Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Zemessardzei - 25.gadadiena

Loreta Jargane

2016. gada 16. decembris 00:00

766

1991.gada barikāžu dienās latviešiem radās pārliecība par tautas pašaizsardzības organizācijas nepieciešamību. Šo gadu laikā Zemessardze ir kļuvusi par skaitliski lielāko Nacionālo Bruņoto Spēku struktūru un valsts aizsardzības pamatu. Zemessardze dod iespēju Latvijas pilsoņiem brīvprātīgi kalpot savai valstij, rūpējoties par tās drošību. Kopš 1991.gada  aizritējuši 25 gadi, kurus atzīmēja arī Alūksnes Zemessardzes 31. aizsardzības no masveida iznīcināšanas ieročiem bataljons.
Svinīgā gaisotnē tika teikts paldies un dāvātas dāvanas gan zemessargu veterāniem, gan jaunajiem zemessargiem, gan Zemessardzes 31. aizsardzības no masveida iznīcināšanas ieročiem bataljona pārstāvjiem. Šobrīd bataljonā dienesta pienākumus pilda 304 zemessargi un 40 profesionālā militārā dienesta karavīri.
Bataljona komandieris pulkvežleitnants Māris Simsons, kurš kopš 2014.gada 18.septembra ir Alūksnes bataljona komandieris, paldies teica Zemessardzes personālam, Alūksnes novada pašvaldībai, Alūksnes izglītības iestādēm, Apes, Balvu un Viļakas pašvaldības pārstāvjiem, arī Valsts policijai, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam, Latvijas Valsts robežsardzei par sadarbību Zemessardzes attīstībā, pasniedzot grāmatu par Zemessardzi. Kopš 2009.gada decembra  Zemessardzes 31. kājnieku bataljona štābs atrodas Alūksnē kopā ar Kājnieku skolu, līdz tam - Balvu teritorijā. 2005.gada janvārī bataljonam pievienoja Aizsardzības pret masveida iznīcināšanas ieročiem (AMII ) rotu, pārsaucot to par Zemessardzes 31. AMII bataljonu.
“25 gadi ir pietiekami daudz, šajā laikā paveikts ir ļoti daudz! Zemessardze ir valsts kodols un pamats, lai Latvijas valsts pastāvētu. Ja citi dienesti ar tādu attieksmi un patriotismu, un brīvprātības principu darbosies tikpat aktīvi kā mūsu zemessargi, tad arī Latvija pastāvēs un dzīvos. Atvainojos gan bruņoto spēku, gan valsts valdības vārdā par to, ka ir ļoti lieli plāni par zemessargu apģērbšanu, nodrošināšanu ar visu nepieciešamo, bet komplicētās iepirkumu procedūras ir ļoti sarežģītas. Arī šogad diemžēl neizdosies nodrošināt ar visu nepieciešamo, kas paredzēts ekipējumam. Taču galvenais nav ekipējums vai ieroči, bet gan cilvēks - patriotisks, savu valsti mīlošs cilvēks,” pauda  Zemessardzes štāba priekšnieks pulkvedis Imants Ziediņš. Pēc I.Ziediņa uzrunas tika pienaglota piemiņas zīme karoga kātam par godu 25 gadu jubilejai.
Labos vārdus teica arī pašvaldību, valsts aizsardzības dienestu pārstāvji un citi viesi. “Manī ir pārliecība, ka zemessargs ir profesija, tas ir arī aicinājums un sirds mīlestība pret dzimteni, cilvēkiem, līdzcilvēkiem. Paldies jums par šo sadarbību un lai jums mūžīgi mūžos būtu atbalsts no pašvaldības un pašvaldībai no jums!” ar šādiem vārdiem jubilejā sveica  Alūksnes novada pašvaldības izpilddirektore Janīna Čugunova. ◆

Kategorijas