Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Vidagas Sikšņu pamatskola grib pastāvēt

Agita Bērziņa

2016. gada 23. decembris 00:00

374

Apes novada domes finanšu un tautsaimniecības komitejas decembra sēdē tika izskatīti varianti Vidagas Sikšņu pamatskolas saglabāšanai jeb reorganizācijai tuvākā nākotnē. Lai arī skola ir viena no mazākajām valstī, ne skolas vadība, ne pašvaldība nevēlas to slēgt, tāpēc tiek meklēti iespējamie varianti iestādes saglabāšanai.

Piedāvā četrus variantus
Apes novada dome jau lēmusi, ka ar nākamo mācību gadu skolā mācīsies tikai 1. līdz 6.klases skolēni. Kāda nākotne skolu sagaida turpmāk, vēl tiks lemts. Skolas direktore Una Reķe komitejas sēdē piedāvāja četrus nākotnes skolas modeļus. “Viens no variantiem ir skolu saglabāt kā 1. līdz 4.klašu izglītības iestādi, otrs variants paredz skolā mācīt pirmās sešas klases, kā to jau paredz novada domes lēmums, trešais – saglabāt visas deviņas klases, ceturtais – pievienot skolu O.Vācieša Gaujienas pamatskolai kā mācību punktu. Kopīgi izrunājām katra varianta plusus un mīnusus, taču izvēlēties un izvērtēt, kā būs, ir deputātu un speciālistu ziņā,” stāsta U.Reķe. Viņa šobrīd vēl atsakās atklāt savu viedokli, kurš būtu labākais skolas saglabāšanas modelis. “Citu piedāvājumu jeb variantu nav. Šobrīd lēmums ir par pirmo sešu klašu saglabāšanu, taču tiek domāts, ka varbūt finansējuma pietiks visu deviņu klašu izglītošanai. Varam arī zaudēt savu indentitāti un būt kā mācību punkts Gaujienas pamatskolai,” saka U.Reķe.

Nedrošība - jau ilgi
Direktore atzīst, ka saglabāt skolu ir ieinteresēts ne vien skolas kolektīvs un bērnu vecāki, bet arī novada dome, kas ir būtisks atbalsts. “Cīnāmies, lai skola būtu. Zinām, kāda dzīve ir tur, kur skolas likvidē, – ciemats un pagasts iztukšojas dažu gadu laikā. Skola nav tikai skolēniem, bet tā dod arī darba vietas. Kam citam par to raizēties un domāt, ja ne tiem, kas te strādā, un novada deputātiem. Cīnāmies kopā, un, kamēr cīnāmies, tikmēr būsim,” saka U.Reķe un neslēpj, ka jau 13 gadus, kopš viņa strādā skolā, katru pavasari ir runas, ka Sikšņu skolu likvidēs. “Jau ilgu laiku pedagogi dzīvo stresā, jo nezina, kā būs. Neziņa nav patīkama sajūta. Tāpēc arī meklējam un izstrādājam risinājumus paši, lai būtu pārliecinātāki par savu nākotni,” teic U.Reķe.
Mazo skolu problēma skar ne tikai Apes novada Vidagu, bet arī daudzas jo daudzas skolas visā valstī. “Mazās skolas ir jāsaglabā. Taču tas ir mans viedoklis, kas diemžēl finansiāli no valsts puses nekādi netiks atbalstīts. Mazās lauku skolas pilda sociālo funkciju, un bieži vien vecāki palaiž bērnu skolā, sakot – nu tad, mīļie, audziniet un māciet. Protams, to nevaru teikt par visiem vecākiem. Ja mūsu skolas bērniem būs jābraukā uz citām skolām, kādu brīdi viņi to darīs, bet pastāv risks, ka  kādā brīdī viņi var izvēlēties neapmeklēt skolu,” atzīst U.Reķe.
Vidagas Sikšņu pamatskolā mācās 22 skolēni, pirmsskolas grupā ir 27 bērni. ◆

Kategorijas