Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Piparkūkas ar latviešu cimdu rakstiem

Loreta Jargane

2016. gada 16. decembris 00:00

1722

(Turpinās no 1.lappuses)
SIA “Valrito” pārstāve Baiba Gusta stāsta, ka piparkūku mīklas ir dažādas un galvenokārt atšķiras ar to, no kā veidojas piparkūkām raksturīgais brūnums un garša - medus, iesals vai cukurs, kā arī garšvielas, ko pievieno - pipari, krustnagliņas, kanēlis un citas, var izvēlēties gatavos piparkūku garšvielu maisījumus.
“”Gustiņa” piparkūku mīkla tiek gatavota pēc mūsu vecmāmiņas receptes. Šīs piparkūkas ir īpaši trauslas un garšīgas, ja tās izcep plānas. Tā kā šie Ziemassvētku cepumi mums garšo pašiem, tad nolēmām tos gatavot arī pārdošanai,” saka B.Gusta.
Viņa atzīst, ka Gustu ģimenē Ziemassvētku gaidīšanas laiks jau sākas oktobra beigās, kad sāk gatavot piparkūku mīklu, lai novembrī un decembrī pilnā sparā varētu cept kraukšķīgās un trauslās “Gustiņa” piparkūkas. “Nu jau trešo gadu piedāvājam arī dekorētās piparkūkas. Šogad kā pamatideju dekorējumiem esam izvēlējušies latviešu cimdu rakstus. Tie pircējiem ļoti patīk, un, cik zinām, jau daudzas rakstainās piparkūkas ir aizceļojušas kā dāvanas no alūksniešiem uz dažādām pasaules valstīm,” atklāj B.Gusta.
B.Gusta atzīst - piparkūku cepšana ir viena no skaistākajām latviešu tradīcijām, gatavojoties Ziemassvētkiem, jo tā ir iespēja visai ģimenei darboties kopā. Un kur nu vēl brīnišķīgā piparkūku smarža, kas piepilda visu māju. Piparkūku mīklu var mēģināt gatavot katrs pats, bet šobrīd arī veikalos ir pieejamas vairāku ražotāju mīklas, vajag tikai atrast savai gaumei atbilstošāko. “Arī mēs savā ģimenē uz svētkiem cepam piparkūkas, jo īpaši bērniem patīk veidot dažādas piparkūku figūriņas, un katrs tās vēl var izdekorēt ar krāsainiem cukura graudiem, šokolādi vai pūdercukura glazūras zīmējumiem. Svētkos ikvienam novēlu būt kopā ar saviem mīļajiem cilvēkiem un izbaudīt Ziemassvētku burvību!” novēl B.Gusta. ◆

Kategorijas