Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Visaugstākā līmeņa sacensības Baltijā

Didzis Bauers

2016. gada 23. decembris 00:00

5

Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas sporta zālē pagājušās nedēļas nogalē divas dienas risinājās XVI starptautiskās Ziemassvētku džudo sacensības.

Startē teju 600 dalībnieki
Sacensības organizēja biedrība “Sporta klubs ”Kurbads”” sadarbībā ar Alūksnes novada pašvaldību un bērnu un jaunatnes sporta skolu. Organizatori ir gandarīti, ka izdevās interesants un labs turnīrs, jo startēja 55 džudo skolas un klubi ar gandrīz 600 dalībniekiem. Salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, piedalījās mazāk valstu, bet vairāk dalībnieku. Bez mājiniekiem startēja visas Baltijas valstis, Baltkrievija, Ukraina, Krievija un Polija. Bija aicināti arī Somijas jaunieši, bet slimības dēļ viņi neieradās. Viskuplākais dalībnieku skaits bija no Latvijas, tad sekoja Baltkrievija un Krievija.
Alūksnes sporta skolu pārstāvēja Ričarda Augstkalna un Aivara Mālnieka audzēkņi. Jaunā trenere Krista Cīrule strādā ar pavisam maziem džudistiem, kuri vēl nestartē sacensībās. A.Mālnieks atzīst, ka šis turnīrs ir visaugstākā līmeņa sacensības Baltijā. “Tādēļ ne visi mūsu audzēkņi startē, jo šeit ir visvairāk dalībnieku un visstiprākie. Agrāk klubs no Veru brauca ar 30 cilvēku komandu, bet tagad atbrauc tikai 7, jo pārējiem nav nekādu izredžu izcīnīt kādu uzvaru. Pat no Latvijas vadošie klubi ved pašus jaunākos dalībniekus, jo vecākajiem šeit ir grūti konkurēt. Kokam gan ir divi gali: sākumā gribējās, lai turnīrs būtu pēc iespējas jaudīgāks, taču daudzi sāk vest mazāk dalībnieku, bet stiprākus, jo konkurence ir milzīga, kā arī izmaksas nav mazas. Par turnīra kvalitāti liecina jau tas, ka vecāki no Maskavas ar saviem auto brauc uz šejieni un ved šurp bērnus cīnīties, jo viņiem patīk, ka šeit viss ir labi noorganizēts, notiek pēc plāna un uzvarētājiem tiek balvas,” viņš saka. 

Izdevies turnīrs
Alūksniešu startu treneri vērtē kā labu. Bija plānotas divas zelta medaļas, kuras gan nav iegūtas. Kopvērtējumā sporta skola ir 13.vietā, bet veiksmīgāks starts dotu 7.vietu. “Paši audzēkņi atzina, ka vistrakākās sacensības ir šis džudo turnīrs: šeit atnāk līdzjutēji, vecāki, māsas, brāļi un cīņa nevedas, jo esi “sasiets” no uztraukuma un atbildības. Tāpēc, piemēram, labāk startējām pirms nedēļas Tallinā. Džudo ir jācīnās brīvi, atraisīti un ātri. Gribas ļoti atbildīgi savējo priekšā cīnīties, bet nesanāk. Tas neļauj nodemonstrēt savu tehniku, kas mūsējiem ir ļoti laba. Kopumā esam apmierināti, jo izdevās izcīnīt medaļas. Mēs, treneri, uzskatām, ka tiem, kam bija jābūt medaļām, tie arī pie tām tika. Nepaveicās diviem puišiem, no kuriem gaidījām medaļas. Mazie arī uzvarēja vismaz pa cīņai un neizkrita pirmajā aplī, tā ka viss ir kārtībā un jāsāk gatavoties turnīriem janvārī. Tad sāksies atlase Eiropas un Latvijas čempionātiem,” stāsta A.Mālnieks.
Šis gads džudistiem ir izdevies, nav būts tikai Eiropas turnīros, jo nebija atbilstošu vecuma audzēkņu, – nākamgad gan tiek plānots. Rudenī džudo ir pieteikušies 40 bērni, kas ir labākais rādītājs sporta skolā, pārējos sporta veidos nāk klāt mazāk audzēkņu. Džudistiem “Lattelecom” vecajā ēkā ir jauna zāle un tagad ir jau trīs telpas treniņiem. Tas ļaus būtiski uzlabot rezultātus. No Preiļiem, Veru un Pleskavas ir pieteikušies klubi braukt uz cīņu dienām, kas ļaus progresēt alūksniešiem vēl vairāk.

Vēlētos labāku infrastruktūru
A.Mālnieks atzīst, ka infrastruktūra Alūksnē neļauj uzņemt vairāk dalībnieku. Taču viņš priecājas, ka Džudo federācija neizsaka iebildumus par to, ka viss notiek vienā zālē, lai gan bija par šauru - dalībnieku skaitam telpu izmērs īsti neatbilst. Pagaidām tiek pievērtas acis, jo turnīrs ir ļoti labs. Nevar arī dalīt vairākās zālēs, jo parasti treneris ir viens un grib sekot līdzi visiem saviem audzēkņiem. Tāpēc atliek cerēt, ka novada dome radīs iespēju jaunā sporta centra ātrākai celtniecībai.
Organizatori pateicas par finansiālo atbalstu Alūksnes novada pašvaldībai, Alūksnes pilsētas bērnu un jaunatnes sporta skolai, SIA “Līvs AM”, SIA “4 plus”, SIA “Harvil serviss”, SIA “SGA Plus”, AS “SEB banka” Alūksnes filiālei. ◆

Medaļnieki:
E U14 (29 kg) 1.vieta - Keitai Dobroļubovai,
D U16 (48 kg) 2.vieta - Montai Melzobai,
D U16 (57 kg) 2.vieta - Nadīnai Tarnovskai,
A U18 (66 kg) 2.vieta - Aleksandram Skujam,
A U18 (81 kg) 3.vieta - Artūram Rainikam,     
E U14 (36 kg) 3.vieta - Evelīnai Javorskai,
E U14 (40 kg) 3.vieta - Jūlijai Katrīnai Celenbergai,
C U14 (60 kg) 3.vieta - Elvim Kārkliņam,
B U16 (66 kg) 3.vieta - Aleksandram Skujam.

Kategorijas