimiņu balkonu režģi, kalpo kā kāpnes zagļiem, kuri itin viegli var uzrāpties pat uz septīto stāvu, izsist stiklu un iekļūt dzīvoklī.

Kur realizē?

Pēc iecirkņa priekšnieka vārdiem, parastās mantu realizācijas vietas ir lombardi, sludinājumu serveris „reklama.lv”, tirgus „Latgalīte”. Bieži zaglis laupījumu nodot mantu realizētājam - uzpircējam pēc principa “visu uzreiz par lētāku naudu”. Pēc tam šis uzpircējs pārdot zagtās mantas tālāk un viņa līdzdalību noziegumā ir grūti pierādīt. Atcerieties, ka tad, kad pērkat lietas bez dokumentiem, jūs veicināt noziedzību. Prece var izrādīties zagta. Man pašam ir tā gadījies. Nopirku lētu atpūtas inventāru, par ko policijā bija akts par zādzību. Kas attiecas uz lombardiem, zagtā manta tiek ieķīlāta, un tirgošanā parādās pēc vairākām nedēļām, kad iztek izpirkumam paredzētais termiņš.

Ko der zināt!

• Neatstājiet velosipēdus uz ielas bez pieskatīšanas- brauciet grupā, vienmēr atstājiet kādu, kas paliek pieskatīt velosipēdus.
• Zagļiem stāvs nav šķērslis- bijuši gadījumi, ka uzkāpj pa balkoniem uz septīto stāvu.
• Pirmajiem diviem stāviem ieteicams likt režģus, signalizācijas, ja trūkst naudas, tad vismaz skaņas-trauksmes signalizācijas.
• Nekad neatstāt atslēgu dzels durvju slēdzenē, ja atslēga ir atstāta uz nakti slēdzenē, to ir iespējams atvērt no ārpuses.
• Pirms gulētiešanas pārbaudiet, vai durvis ir aizslēgtas.
• Savus PIN kodus nepierakstiet makos, telefonos, uz lapiņām. Centieties tos atcerēties.
• Bieži notiek zādzības uzticības ceļā- var zagt radi, bērni, viņu draugi, paziņas.
• Neatstāt būvniecības instrumentus automašīnās, balkonos.
• Automašīnu salonos neatstāt liekas mantas- somas, maisus, paciņas utt.

Teikas iecirkņa priekšnieks īpaši slavē t.c. „Alfa”, apsardzes darbiniekus, kuri, pēc Krūmiņa vārdiem, ir savas jomas profesionāļi. „Sadarbojoties ar apsargiem ir atklāti daudzi pat īpaši smagi noziegumi. Apsardzes darbiniekiem ir trenēta acs, kas videoierakstos ātri atrod cilvēkus, kurus meklējam. Bija atgadījums ar sievietes izvarošanu Bābelītes ezerā. Netālu no nozieguma vietas atradām tukšas alus pudeles un veikala „Rimi” čeku, uz kura, protams, bija fiksēts pirkuma laiks. Aizbraucām uz „Alfu”, pateicām apsargiem aptuveno laiku, aptuveno noziedznieku aprakstu, un pēc neilga laika mēs jau zinājām, kā izskatās noziedznieki. Vēlāk tos aizturējām,” saka Krūmiņš.

Diskusijā laikā izkristalizējas aktuālā mūsdienu problēma - narkomānija. Policijas dati runā paši par sevi. Atliek tikai minēt kāds būs izdarīto noziegumu pieaugums Latvijā 2009 gadā, par kuru iemeslu vai mērķi būs kalpojošas narkotiskās vielas. Narkomānija ir problēma, kas ne tikai pamudina veikt noziedzīgas darbības, bet arī izposta un sagrauj cilvēku dzīves. Jebkurā gadījumā, tā ir nopietna problēma, kas ir veselības , iekšlietu, tieslietu un labklājības ministriju kompetencē. Šīs institūcijas ir līdzatbildīgas par narkotisko vielu izplatības apkarošanu, sodīšanu, narkomānu profilaksi, kā arī par problēmas risināšanu potenciālā riska grupā- nelabvēlīgā vai gluži parastā ģimenē. Lieta par ko aizdomāties.

Kategorijas