Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Alūksnes ezerā putnus vēros no īpašiem stendiem

Līga Vīksna

2016. gada 23. decembris 00:00

289

“Alūksnes Ziņu” lasītāji pamanījuši Alūksnes ezera krastā jaunu vides objektu un ar laikraksta starpniecību vēlējās noskaidrot, kas tas tāds ir. Minējumi tika izteikti dažādi – informācijas stends, parasta nojume, šobrīd vēl nepabeigts objekts.

“Gāju gar ezeru un pamanīju, ka posmā starp Saules tiltu un Līko bērzu pie ezera iebetonēta kaut kāda nojume no koka. Tai ir vairākas dažāda lieluma lūkas. Kam šāds objekts paredzēts?” neizpratnē jautā Pēteris no Alūksnes.

Dabas izzināšanai
Atbildes uz jautājumiem un to, cik šāds objekts izmaksājis, taujājām Alūksnes novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciālistei Evitai Aplokai. Viņa informē, ka tas ir stends putnu vērošanai.
“Domājot par parku teritoriju attīstību un dzīvotspēju, pašvaldība turpina darbu pie apkārtējās vides labiekārtošanas un piedāvājuma attīstīšanas gan vietējai sabiedrībai, gan ārvalstu viesiem. Minētais stends ir paredzēts kā dabas izziņas palīglīdzeklis putnu vērošanai - gan individuāliem putnu vērotājiem, gan organizētām grupām. Lodziņi putnu vērošanai izvietoti dažādos augstumos, lai tos var izmantot gan lielāki, gan mazāki putnu vērotāji,” skaidro E.Aploka.

Būs divi stendi
Jaunradītais pakalpojums - izglītojošs izziņas stends - nozīmīgi papildinās pussalas infrastruktūru. “Jāuzsver gan, ka stends šobrīd vēl nav pabeigts. Pavasarī tā iekšējā daļā tiks izvietota vizuāla un tekstuāla informācija par vairāk nekā 25 putnu sugām, kuras mīt Alūksnes ezerā. Stenda forma izvēlēta tā, lai putnu vērotājs var pienākt pie ezera krasta un putni viņu nepamana. Ideja putnu vērošanas stenda izveidei Alūksnes ezera krastā nākusi no alūksnieša Dabas muzeja “Vides labirints” īpašnieka Alda Vernera. Līdzīgu stendu iecerēts  izvietot arī Pilssalas teritorijā,” saka E.Aploka.

Iegulda infrastruktūrā
Stends ir izmaksājis 1200 eiro (ar PVN). Tas izgatavots par līdzekļiem, kas iekasēti pie skatu torņa. “Pašvaldība šos līdzekļus iegulda atpakaļ Tempļakalna infrastruktūrā. Šādi finansēta arī taciņu sakārtošana no skatu torņa uz Veļu gravu un rotondu, kā arī izvietoti divi informatīvi stendi pie tilta un stāvlaukuma. Arī tie šobrīd vēl nav pilnībā pabeigti,” saka E.Aploka. ◆

Kategorijas