Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Bez Ziemassvētku ierastās idilles, bet ar prieku par apciemojumu

Līga Vīksna

2016. gada 23. decembris 00:00

4120

Ir ierasts, ka Ziemassvētkos istabā goda vietā mirdz izpušķota eglīte, pie bagātīgi klāta svētku galda sapulcējas visi ģimenes locekļi, ietur svētku maltīti, dzied dziesmas un skaita dzejolīšus, saņemot dāvanas. Visapkārt valda prieks un līksmība, skraida smaidīgi bērni un gaisā virmo atkalredzēšanās prieks – visiem kopā... Bet starp mums Alūksnes un Apes novados ir arī cilvēki, kuriem no tā visa Ziemassvētkos ir ļoti, ļoti maz vai nav nekā. Tie ir vientuļie pensionāri.
“Alūksnes Ziņas” četras dienas pirms Ziemassvētkiem kopā ar Alūksnes un Apes novada fondu devās apciemot daļu vientuļo pensionāru. Todien fonda brīvprātīgajai Janai Baltaisbrencei bija uzdevums sirmgalvjiem nogādāt Borisa un Ināras Teterevu fonda sarūpētās svētku pakas vientuļajiem sirmgalvjiem. Alūksnes un Apes novados šīs pakas ar piparkūkām, pelēkajiem zirņiem, konfektēm, “Dimdiņkāpostiem” un “Liepājas kafiju” pirms Ziemassvētkiem saņem 200 sirmgalvji. Alūksnes pilsētā tās iznēsā Alūksnes un Apes novada fonda brīvprātīgie un jaunieši, bet pagastu vientuļajiem sirmgalvjiem tās nogādā pagastu pārvalžu un sociālie darbinieki. “Šīs pakas ir neliela palīdzība, toties ir liels prieks nogādāt tās sirmgalvjiem,” saka J.Baltaisbrence.

Svētku pakas - piekto gadu
Alūksnes un Apes novadu vientuļie sirmgalvji caur Alūksnes un Apes novada fondu svētku pakas, ko sarūpējis Borisa un Ināras Teterevu fonds, projektā “Svētku pakas un pasākumi Alūksnes un Apes novada sirmgalvjiem” saņem kopš 2012.gada.
“Šo gadu laikā Teterevu fonds mūsu novadiem caur šo projektu ir piešķīris 32 729 eiro. Laika posmā no 2012.gada līdz 2017.gada jūnijam dāvanas būs saņēmuši 3248 vientuļie sirmgalvji mūsu novados. Alūksnes un Apes novados ir 300 vientuļie sirmgalvji. Pakas viņi saņem pēc noteikta saraksta. Šajā projektā katru gadu Teterevu fonds finansē arī divus kultūras pasākumus – Limbažu Ausekļa teātra izrādi, kas pie mums tiks atkal izrādīta nākamgad martā Virešu saieta namā, un koncerts, kas pagājušajā nedēļā izskanēja Mālupes saieta namā Apes ansambļa izpildījumā,” stāsta Alūksnes un Apes novada fonda valdes priekšsēdētāja Dzintra Zvejniece.

Gaida vēstules
Viņa saka paldies Alūksnes pilsētas sākumskolas 3.b klasei, Alūksnes novada vidusskolai un Alūksnes pirmsskolas izglītības iestādei “Sprīdītis” par skaistajiem skolēnu zīmētajiem un veidotajiem apsveikumiem, ko šajos Ziemassvētkos saņēma katrs seniors līdz ar svētku paku. “Šīs svētku pakas saņem vientuļie seniori. Kuri tie ir – par to fondam ziņo sociālie dienesti, radi, kaimiņi, līdzcilvēki, pagastu pārvaldes. Ikviens var piezvanīt uz fondu un pastāstīt par kādu, kurš dzīvo vientuļi – mēs pie viņa paciemosimies,” saka Dz.Zvejniece.
Ināra un Boriss Teterevi gaida un labprāt saņem vēstules no vientuļajiem sirmgalvjiem, kuri pakas saņēmuši – par to, kā viņiem klājas, kāda ir ikdiena, kas notiek Alūksnes un Apes novados. Tā ir kā labo darbu atgriezeniskā saikne. “Paldies ikvienam, kurš palīdz pakas sarūpēt un izdalīt!” saka Dz.Zvejniece.

Kas palika ārpus laikraksta lappusēm
Apmeklējām vairākas mājas, šoreiz tepat Alūksnes pilsētas ielās. Laikraksta lappusēs varēsiet lasīt to senioru pārdomas, emocijas, kuri piekrita publiski runāt. Bet ārpus laikraksta lappusēm šoreiz palika vairāki stāsti: par kādu sievieti, kura smagi slima gulēja gultā, nespējot fonda Rūķim atvērt durvis, toties bija bezgala priecīga par atnesto paciņu; par kādu vīrieti, kurš mūs ļoti laipni sagaidīja; par kādu sievieti, kura piedzīvojusi izsūtījuma gadus un sirgst ar Alcheimera slimību. Šie cilvēki ir mums tepat līdzās, tikai ikdienā mēs viņus varbūt nesastopam. Pozitīvi ir tas, ka katram no šiem vientuļajiem sirmgalvjiem tomēr līdzās ir kāds, kurš par viņiem parūpējas – attālāki radinieki, kaimiņi, sociālie aprūpētāji, citi līdzcilvēki. Pensiju apmērs paku saņēmējiem ir dažāds, piemēram,  325 eiro, 230 eiro, 280 eiro. Kāda sirmgalve atzina, ka viņu aprūpē un pieskata kaimiņiene. “Pati iepirkties uz veikaliem neeju jau gadus divus. Visu atnes kaimiņiene, izeju tikai mājas pagalmā. Grūti vecam cilvēkam, ja ilgs mūžs un pats par sevi nevar pilnvērtīgi parūpēties. Man ir slikta redze. Bet man apkārt ir daudz labu cilvēku. Esmu Alūksnes evaņģēliski luteriskās draudzes locekle. Mani regulāri apmeklē kāds no luterāņu baznīcas, palasa kaut ko priekšā. Tā es sevi stiprinu,” saka alūksniete.
Varbūt arī jūs pazīstat kādu vientuļu sirmgalvi. Aizejiet pie viņa ciemos šajos svētkos – viņš būs ļoti priecīgs arī tikai par vienkāršu līdzās būšanu, rokasspiedienu un smaidu, kas nemaksā neko... ◆

Kategorijas