Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Skumst par veikala slēgšanu

Līga Vīksna

2017. gada 6. janvāris 00:00

2141

“Alūksnes Ziņās” vērsās satraukti Apes pilsētas iedzīvotāji, stāstot, ka ar janvāra vidu Apē būs par vienu pārtikas veikalu mazāk, jo durvis slēgs pilsētas centrā esošais pašmāju uzņēmuma “Ape TK” veikals, kas iekļāvies “Elvi” tīklā. Apenieši iecienījuši šī veikala produkciju, tādēļ bēdājas, ka veikala nebūs un bez darba paliks arī astoņi vietējie iedzīvotāji.
Apes pensionārus uztrauc, ja “Elvi” veikalu likvidēs, tad Apē paliks vairs tikai viens pārtikas veikals “Top!”, kur ir sveramā produkcija. Tiesa, pārtiku Apē var iegādāties arī veikalā “Unibode”, bet tur neesot sveramās produkcijas, ko apenieši tik ļoti iecienījuši.

Vēlas nopirkt gatavo
produkciju
“Alūksnes maizes kombināts ir mūsu barotājs! “Elvi” varam nopirkt Alūksnē cepto maizīti un citus kombināta ražojumus. Tos Apes pensionāri ir ļoti iecienījuši, turklāt tie ir bez konservantiem. Savukārt veikalā “Top!” tirgo tikai citu ražotāju cepto maizīti. Brīnišķīgs veikals ir arī “Unibode”, bet tur nav sveramās un gatavās kulinārijas un konditorejas produkcijas. Bet šo produkciju mēs ļoti gribam, jo gados vecākajiem cilvēkiem ir grūti nostāvēt pie plīts,” stāsta Apes iedzīvotāja, kura publiski nevēlējās minēt savu vārdu.
Apē ļoti daudz iepērkoties arī igauņi. “Piektdienās no pusdienlaika pie veikala ir pilns ar automašīnām – ļoti daudz igauņu, veikalos rindas. Un tā līdz sestdienas pusdienlaikam! Ja “Elvi” veikalā atved gatavo produkciju, piemēram, kotletes – igauņi izpērk! Kas būs, kad likvidēs “Elvi” – tad vispār gāzīs riņķī! Kādreiz Apē bija SIA “Alta S” veikals “Maks”, bet to aizvēra – acīmredzot nebija rentabli. Apenieši, kuri regulāri braukā uz Alūksni, var iepirkties Alūksnes veikalos, bet pārējiem būs grūti. Apē runā, ka esošā veikala telpās būšot alkohola veikals, kam būšot vajadzīgas tikai divas pārdevējas un viens krāvējs. Citi paliks bez darba...” saka apeniete.

Atsaucīgas pārdevējas
Taisija no Apes atzīst, ka ikdienā apmeklē visus Apes veikalus. “Bēdīgi, ka nebūs vairs Apes “Elvi” veikala – tur strādā ļoti labas pārdevējas! Atsaucīgas, izpalīdzīgas. Nu jā, varbūt Apē arī ir par daudz veikalu – cilvēku paliek mazāk, jaunie aizbraukuši, pensionāri palikuši...” nosaka Taisija.
Anna Krēsliņa no Apes pagasta nopūšas, ka ne jau viņas ziņā diemžēl ir izlemt, būt vai nebūt šādam veikalam Apē, jo viss jau esot izlemts. “Gribētos gan, lai “Elvi” paliek Apē. Esmu tur regulāra kliente, tur var nopirkt arī gatavo produkciju, piemēram, kotletes no piegādātāja Beļavā bieži pērku. Te ir laipnas pārdevējas, visas pazīstamas. Tas nebūtu pieļaujami, ka tā vietā atvērtu alkohola veikalu, kā jau tas notika Alūksnes autoostas ēkā. Vai tad kauna nav?! Uz kuru galu mēs ejam? Mute palika vaļā, kad uzzināju, ka Alūksnes autoostā šņabja bode atvērta! Tas viss nav uz labu. Jau tā Ape izmirusi gandrīz – palikuši gandrīz tikai vecie un nabagie...” saka A.Krēsliņa.

Apes veikali turas uz
igauņiem
Šogad martā paliktu seši gadi, kopš minētais Apes veikals iekļāvies “Elvi” tīklā. Piecus gadus Apē ir arī veikals “Top!” paplašinātajās telpās. “Elvi” Apes veikala vadītāja Liāna Bērziņa “Alūksnes Ziņām” uzsver, ka pircēji sadalījās pa abiem veikaliem. “Tur ir citādāk - autostāvvieta ir pie durvīm, nav jākāpj pa trepēm, durvis pašas atveras, nav šauras ejas starp plauktiem. Katram veikalam ir kaut kas savs. Mēs centāmies meklēt produkciju tirgošanai, kuras nav citos Apes veikalos, lai atšķirtos,” stāsta L.Bērziņa. Viņa šajā veikalā kopumā nostrādājusi 17 gadus – jau tad, kad tas bija pārtikas veikals, kurš nebija iekļāvies “Elvi” tīklā.
L.Bērziņa apstiprina, ka veikalā var iegādāties arī vairāku vietējo ražotāju produkciju – Alūksnes maizes kombināta maizi, “Kārumiņa” kūkas, Ozolkalnu (Gulbenes novads) kulināriju un citu. Viņa uzsver - starp veikala pircējiem ir ļoti daudz igauņu. “Uz igauņiem turas mūsu Apes veikali un pierobeža. Viņi te brauc iepirkties, jo cenas ir zemākas nekā Igaunijā. Ir igauņi, kuriem līdz Veru jābrauc 30 kilometri, lai iepirktos, bet līdz Apei – tikai 10 kilometri. Viņi brauc, kur tuvāk. Ja nebūtu igauņu, nezinu, kā mums te būtu. Tādēļ līdz ar veikala aizvēršanu vislielākie zaudētāji būs igauņi. Viņi pie mums īpaši brauc pēc skābā krējuma, “Dimdiņkāpostiem”, rupjmaizes, sveramā ķimeņu siera un konfektēm “Gotiņa”, žāvētām desiņām, bet pērk arī citas ikdienas preces. Igauņi Apē iepērkas visos veikalos,” saka L.Bērziņa.

Jau parakstījušas darba uzteikumu
Apes “Elvi” veikalā šobrīd strādā astoņas darbinieces. L.Bērziņai nav informācijas, ko plānots ierīkot pārpirktajā ēkā. Zina tikai to, ka īpašumu iegādājies kāds igaunis. “Sapratu, ka pārtikas veikals tas gan noteikti nebūs. Nevienai no esošajām pārdevējām jaunais īpašnieks citu darbu nav piedāvājis. Decembra beigās jau parakstījām darba uzteikumu – mēnesi iepriekš esam brīdinātas. Domāju, ka jau janvāra vidū veikalu slēgs. Pircēji jau tagad mazāk nāk. Visi ikdienas pārtikas produkti joprojām ir nopērkami, bet daudz ko nākas pārcenot,” saka L.Bērziņa.
Tomēr L.Bērziņa ir optimiste un atzīst, ka ne jau visas pārmaiņas nes kaut ko sliktu. “Viss dzīvē mainās. Visas pārmaiņas nevajag vienmēr uztvert tikai negatīvi. Varbūt jaunais īpašnieks šajā ēkā Apē radīs kaut ko īpašu, kas piesaistīs cilvēkus šai vietai. Jā, Apē paliek arvien mazāk iedzīvotāju. Uzņēmēji rēķina un domā, kas ir izdevīgi, turklāt valsts piemēro dažādus nodokļus, izvirza arvien jaunas obligātas prasības. Skumji gan, ka tā visa rezultātā visbiežāk cieš nelielu apdzīvotu vietu iedzīvotāji,” nosaka L.Bērziņa.

Alūksnes maize būs!
SIA “Alta S” valdes priekšsēdētājs Ēvalds Abdulajevs mierina Apes iedzīvotājus, ka pēc “Elvi” veikala slēgšanas Alūksnes maizes kombināta maizi Apē varēs nopirkt veikalā “Unibode”. “Šobrīd esam vienojušies, ka “Unibodei” mūsu maizi piegādāsim divas reizes nedēļā. Ja pieprasījums būs liels, varbūt arī biežāk. Jāatgādina, ka līdz pagājušajam gadam Apē bija arī “Alta S” veikals, kurā tirgojām visu mūsu ražoto produkciju, bet apenieši nemaz nebija tik naski pircēji. Veikals nebija rentabls, tādēļ to nācās slēgt,” saka Ē.Abdulajevs.
Ēka, kurā atrodas “Elvi”, pieder pašmāju uzņēmumam “Ape TK”. Arī veikals pieder “Ape TK”, kuram ar “Elvi” ir noslēgts franšīzes līgums par sadarbību un iekļaušanos “Elvi” tīklā. Veikala un ēkas īpašnieks Kalvis Dukulis “Alūksnes Ziņām” atzīst, ka nevēlas komentēt publiski šo situāciju, jo tas ir bizness. Savukārt SIA “Elvi Latvija” komercdirektore Laila Vārtukapteine “Alūksnes Ziņām” norāda, ka veikalu tīkls “Elvi” franšīzes modelī apvieno daudzus uzņēmumus visā Latvijā. “Elvi Latvija” nav veikalu īpašnieks, bet franšīzes devējs, kas nodrošina saviem partneriem vienotu iepirkuma sistēmu, mārketinga, informācijas tehnoloģiju risinājumus, regulāru tirdzniecības atbalstu un vienotu darbības konceptu, vienlaikus ļaujot katram partnerim saglabāt savu neatkarību un pašam vadīt savu biznesu. “Franšīzes partneris Apē nolēmis pārdot ēku, kurā šobrīd atrodas veikals, līdz ar to arī plāno pārtraukt veikala darbību. Ja kāds pārtikas mazumtirdzniecības uzņēmums Apē izteiks vēlmi kļūt par “Elvi” partneri, noteikti izskatīsim sadarbības modeļus,” saka L.Vārtukapteine.

Pašvaldībai nav teikšanas
Apes novada domes priekšsēdētājas vietnieks Jānis Liberts norāda, ka pašvaldība neko ietekmēt nevar. Apes novada domei ir piedāvātas pirmpirkuma tiesības uz šo īpašumu – veikala ēku un  noliktavu pilsētas centrā, bet pašvaldība atteikusies. “Cik pašvaldībai zināms, starp uzņēmējiem ir noticis izdevīgs darījums. Lai pašvaldība izmantotu pirmpirkuma tiesības, vajag finansējumu šādam mērķim un Apes novada pašvaldības attīstības programmā jābūt ierakstītam, ka šāds īpašums nepieciešams pašvaldības funkciju veikšanai – viss nemaz nav tik vienkārši. Protams, līdz šim cilvēkiem bija lielāka izvēle, kuru veikalu apmeklēt. Vismaz labi, ka ēka nepaliks tukša un būs apsaimniekota,” saka J.Liberts. Arī viņš uzsver, ka igauņi bieži iepērkas ne tikai Apē, bet arī citviet tuvākajā apkārtnē, pērkot ne tikai pārtiku, bet arī citas preces.

—  Teksts un foto: Līga Vīksna

Kategorijas