Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Problēma ir nevis palmu eļļā, bet zemas kvalitātes ēdienā, kam to pievieno

Dace Komseli

2016. gada 2. decembris 00:00

132



Vienu dienu nolēmu papētīt veikalu plauktos maizi. Kādi zelta putekļi ir pievienoti dārgākajiem kukulīšiem, un no kādām smiltīm izgatavoti lētākie izstrādājumi. Man par lielu pārsteigumu lielākā daļa ražotāju maizes cepšanā izmanto palmu eļļu, par kuru ne reizi vien dzirdēts, cik tā ir neveselīga uzturā.
Izrādās, bez palmu eļļas mūsdienās cilvēkam teju vai badā jāmirst, jo tā tiek pievienota cepumiem, konfektēm, šokolādei, čipsiem, margarīnam, krējuma izstrādājumiem, kausētajiem sieriem, kārtainās mīklas izstrādājumiem, saldējumam, iebiezinātajam pienam un vēl, un vēl, un vēl. Tādi lielie uzņēmumi kā «Kraft», «Nestle» un «Kellogg’s» savu produktu ražošanā izmanto palmu eļļu, kas ir lēta un izdevīga ražotājiem.

Biedē pārspīlēti
Visizplatītākais stereotips par palmu eļļu ir tāds, ka tā ir kancerogēna, taču uztura speciāliste Ksenija Andrijanova norāda – nav pētījumu, kas saistītu palmu eļļu ar vēža rašanos.
Zinot daudzu cilvēku noraidošo attieksmi pret palmu eļļu, tiek uzskatīts, ka ražotāji bieži vien to definē kā augu eļļu (Vegetable Oil) vai arī paslēpj zem tādiem nosaukumiem kā palmitīnskābe (Palmitic Acid), augu tauki (Vegetable Fat), palmu lapas (Palmate), palmu kodols (Palm Kernel), palmu kodola eļļa (Palm Kernel Oil), palmu augļu eļļa (Palm Fruit Oil), glicerīns (Glyceryl), stearīnskābe (Stearate, Stearic Acid), palmu stearīns (Palm Stearine), nātrija laurilsulfāts (Sodium Lauryl Sulfate), nātrija lauretsulfāts (Sodium Laureth Sulfate), palmetilspirts (Palmityl Alcohol). Tomēr K.Andrijanova, komentējot šo uzskatījumu, skaidro, ka minētā informācija ir maldinoša: «Palmu eļļa un palmu kodolu eļļa ir divas dažādas lietas! Glicerīns pēc dabas ir spirts, kas sastopams dzīvnieku taukos. Nātrija laurilsulfāts ir detergents! Šī informācija nāk no klaji maldinoša avota. Ja produkts satur palmu eļļu, tā ir jāuzrāda. Neviens to neslēpj.»
Palmu eļļas pretinieki min argumentu, ka tās sastāvā gandrīz vispār nav cilvēka organismam vērtīgu vielu, jo pārtikas eļļu vērtību nosakot linolskābes daudzums. Vidējas kvalitātes un cenas augu eļļā tā sasniedz apmēram 70–75 procentu līmeni, savukārt palmu eļļa satur piecus procentus linolskābes, tāpēc cilvēkam vissabalansētākās ir kukurūzas un olīvu eļļas. Uztura zinātniecei šajā jautājumā ir cits viedoklis: «Eļļas vērtību nosaka piesātināto un nepiesātināto taukskābju proporcija. Jo vairāk nepiesātināto taukskābju, jo labāka eļļa. Palmu eļļā ir relatīvi daudz piesātināto taukskābju, bet tas nepadara to par kaitīgu – tikai par visnevērtīgāko augu eļļu.»

Veselīgāka par sviestu
Pārmērīgi bieža palmu eļļas lietošana uzturā paaugstina holesterīna līmeni asinīs, veicina sirds slimības, aptaukošanos, kā arī var būt insulta vai aterosklerozes iemesls. Taču pētījumos ir pierādīts, ka sarkanā palmu eļļa (no palmu augļu kodoliem) satur vitamīnu A un E, kas ir spēcīgi antioksidanti, tā aizsargā asinsvadus no aizsprostojumiem un arī var samazināt «slikto» holesterīnu uz asinsvadu sieniņām. Ir tikai viena problēma – pircējam no produktu sastāvdaļās aprakstītā nav īsti skaidrs, kāda tieši palmu eļļa tikusi izmantota ražošanā.
Pētījumos noskaidrots, ka pieaugušam cilvēkam būtu ieteicams uzņemt 44–78 gramus tauku dienā. Savukārt tikai viena ēdamkarote palmu eļļas iekļauj 120 kalorijas un 13,6 gramus tauku. 2,5 ēdamkarotes ar šo eļļu liek pārsniegt piesātināto taukskābju dienas devu un veicina asinsspiediena celšanos.
«Kaloriju aprēķins pareizs, bet maldinoši teikt, ka tur ir 13,5 grami tauku,» saka uztura zinātniece, «jāskatās tā saucamie sliktie – piesātinātie – tauki, kas ir 6,7 grami. Būtiska lieta, kas jāsaprot, – palmu eļļa ir daudz veselīgāka par jebkādu dzīvnieku izcelsmes tauku avotu, piemēram, sviestu! Jo sviests sastāv praktiski tikai un vienīgi no piesātinātiem taukiem. Ja tos uzņem par daudz, var iedzīvoties sirds un asinsvadu slimībās, tajā skaitā ceļas asinsspiediens. Taču ne jau nabaga palmu eļļa pati par sevi to dara, bet nekontrolējama tās uzņemšana. Un jāpatur prātā, ka, lietojot dzīvnieku izcelsmes taukvielas, sirds un asinsvadu saslimšanās var iedzīvoties daudz ātrāk.
Lai gan palmu eļļa ir labāka par hidrogenētu augu eļļu, tai ir daudz kaitīgāka ietekme uz veselību nekā olīveļļai. Palmu eļļas sastāvā ir dažas vērtīgas uzturvielas, piemēram, antioksidanti, taču līdz brīdim, kad tā ir apstrādāta dažādu iepakoto ēdienu ražošanas procesā, tā jau ir zaudējusi jebkādu vērtību. Tāpēc, ja tomēr neizslēgt palmu eļļu no uztura, tad to izmantot tikai, lai pagatavotu kaut ko pašrocīgi, nevis lietot produktus, kuru sastāvā tā atrodama. Diemžēl liels skaits veikalā pieejamo produktu satur pārstrādātu palmu eļļu.
Palmu eļļa ir pasaulē visvairāk izmantotā eļļa, veidojot 65 procentus no pasaules dārzeņu eļļu tirdzniecības. Tiek prognozēts, ka 2020. gadā palmu eļļas globālais patēriņš divkāršosies. Tās popularitāti garantē salīdzinoši lēta ražošanas pašizmaksa un eļļas piesātinātība, kā arī plašās izmantošanas iespējas.

Kategorijas