Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Veidojam skaistās diegu bumbas

Līga Vīksna

2016. gada 16. decembris 00:00

5518

Gaidot svētkus, rotājam māju un sētu, lai pašiem būtu prieks un viesiem patīkami pie mums iegriezties. Vismīļākie un vērtīgākie ir rotājumi, kas mantoti no paaudzes paaudzē vai kas darināti pašu rokām. Šoreiz piedāvājam padomus, kā pašiem izveidot skaistās diegu bumbas, ko mēdz dēvēt arī par sajūtu bumbām.
Pieredzi tam guvām Jaunannā, kur reizi mēnesī “Rokdarbu darbnīcā savam priekam” vakaros satiekas jaunannietes, kurām patīk atsvaidzināt jau zināmo un apgūt ko jaunu. Pulciņu vada Jaunannas mūzikas un mākslas pamatskolas skolotāja Mārīte Mičule. Uz decembra nodarbību devās arī “Alūksnes Ziņas”, lai iemācītos veidot skaistās diegu bumbas.
M.Mičule atzīst - pašu rokām gatavotās diegu bumbas būs īpašas un unikālas, lai arī varbūt ne tik identiski vienādas kā veikalā nopērkamās. “Pulciņš mums ir jau vairākus gadus. Šoruden oktobrī adījām istabas čības, novembrī – zīdaiņu zābaciņus, decembrī gatavojām diegu bumbas, janvārī tamborēsim plediņus, pēc tam atkal vienosimies, ko nākamajā mēnesī darīsim. Sekojam modes tendencēm un veidojam tobrīd aktuālo – esam pērļojušas, filcējušas, taisījušas diegu šalles un daudz ko citu,” stāsta M.Mičule.
Arī pavasarī un vasarā var veidot diegu bumbas, iestiprinot tajās ziedus. Var veidot skaistas virtenes, ko izmantot dārza ballītē. Bumbas var izmantot telpu rotāšanai, kā vien sirds vēlas. Tā kā diegu bumbas ir diezgan trauslas, tad it īpaši, ja mājās ir mazi bērni, kuriem patīk visu aptaustīt, tās ieteicams izvietot bērniem neaizsniedzamās vietās. Skaisti tās izskatās, piemēram, piestiprinātas pie aizkaru stangas. Lai izdodas un mājās ienāk svētku prieks! ◆


Padomi
 ◆ Var arī diegu iemērkt līmē un tad tīt ap balonu, bet tad rokas ir lipīgas un grūtāk strādāt.
◆ Pirms tīšanas balonu var nosmērēt ar eļļu, lai pēc izžūšanas tas vieglāk nolīp nost.
◆ Nav ieteicams vakarā balonus piepūst, notīt ar diegu un tikai rītā ķerties pie mērkšanas līmē, jo pa nakti baloni var izlaist gaisu un palikt mīksti, līdz ar to diegs vairs neturēsies stingri.
◆ Ja gatavās bumbas vēlas izskaistināt, var nopūst ar citu krāsu, spīdumiem, aplīmēt ar pērlītēm vai citiem rotājumiem.


Lai izveidotu skaistās diegu bumbas, nepieciešams:
Ūdens baloni, diegi (pēc izvēles – spolīšu, tamborējamie, var izmantot arī dziju), metāla vāciņš vai cits mazs, lēzens trauciņš līmei un ūdenim, PVA līme, ūdens, ota, salvetes, bambusa kociņi, kartona kaste.

Kategorijas