Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Ūdens sportā – paaudžu maiņa

Agita Bērziņa

2016. gada 30. decembris 00:00

655

Trešdien Alūksnes ūdens motosporta kluba “Nord Ost” sportisti tikās, lai izvērtētu aizvadīto sezonu un atskatītos uz kluba desmit gadiem ūdenī. Ja pirms dažiem gadiem klubs satraucās par jauno sportistu trūkumu, tad šobrīd notiek aktīva paaudžu maiņa.

Gads bijis nozīmīgs
Starptautiskās sacensībās sportisti izcīnījuši divas bronzas medaļas – “Formula Future” sacensībās tepat Alūksnē to ieguva Mairis Kļava, bet Pasaules čempionātā enduro pneimatiskajām laivām Ungārijā to ieguva “Nord Ost” komanda, kurā startēja Reinis Musts, Gints Minings, Andris Musts un rīdzinieks Emīls Gulbis. Baltijas čempionātā bronzas medaļu izcīnīja R.Musts, Eiropas čempionātā sudraba medaļu – Raimonds Špacs. Latvijas čempionātā kopvērtējumā klubam - 4.vieta, bet laivu klasēs trīs godalgas: S550 klasē R.Mustam - 2.vieta, R.Špacam – 3.vieta, Normundam Sniķeram RN2000 grupā – 3.vieta.
“Gads klubam šogad nebija tik ražens medaļu un kausu ziņā, taču pietiekami nozīmīgs. Pirmo reizi Alūksnē rīkojām Pasaules čempionātu “Formula Future” sacensībās bērniem, kurās startēja arī pieci alūksnieši: Monta Melzoba, Matīss Sniķers, Mairis Kļava, Kristers Musts un Roberts Minings. Lai arī gatavošanās sacensībām bija ierobežota tieši ūdens piekļuves dēļ, jaunieši tika apmācīti un varēja startēt. Ņemot to visu vērā, debija bija veiksmīga - M.Kļava ieguva bronzu, bet Latvijas komanda kopvērtējumā ieguva 2.vietu. Nākamgad “Formula Future” čempionāts notiks Ungārijā un arī mūsu sportisti cīnīsies par iespēju būt Latvijas izlases sastāvā. Dominantes no kāda kluba puses nebūs - visiem būs vienādas iespējas iesaistīties. Esam priecīgi, ka klubu papildina arvien jauni sportisti,” stāsta kluba pārstāvis Armands Musts.

Būs jauni piloti
Arī Ilmārs Melzobs, kurš bija uzņēmies visas rūpes par bērnu sagatavošanu šīm sacensībām, atzīst, ka tik labs iznākums nebija gaidīts. “Labi iesākto turpināsim. Nākamajā sezonā startēs jau 12 bērni. Lai veiktos vēl labāk, esam iesnieguši projektu biedrībā “Alūksnes lauku partnerība” ekipējuma, plosta, boju, glābšanas līdzekļu iegādei. Projekts paredz trīs gadu apmācību ciklu Alūksnes skolās, arī Bērnu un jauniešu centrā, lai bērnu atrašanās uz ūdens būtu droša. Piesaistīsim instruktorus, kurus nodrošinās Ūdens motosporta federācija, palīdzēs arī kluba biedri brīvajā laikā. Mobilo telti jau esam iegādājušies ar pašvaldības finansiālu atbalstu,” stāsta I.Melzobs.
Pozitīvi, ka sakarā ar šīm sacensībām un iespēju spert pirmos soļus ūdenssportā jaunieši nākamgad startēs arī citu klašu sacensībās. Tā būs iespēja klubam gūt papildu punktus un cīnīties par vietām kopvērtējumā. “GT 15” klasē startēs R.Minings, “GT 30” - M.Melzoba, “OSY 400” - K.Musts. “Nākamajai sezonai esam nokomplektējuši ar jaunajiem pilotiem un varēsim pilnvērtīgi iesaistīties Latvijas čempionāta kluba kausa cīņā. Šogad mums vēl nepietika tik daudz spēka, lai punktos sasniegtu tuvāko 3.vietu, bet ļoti liela cerība, ka tas varētu notikt nākamgad,” stāsta A.Musts. Diemžēl vecmeistaru klasē “S 550” dalībnieku skaits gadu no gada samazinās, un A.Musts pieļauj, ka šis gads bija pēdējais, kad klasē notika starptautiskas sacensības. “Priecē, ka šo klasi vēsturiski esam noturējuši uz ūdens visilgāk. Pārējie klubi tehniku pārdevuši, bet mēs vēl centāmies to visu turēt pēc iespējas ilgāk,” saka A.Musts. Tieši mazā dalībnieku skaita dēļ vecmeistars, daudzu godalgotu vietu ieguvējs, sportists ar 40 gadu pieredzi Raimonds Špacs izlēmis jaunajā sezonā nestartēs sacensībās, bet paliks klubā kā tehniskais atbalstītājs.

Spiesti mainīt trasi
Nākamgad sacensības, Pasaules čempionāts “GT 15” jauniešiem un Latvijas čempionāta posms visām laivu klasēm, Alūksnē notiks augustā. “Ļoti ceram, ka Pilssala līdz augustam tiks sakārtota un būs iespējams kvalitatīvi sarīkot sacensības. Būsim ieguvuši labu infrastruktūru, bet pazaudējuši starptautisko trasi, jo ezerā iebūvēti divi plosti, kas neļaus braukt trīsstūrveida trasi. Trase būs jāpārliek citādāk, iespējams, divas bojas liksim ārpus iekšezera. Taču tur ir cita viļņošanās un bīstamības pakāpe palielinās,” skaidro A.Musts.
Par spīti visam, sacensības Alūksnē, kas ir gluži kā svētki, būs! “Gados vecākie cilvēki atceras iepriekšējā gadsimta sacensības, jūt līdzi, apvaicājas par sportistiem, zina arī ārzemju sportistu vārdus. Alūksnē ūdens motosportam ir gandrīz 60 gadu tradīcijas. Reizēm gan ir sajūta, ka ūdenssports Alūksnē ir traucējošs sporta veids. Gribētos no pašvaldības atbalstu gan finansiālā ziņā, gan ļaujot trenēties Alūksnes ezerā. Nebija glaimojuši dzirdēt no pilotiem, ka jādomā par citām treniņu vietām, jo šogad bija apgrūtinoši sarunāt trenēšanās laikus, vietas un piekļuvi Alūksnes ezeram. Ūdenssports ir kļuvis par traucēkli, lai gan šis sports Alūksnē ir gandrīz 60 gadus. Pagājušajā gadsimtā nevienu netraucēja, ka ezerā trenējas laivas, bet tagad... Tomēr mūsu saime kļūst kuplāka, sportistu vairāk un ūdens motosports Alūksnē neiznīks,” saka A.Musts. I.Melzobs piebilst, ka ezers ir pietiekami liels un jāatrod vieta visiem.

Izdos grāmatu
Būtisks ūdens motosporta pasākums Alūksnē gaidāms 2017.gada 2.decembrī, kad Alūksnes Kultūras centrā sezonas noslēguma pasākumā godinās sezonas labākos sportistus no visas Latvijas. Laikā, kad Latvijas valsts svinēs simtgadi, ūdenssports Alūksnē atzīmēs 60 gadu pastāvēšanu, tādēļ kluba aktīvisti ir apņēmušies līdz tam izdot grāmatu par ūdenssporta vēsturi Alūksnē. “Savākto materiālu, ko veltījām 55 gadu jubilejai, ir daudz, tādēļ ir doma to visu apkopot vienā grāmatā. Tas būtu ļoti vērtīgi. Šobrīd gan vēl nav skaidrības, kā tas notiks un par kādu finansējumu,” saka A.Musts. ◆

Kategorijas