Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Gaujienas muiža – kultūras rezidence

Agita Bērziņa

2016. gada 23. decembris 00:00

515

Tapusi Gaujienas muižas apbūves attīstības stratēģija, ko vakar apstiprināja Apes novada domes sēdē. Tā balstās uz kultūras funkciju paplašināšanu un jaunas struktūrvienības izveidošanu, kas projekta realizācijas gadījumā sauktos - Gaujienas muižas kultūras rezidence.

Prioritāte – pils ēka
Tā būtu novada pašvaldības izveidota, no budžeta finansēta pašvaldības iestāde, kuras darbības mērķis būtu rūpēties par kultūrvēsturisko vērtību saglabāšanu un to izmantošanu sabiedrības izglītošanai, tādējādi veicinot kultūras un tūrisma nozares attīstību novadā. “Mūsu ideja ir izveidot multifunkcionālu kultūras un izglītības centru, veidojot harmonisku, kultūrizglītojošu un atvērtu vidi, saglabājot dabas un arhitektūras vērtības. Jau šobrīd vasarās Gaujienā sabrauc daudz cilvēku, kuri gribētu atpūsties klusumā un skaistā dabā,” stāsta Gaujienas pagasta pārvaldes vadītāja un stratēģijas izveides grupas vadītāja Inese Lukjanoviča.
Stratēģijā plānots rekonstruēt jeb atjaunot galveno muižas kompleksa ēku – Gaujienas muižas pili. “Mēs nevar atjaunot visu muižas ansambli uzreiz, tādēļ plānojam sākt ar vienu ēku - pašu pili, kas ir ļoti sliktā stāvoklī. Fasāde, kolonas, vestibils jau sen prasa remontu. Lai kā arī esam mēģinājuši, finansējumu nav izdevies piesaistīt. Ja ēkā atrodas izglītības iestāde, tas nozīmē, ka tā nav brīvi pieejama visiem, līdz ar to arī finansējumu nepiešķir. Piemēram, Igaunijā tas nav šķērslis un arī ēkām, kurās ir skolas, naudu piešķir,” skaidro I.Lukjanoviča.

Paredz vietu naktsmītnēm
Stratēģija paredz iekārtot telpas nakšņošanai 50 cilvēkiem, arī nodarbību, koncertu un pasākumu telpas, izveidot ēdināšanas bloku. Savukārt parkā plānots ierīkot soliņus, drošus celiņus, nogāžu atbalsta sienas un mazās arhitektūras formas, arī muzikālo dabas taku. Unikālais komplekss būs kā  kultūras un radošo industriju centrs, rezidence mākslas, mūzikas, kultūras un radošā darba veicējiem atpūtai, darbam, terapijai, neiztrūkstoši tā būtu vieta vietējo iedzīvotāju radošuma  izaugsmei.
“Lai gūtu kādu projektu finansējumu, vispirms vajag stratēģiju. Tagad mums tāda būs, tāpēc varēsim pieteikties projektu konkursos. Saskatām iespēju gūt finansējumu kādā pārrobežu sadarbības projektā,” stāsta I.Lukjanoviča. Veidojot stratēģiju, ņemtas vērā Artas Biļinskas diplomdarbā iekļautās ainaviskās idejas, piemēram, izbūvēt skatu laukumu, rotaļlaukumus bērniem, āra mūzikas instrumentu laukumu, atjaunot vēsturisko laivu piestātni, izveidot palienu pļavas jeb ziedu pļavas ar pļautām taciņām un atpūtas vietām. Stratēģijas izstrādē ar radošām idejām un vīziju aktīvi iesaistījās Jāzepa Vītola memoriālā muzeja „Anniņas” vadītāja Ineta Riepniece un Gaujienas mūzikas un mākslas skolas direktore Ilze Dāve. ◆

Fakti

Gaujienas muižas apbūves ansambļa ēkās atrodas Apes novada pašvaldības struktūrvienības, kultūras un izglītības iestādes: Ojāra Vācieša Gaujienas pamatskola, Gaujienas tautas nams, Gaujienas bibliotēka, Gaujienas biznesa, tūrisma un informācijas centrs, Jāzepa Vītola memoriālais muzejs „Anniņas”. Bijusī dārznieka māja un klēts ir dzīvojamās ēkas.

Kategorijas