Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Alūksnē koncertēs Igaunijas Filharmonijas kamerkoris

Agita Bērziņa

2016. gada 30. decembris 00:00

15

Alūksnes Kultūras centrs arī nākamgad turpinās šogad iesākto sadarbību ar Igaunijas lielāko koncertu un festivālu organizatori aģentūru “Eesti Kontsert”, piedāvājot klausītājiem Alūksnē Igaunijas mākslinieku koncertus.

Pirmais no nākamgad četriem paredzētajiem koncertiem skanēs jau 8.janvārī - Igaunijas Filharmonijas kamerkora un diriģenta Kaspara Putniņa koncerts “Magnificat”.

Repertuārs – ļoti dažāds
Igaunijas Filharmonijas kamerkoris ir viens no pazīstamākajiem profesionālajiem igauņu mūzikas kolektīviem pasaulē. 1981.gadā kamerkori izveidoja plaši pazīstams un pieprasīts diriģents Tenu Kaljuste. Sākot ar 2014./2015.gada sezonu, kolektīva galvenais diriģents un mākslinieciskais vadītājs ir Kaspars Putniņš, kurš ir arī Latvijas Radio kora diriģents. Līdz ar koncertdarbību kamerkoris regulāri veic arī disku ierakstus, no kuriem daudzi saņēmuši prestižus apbalvojumus, tajā skaitā divas “Grammy” balvas – disks “Arvo Pärt. Da Pacem” un “Arvo Pärt. Adam’s Lament”. Igaunijas Filharmonijas kamerkora repertuārs iekļauj ļoti dažādus un citreiz pilnībā atšķirīgus skaņdarbus, sākot no gregoriāņu dziedājumiem un beidzot ar 21.gadsimta mūziku. Jau ilgu laiku īpašu vietu kora repertuārā ieņem igauņu komponistu skaņdarbi, taču šajā svētku reizē skanēs arī krievu komponistu sacerējumi.

Kvalitatīvi koncerti
Šogad sadarbības “Igaunijas koncerti” rezultātā Alūksnē bija iespēja dzirdēt talantīgā igauņu pianista Johana Randveres koncertu, Igaunijas Nacionālo vīru kori, Latvijas čellu trio “Melo-M” kopā ar Igaunijas  čellu kvartetu “C-Jam”, Alūksnes pilsētas svētkos luterāņu baznīcā koncertu sniedza ķīniešu izcelsmes kontrtenors Ka Bo Chan un baritons Ott Indermitte, kā arī ērģelnieks Āre Pauls Latiks.
Alūksnes Kultūras centra direktore Sanita Bērziņa sadarbību ar Igaunijas aģentūru vērtē kā veiksmīgu - klasiskās mūzikas cienītāji labprāt apmeklē šos koncertus, savukārt igauņu mākslinieki Alūksnes Kultūras centrā jūtas lieliski. “Šie koncerti ir ļoti kvalitatīvi, izmeklēti un ar saistošām programmām. Būtiski neatšķiras apmeklētāju skaits, vai tas būtu latviešu mūziķu klasiskās mūzikas koncerts vai igauņu. Tie, kas nāk uz klasiskās mūzikas koncertiem, nāk arī uz šiem. Protams, līdzko izskan kāds populārāks vārds, piemēram, “Melo-M”, tā biļetes ir izpārdotas un liekam pat papildu vietas,” stāsta S.Bērziņa.

Grimētava kā paradīze
Lielu sajūsmu igauņu māksliniekos raisījis atjaunotais kultūras centrs. “Mākslinieku sajūsma par vietu ir ļoti liela. Grimētava ir mākslinieku paradīze, un tā viņi to arī novērtē. Ne tikai telpas dēļ vien, bet arī gaisotnes. Vērts pieminēt, ka šie Igaunijas mākslinieki koncertē dažādās vietās Eiropā un daudz kur ir bijuši, daudz redzējuši - mūsu unikalitāte slēpjas vizuālās atmosfēras sajūtās. Grimētavā mums ir sajūtu siena, kur māksliniekiem ir iespēja atstāt kādu vēstījumu, kā viņiem patika pie mums. Visi kā viens tur raksta, ka vēlētos šeit uzstāties vēlreiz,” stāsta S.Bērziņa.
Un tā arī notiek - mākslinieki Alūksnē atgriežas. “Vīru kora dziedātāji atgriezās pie mums vēlreiz. Atbrauca speciāli brīvdienās kopā ar ģimenēm un draugiem, lūdzot mums izrādīt kultūras centru. Priecīgi atgriezties bija arī divi citi vīru kora mākslinieki, kuri koncertēja pilsētas svētkos baznīcā,” teic S.Bērziņa. ◆

Kategorijas