Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Kāzas Ziemassvētkos

Agita Bērziņa

2016. gada 23. decembris 00:00

13

Alūksniešu Ingas un Intara Pamils-Pamiljenu ģimenē brīnumainais Ziemassvētku laiks ir divkārt skaists - pirmajos Ziemassvētkos, 25.decembrī, pirms astoņiem gadiem viņi Alūksnes evaņģēliski luteriskajā baznīcā laulājās.

Ideja svinēt kāzas Ziemassvētkos Ingai un Intaram nebija senlolota un izsapņota, gluži pretēji – tā  radusies pēkšņi. “Bijām izvēles priekšā – kāzas svinēt rudenī vai ziemā. Izvēlējāmies ziemu, jo Ziemassvētku romantiskā noskaņa ar baznīcu un sveču liesmiņām likās piemērota kāzām,” atceras Inga. Intars smejot piebilst, ka tam visam bijis arī ekonomisks pamatojums. “Ingas ģimenē Ziemassvētkus svin kuplā pulciņā, tādēļ izdomājām apvienot divus svētkus vienā, lai būtu ekonomiski izdevīgi,” teic viņš. Svētku apvienošana gan nenozīmē, ka kādi no tiem zaudējuši burvību, gluži pretēji – Ziemassvētki ir tikpat īpaši svētki, taču svinami ar dubultu jaudu. Pie tam draugi un radi nekad nav aizmirsuši, ka viņi svinēja kāzas, un vienmēr iepriecina ar apsveikumiem vai dāvanām.

“Čigānos” - rūķi un vecīši
“Kad kāzu viesi uzzināja, ka svinības būs Ziemassvētkos, bija manāms zināms samulsums. Izskanēja jautājums – kāpēc tieši Ziemassvētkos? Atbildējām, ka vēlamies īpašo dienu padarīt vēl īpašāku,” saka Inga. Organizēt kāzas Ziemassvētkos nebija nekādu grūtību. “Sākām gatavoties laikus, tādēļ visu varēja sarunāt. Baznīcu kā draudzes locekļi bijām apņēmušies dekorēt arī bez kāzām, tādēļ kāzu esamība nekādi to nemainīja un neietekmēja. Arī svinību vieta - Bejas pamatskola bija pēc visiem skolas svētku pasākumiem tam gatava. Paldies visiem draugiem un radiem, kuri toreiz palīdzēja īstenot mūsu idejas!” saka Inga.
Interesanti, ka visas kāzu izdarības bija saistītas ar Ziemassvētku tematiku. “Pat “čigāni” ieradās kā Ziemassvētku vecīši un rūķi. Bija doma arī pie altāra iet kā Ziemassvētku vecītim un Sniegbaltītei, taču no šīs idejas atteicāmies, jo šķita - kāds nesapratīs,” smej Inga.

Dāvanas gatavo paši
Tagad Ingas un Intara ģimenē Ziemassvētku vakars tiek svinēts ar svētku vakariņām klusi un mierīgi radu un ģimenes lokā, savukārt pirmajos Ziemassvētkos pēdējos trīs gadus viņi ieplāno kādu mazu kāzu ceļojumu. Šogad Ziemassvētkus un kāzu jubileju Intars un Inga kopā ar dēlu Markusu svinēs mierīgā un ģimeniskā gaisotnē Rīgā. “Svētkos neiztrūkstoši cepam piparkūkas, dekorējam galdu un paši gatavojam dāvanas. Tā ir neatņemama mūsu ģimenes tradīcija, ka dekorus un dāvanas gatavojam paši. Dāvinām, piemēram, pašu ceptas piparkūkas, gaismas bumbas, piparkūku mājiņas, eglītes rotājumus. Tikai tad, ja kā pietrūkst, ejam uz veikalu. Tuviniekus iepriecinām, arī pa pastu sūtot Ziemassvētku apsveikumus, jo mūsdienās maz sūta kartītes un ir patīkami saņemt ko mīļu,” stāsta Inga. Pāriem, kuri vēlas precēties Ziemassvētkos, Inga un Intars vispirms novēl atrast patiešām īsto cilvēku. “Lai izdodas piepildīt savu vēlēšanos!” vēl viņi.
Noskaidrojām, ka šogad Ziemassvētkos neviens pāris Alūksnes un Apes novada dzimtsarakstu nodaļās nav pieteicis kāzu ceremoniju. Alūksnē divas kāzas notika 21.decembrī. ◆

Kategorijas