Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Izrāda rakstainos dūraiņus

Agita Bērziņa

2016. gada 2. decembris 00:00

428

Gaujienas tautas namā izstādē līdz 19.decembrim apskatāmi 105 dūrainīši, ko darinājuši 24 Gaujienas pagasta iedzīvotāji. Ideja vienā vietā parādīt dažādu ģimeņu un pat dzimtu adītos dūrainīšus tautas nama vadītājai Laimai Poševai radās, lai godinātu rokdarbu darinātājus un pievērstu jauno paaudzi šai nodarbei.
“Jaunieši neizvēlas adīšanu kā savu vaļasprieku. Nodarbībās tautas namā esmu novērojusi, ka jauniešiem trūkst pacietības un viņi nevēlas pievērsties sīku darbiņu darīšanai - visu gribas ātri un uzreiz. Ja tā turpināsies, man ir bažas, ka rakstaini dūrainīši izzudīs,” stāsta L.Poševa. Izstādē aplūkojami vairāki arī viņas dzimtas sieviešu adītie cimdi – meitas, mammas, vīramātes māsas. “Skatoties uz šiem cimdiem, pārņem siltas sajūtas un patīkamas atmiņas,” teic L.Poševa.

Adīšana – ziemas vakaru vaļasprieks
Izstādē apskatāmi arī gaujienietes Vijas Ciguzes adītie siltie cimdi. Viņas rokdarbu pūra lādē ir ne vien dūraiņi un pirkstaiņi, bet arī zeķes, šalles, spilvenu pārvalki, paklāji, čības. Viņa nemīl lepoties un lielīties ar saviem skaistajiem rokdarbiem, taču, pa vienam vien ceļot tos no gatavo darbu kastes, viņas sejā atplaukst smaids un mīļums. “Rokdarbu darināšana ir mans vaļasprieks apmēram piecus gadus, kopš esmu devusies pelnītā atpūtā. Ziemas vakaros, kad nav ko darīt, mēģinu kaut ko skaistu un noderīgu uzmeistarot. Idejas rakstiem un musturiem smeļos rokdarbu žurnālu pamācībās. Man patīk rokdarbi. Cik daudz noadu vienas sezonas laikā, neesmu skaitījusi,” stāsta V.Ciguze. Darinātie rokdarbi silda rokas un kājas ne vien viņai pašai, bet arī ģimenei – vīram Jānim, dēlam Guntim, meitai Dignai Ķīsei un mazmeitām. “Man patīk dāvināt savus adījumus un darījumus. Tirdziņā tepat Gaujienā esmu tirgojusies tikai vienu reizi,” teic V.Ciguze.

Skolotāja internātskolā
50 darba gadus viņa veltījusi darbam skolā. “Pēc profesijas esmu inženieris-tehnologs sabiedriskajā ēdināšanā. Profesijā gan nostrādāju pavisam īsu laiku. Skolotājas gaitas uzsāku Korģenē, kur mana kolēģe bija šībrīža Ministru prezidenta Māra Kučinska mamma. Vēlāk atgriezos dzimtajā pusē un strādāju Gaujienas internātskolā, kur mācīju dažādus priekšmetus - gan matemātiku, gan mājturību. Mājturībā manas bija ēdiena gatavošanas stundas, bet rokdarbus mācīja cita skolotāja. Nebija jau tā, ka galīgi neko neadīju tajā laikā. Ja ieraudzīju kādu interesantu pamācību žurnālā, tad izmēģināju. Vienīgi brīvā laika bija mazāk, tādēļ to nedarīju tik bieži kā tagad,” stāsta V.Ciguze.

Jaunajiem trūkst gribas darīt
V.Ciguze nebaidās izmēģināt arī jaunas un sev nezināmas rokdarbu tehnikas. “Esmu mēģinājusi aust un arī pīt saulītes un grozus no klūdziņām. Patika pīt, bet, lai to darītu, jāiegulda daudz darba tieši materiāla sagatavošanā. Tas bija nevis vaļasprieks, bet vaļas mokas. Es ļoti labi saprotu, kāpēc šie izstrādājumi ir tik dārgi, jo process ir garš. Savukārt, lai austu, vajadzīgas stelles. Man tādas ir, bet tika iznestas no istabas, lai atbrīvotu vietu svētku svinībām. Doma bija atnest atpakaļ, taču vēl līdz šodienai tas nav izdarīts. Tā nu es noaudu tikai vienu sedziņu,” smej kundze.
Vai nākotnē būs jaunā paaudze, kas adīs, tamborēs un darinās rokdarbus, V.Ciguze šaubās. “Kādreiz skolā bija meitenes, kas gribēja adīt, tagad tādu nav. Manas mazmeitas to nedara. Ja skolā bija jāada, tad ar mokām to vienu darbiņu izadīja. To var saprast. Arī es adīt iemācījos skolā, taču neadīju skolas laikā vai tad, kad bija mazi bērni. Es to daru tagad. Ar laiku dzīve piespiež, un, ja tu to proti un ir interese, tad uz priekšu. Protams, tagad viss ir modernizēts un nav vajadzības pēc šiem darbiem, taču tas nav pareizi. Jāsaglabā latviskās vērtības. Vecākā paaudze ir darbīga, aiz garlaicības gaužas jaunā paaudze. Jaunie nezina, ko lāgā grib darīt,” teic viņa. Uz jautājumu, kā to mainīt, V.Ciguze atbild – ir jāstrādā. “Kaut arī reizēm to negribas, ir jāstrādā. Bez darba nekā nebūs un no gaisa nekas nenokritīs,” saka viņa.
Klusajā un mierīgajā adventes laikā V.Ciguze vēl visiem mieru – lai nav asumu ne valstī, ne ģimenēs. “Šis ir laiks, kad pārdomāt, kā dzīvojam. Varbūt kādam jāsāk adīt, kādam gatavot ģimenei vakariņas,” teic V.Ciguze. ◆


Kategorijas