Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Alūksnē pirmo reizi orientējas telpās

Didzis Bauers

2016. gada 16. decembris 00:00

6

Ar telpu orientēšanās sacensībām Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijā 9.decembrī beidzās ‘’Latvijas skolu orientēšanās sprinta tūre 2016’’. Pēdējā tūres posmā orientēšanās sporta interesentu pulkam pievienojās 176 Alūksnes skolēni.

Popularizē orientēšanos
Rudenī Alūksnē viesojās Orientēšanās federācijas valdes loceklis Matīss Ratnieks un prezidenta vietnieks Jānis Lazdāns, lai runātu par sadarbību 2017.gada Latvijas čempionāta organizēšanā mūsu pusē. Toreiz pārrunāja arī iespēju Alūksnē rīkot orientēšanās sprinta tūres posmu.
“Šobrīd ir tā, ka orientēšanās iegūst zināmu interesi un popularitāti ne tikai Baltijas valstīs, bet pat Anglijā. Redzēju, ka tā nav tikai aktīva nodarbība, bet arī iepazīšanās ar viņiem ne visai pazīstamu sporta veidu. Orientēšanās nav tikai skriešana, bet arī māka darboties un saprast karti dažādos apstākļos. Tas nekas, ka tā ir vide, kurā viņi pavada ikdienu. Daudzi, kas trenējās citos sporta veidos, pat noskrēja visas četras distances. Ļoti aktīvas bija 7.-8.klases, mazāk 9.klases, un vairāk gaidījām no vecāko klašu ģimnāzijas audzēkņiem. Patīkami, ka pasākumam bija pozitīva rezonanse - gan ko paši darījuši, gan ko nav pratuši. Tagad secinām, ka šīs nebūs vienīgās sacensības skolā. Pavasarī varētu rīkot atkal ģimnāzijā, aicinot arī pārstāvjus no citām novada skolām. Gribētos, lai skolēni pamēģina nopietnāk pacīnīties gan grūtākās trasēs, gan nopietnāku sportisku konkurenci,” stāsta Alūksnes novada sporta darba organizators Vilnis Veļķeris.

Cer ieinteresēt jauniešus orientēties
Viņš secina - jauniešos šis pasākums radījis interesi par sporta veidu. Protams, bija arī tādi, kam neveicās, bet daudziem bijusi vēlme pamēģināt citas distances ar vairāk kontrolpunktiem. Galvenais nebija ātri skriet, bet apķērība. Ne visiem labākajiem skrējējiem izdevās pārspēt tos, kas labāk pārzināja karti un izvēlējās labākus maršrutus. Organizatoriem ir prieks, ka izdevies ieinteresēt lielu daļu dalībnieku. Protams, ar vienu pasākumu ir par maz, un tiek strādāts, lai pavasarī, vasarā iesaistītu jauniešus OK “Alūksne/Ape” veidotajā seriālā “Horizonts”, lai aizrautos padziļinātāk, un varbūt tas dos mums jaunu Edgaru Bertuku. Organizatori saka paldies direktora vietniecei audzināšanas darbā Lolitai Vanagai un direktorei Dainai Dubrei-Dobrei par palīdzību pasākuma organizēšanā.
Pasākumā ir arī uzvarētāji, kuri decembrī pirms brīvdienām saņems diplomus un nelielas balvas no orientēšanās kluba “Alūksne/Ape”. Kopumā “Latvijas skolu orientēšanās sprinta tūre” devusies uz deviņām dažādām Latvijas vietām, pulcējot gandrīz divus tūkstošus skolēnu no aptuveni 40 skolām. ◆

Rezultāti:
S1 grupā apmēram 400 metru distancē 7 kontrolpunktus visātrāk atrada: Margita Lancmane, Elvita Keita Ķikute, Evelīna Leia.
S2 grupā apmēram 500 metru distancē 8 kontrolpunktus visātrāk atrada: Kristiāna Paula Šļivka, Marta Līva Ziņģe, Anastasija Asilgarajeva.
S3 grupā apmēram 600 metru distancē 10 kontrolpunktus visātrāk atrada: Erika Olberkyte, Denīze Špacs, Alise Linda Borince.
V1 grupā apmēram 500 metru distancē 8 kontrolpunktus visātrāk atrada: Alekss Cunskis, Artūrs Fausts, Ēriks Zalāns.
V2 grupā apmēram 600 metru distancē 10 kontrolpunktus visātrāk atrada: Ēriks Plūšs, Kristaps Solims, Ralfs Ozols.
V2 grupā apmēram 600 metru distancē 12 kontrolpunktus visātrāk atrada: Roberts Jakovļevs, Norberts Dāniels Dovgāns, Rihards Niks Raudiņš.

Kategorijas