Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Ugunsnelaime atņem mājas

Agita Bērziņa

2016. gada 30. decembris 00:00

4177

Otrajos Ziemassvētkos īsi pēc pusnakts Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests steidzās uz  Jāņkalna ielu 8, Alūksnē, kur divstāvu dzīvojamajai mājai dega jumts un ēkas bēniņi 120 kvadrātmetru platībā. Simtgadīgo ēku, kas ir vietējas nozīmes arhitektūras piemineklis, izdevās izglābt, taču bez mājām palika seši cilvēki. Tā ir lielākā nelaime, kas Ziemassvētku laikā notikusi Alūksnes novadā.

Nebija signalizācijas
“Ierodoties notikuma vietā un redzot, ka tā ir koka ēka ar skārda jumtu, gatavojāmies sliktam iznākumam. Tomēr ugunsgrēku izdevās likvidēt, pilnībā nenopostot ēku. Lai varētu nodzēst uguni, bija jānoņem skārda jumts, kas izdevās veiksmīgi un ātri. Dzēšanu sarežģīja ar skaidām siltinātās ēkas sienas. Pastāvēja iespēja, ka skaidās ir kāda nemanāma dzirkstele, tādēļ nācās dzēst ilgāk. Rezultātā pirmā stāva dzīvoklis tika pamatīgi saliets ar ūdeni,” stāsta Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Alūksnes daļas komandieris Genādijs Razmislovs. Ugunsnelaime sākās pažobelē, taču, kādi ir tās izcelšanās iemesli, skaidros Valsts policija. “Tā kā ēkā nebija ugunsdrošības signalizācijas, tad iedzīvotāji nelaimi pamanīja novēloti. Ugunsdrošības signalizācija šajā gadījumā būtu lieti noderējusi un uguns būtu pamanīta laikus,” pārliecināts G.Razmislovs.
Palīgā bija ieradušies arī ugunsdzēsēji no Gulbenes, Balviem un Apes. Dienu iepriekš, 25.decembra vakarā, ugunsdzēsēji steidzās uz Mālupes pagasta “Mārām”, kur dega pirtiņa.

Izvirza vairākas versijas
Visvairāk Jāņkalna ielas 8.nama ugunsnelaimē cietis Grīšļu ģimenes dzīvoklis, kas otrajā stāvā atradās tuvāk pažobelei. Laimīgas sakritības dēļ ģimenes saimniece Larisa vēl tobrīd nebija devusies pie miera un izdzirdēja degšanas sprakšķus. Ja tovakar ģimenē nebūtu svinēti svētki, iespējams, iznākums būtu pavisam cits.
“Bērni jau bija devušies pie miera, bet es vēl sakopu māju pēc svinībām. Grasījos jau doties gulēt, kad izdzirdēju tādus kā petardes sprādzienus. Atvēru logu, lai paskatītos, bet uguņošanas vietā ieraudzīju dūmu mutuli. Sapratu, ka kaut kas deg. Izskrēju gaitenī un ieraudzīju, ka pa pažobeles durvju šķirbām spraucas laukā uguns liesmas. Ņēmu bļodu ar ūdeni un lēju uz durvīm, lai uguns netiktu gaitenī,” tās nakts notikumus atceras Larisa. Kāds varētu būt ugunsnelaimes cēlonis, nav zināms arī Larisai. “Policija izvirzījusi trīs versijas – elektrības īssavienojums, bēniņos tikusi kāda uguns dzirkstele vai arī tā ir ļaunprātīga dedzināšana. Tobrīd mūsu dzīvoklī neviena krāsns nekūrās, tāpēc šaubos, vai pie vainas uguns dzirksts. Negribas arī ticēt versijai par ļaunprātīgu dedzināšanu,” teic Larisa.
Agita Bērziņa

(Turpinās no 1.lappuses)
Grīšļu ģimenes nelaimei līdzi jūt daudzi alūksnieši. Larisa ir skolotāja Mālupes pamatskolā (šobrīd bērna kopšanas atvaļinājumā), bet Jānis - Alūksnes pusē iecienīts santehniķis, kurš pabijis gandrīz katrā trešajā mājā un palīdzējis daudziem. Tagad palīdzība nepieciešama viņam.

Var palīdzēt Grīšļu ģimenei
Cilvēki jau vērsušies Alūksnes un Apes novada fondā - pavisam drīz lielveikalos ziedojumu kastītēs varēs atstāt ziedojumu Grīšļu ģimenes atbalstam. Ģimenei var palīdzēt, arī piedāvājot divistabu dzīvokli īrēšanai. Tā kā ģimenē aug trīs bērni, vajadzētu vismaz divu istabu dzīvokli. Šobrīd viņi visi apmetušies pie Larisas brāļa, bet tas ir īslaicīgs risinājums. Ja kāds vēlas palīdzēt vairāk, ziedot var, pārskaitot naudu uz Larisas kontu LV09UNLA0091022532880 vai sazinoties ar Jāni personīgi (tālrunis 28788011) . “Liels paldies līdzcilvēkiem par atbalstu! Nekad nebūtu domājusi, ka kas tāds var notikt, - viens mirklis un tev vairs nav māju. Taču dzīve neapstājas. Bērnu dēļ ir jābūt stipriem. Mainīt neko vairs nevar, jādzīvo tālāk,” teic Larisa.
Jāņkalna ielas 8.namā puse dzīvokļu pieder pašvaldībai, puse – privātajiem īpašniekiem. Ēku apsaimnieko SIA “Alūksnes nami”. “Esam novākuši gruvešus un veicam bojātās daļas konservāciju, nosedzot cietušās mājas daļas ar plēvi. Ēku apsekos Valsts pieminekļu aizsardzības inspekcija. Gatavosim aprēķinu, un īpašnieki domās, ko darīt,” stāsta “Alūksnes namu” valdes loceklis Armands Musts. Viena no pašvaldības dzīvokļu īrniecēm vērsusies ar lūgumu ierādīt citu dzīvesvietu, jo dzīvoklis, kas atradās pirmajā stāvā, ir saliets ar ūdeni.

Svētkos brauc reibumā
Arī citiem dienestiem svētku laiks bija darbīgs. Valsts policijas vecākā inspektore Sintija Gulbe informē, ka svētkos policisti aizturējuši četrus dzērājšoferus.
24.decembrī ap pulksten 23.30 Apes novadā autoceļa Valka – Vireši 46.kilometrā pieķerta 1988.gadā dzimusi automašīnas “BMW 325” vadītāja, kas pie stūres bija sēdusies 1,97 promiļu reibumā, turklāt bez tiesībām vadīt jebkāda veida transportlīdzekli. 26.decembrī ap pulksten 15.25 Alūksnē, Tālavas ielā, pieķerts iereibis 1986.gadā dzimis “BMW 316” vadītājs 0,96 promiļu reibumā. 26.decembrī ap pulksten 19.20 Apes pagastā uz vietējas nozīmes ceļa apturēts 1974.gadā dzimis vīrietis, kurš auto “VW Multivan” vadīja 2,23 promiļu reibumā. 27.decembrī pēc pulksten 2.00 Apes pagastā uz vietējas nozīmes ceļa - 1986.gadā dzimis automašīnas “Chrysler” vadītājs 1,13 promiļu reibumā.

Vēršas pēc medicīniskās palīdzības
Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā noskaidrojām, ka mediķi svētkos steigušies palīgā vairāk nekā ikdienā. “Smagu notikumu nav, svētki svinēti mierīgi. Izsaukumi galvenokārt bija saistīti ar saslimšanām, piemēram, caureju, vemšanu, temperatūru, augstu asinsspiedienu, muguras sāpēm, arī pārmērīga alkohola lietošanas izraisītām veselības problēmām, sīkām traumām. Brīvdienās ģimenes ārsti nestrādā, tāpēc pēc palīdzības vēršas pie mums. Pie tam liela daļa izsaukumu bija saistīti ar jau esošām veselības problēmām. Tādēļ aicinu cilvēkus, tuvojoties brīvdienām, zinot savu situāciju, jau laikus vērsties pie ģimenes ārsta,” saka reģionālā centra vadītāja vietniece medicīnas un operatīvajos jautājumos ārste Sniedze Bračka.
Arī Alūksnes slimnīcas uzņemšanas nodaļā darba bijis vairāk nekā ikdienā. “Šo trīs svētku dienu laikā slimnīcā iestājušies 27 pacienti. Lielākoties ar traumām, bērni – ar vīrusu infekcijām. 10 cilvēki guvuši smagas traumas un ievietoti ķirurģijas nodaļā, piemēram, ar sasitumiem, kaulu lūzumiem, kas operējami. Ir bijušas arī krimināla rakstura traumas,” stāsta uzņemšanas nodaļas ārste Līvija Eriņa.

Uzmanīgi ar pirotehniku!
Lai nākamie svētki, Jaungada svinības, būtu bez nelaimēm, G.Razmislovs aicina uzmanīgi darboties ar pirotehniku. “Pagaidām pie mums nav neviena izsaukuma saistībā ar pirotehnikas izstrādājumiem, taču Latvijas mērogā cietušo ir daudz. Tādēļ gribu vērst uzmanību - pirms izmantot pirotehnikas izstrādājumus, rūpīgi jāizlasa instrukcija, un nekādā gadījumā nedrīkst dot aizdedzināt pirotehniku nepilngadīgiem bērniem,” uzsver G.Razmislovs. ◆

Kategorijas