Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Karavīri dzīvos mūsdienīgāk

Loreta Jargane

2016. gada 23. decembris 00:00

19

Nacionālo Bruņoto Spēku (NBS) Kājnieku skolā Alūksnē trešdien atklāja renovēto kazarmu ēku. Pasākumā piedalījās arī NBS ģenerālleitnants Raimonds Graube un aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis. Šobrīd dienējošais kurss 27 cilvēku sastāvā ir pirmais, kam būs iespēja dzīvot jaunajās telpās.

R.Bergmanis skaidroja, ka Aizsardzības ministrijas pienākums ir radīt atbilstošus apstākļus tiem cilvēkiem, kuri izvēlas kalpot Latvijai. “Šeit karavīri iziet pamatapmācības kursu, lai turpmāk mācītos un aizstāvētu šo valsti. Jūs būsiet tie, kas šai ēkai piešķirs auru,“ atzina R.Bergmanis.
Kazarmās ir radīta jauna komforta zona. Telpas ir pilnībā renovētas un nodrošinātas ar pilnu komplektāciju darbam, gulēšanai, atpūtai, labierīcībām, saimniecībai un ieroču uzglabāšanai. Piemēram, ieroču istabā izvietotas specializētas kastes, kurās uzglabās līdz 200 ieročiem. Karavīru gultas izgatavojuši Latvijas ražotāji, tāpat arī krēslus. NBS Kājnieku skolas kazarmas pārbūves darbi uzsākti 2015.gada augustā, un ēkas kopējā platība ir 3331,8 kvadrātmetri. Projekta laikā veikta kazarmas ēkas pilnīga pārbūve. Atjaunota fasāde, nomainīti logi un durvis, atjaunots jumta segums un konstrukcijas, veikta inženiertīklu nomaiņa, telpas pārbūvētas un izremontētas atbilstoši NBS vajadzībām. Būvdarbu kopējās izmaksas 1 811 151,19 eiro. “Tagad kazarmās ir atdalīta atpūtas vieta no darba zonas. Pirmais un otrais stāvs iekārtoti spoguļattēlā - labās un kreisās puses izkārtojums telpā ir identiski vienāds. Telpās ir krietni brīvāk un ērtāk, lai tajās varētu uzturēties gan rota, gan personāls. Nodrošināts atbilstošs tualešu un dušas telpu skaits un kvalitāte. Vēl tikai visas telpas jānodrošina ar bezvadu interneta piekļuvi,” stāsta kapteinis Iļja Semjonovs.
R.Graube atzina, ka šis noteikti nav noslēdzošais objekts pārvērtībām Kājnieku skolā Alūksnē. “Tiek atjaunots arī Kājnieku skolas kultūras centrs, muzeja telpas. Tāpat nākotnē ir paredzēta autoparka izbūve un, protams, visbiežāk pieminētais sporta komplekss. Vairs nav jautājuma, vai tas būs, bet gan jautājums - kad tas būs. Sporta komplekss būs un ļoti funkcionāls, atbilstoši sporta veidu, piemēram, basketbola, vajadzībām. Būtiski ir arī tas, kas NBS vēlētos piedāvāt šo kompleksu izmantot arī vietējiem iedzīvotājiem, piemēram, karavīru ģimenes locekļiem. Noteikti piedāvāsim sadarbību arī pašvaldībai, lai zāli varētu izmantot visa sabiedrība,“ par nākotnes projektiem stāsta R.Graube. ◆

Kategorijas