Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Lai izpildītu noteikumus, jāražo vairāk atkritumu?

Diāna Lozko

2017. gada 13. janvāris 00:00

377

“Alūksnes Ziņu” redakcijā vērsās Jaunalūksnes pagasta Kolberģa 17.mājas iedzīvotāja, kura ir neizpratnē par jaunajiem atkritumu izvešanas noteikumiem. Ja pirms tam atkritumu konteineru mājas iedzīvotāji varēja pieprasīt iztukšot sev ērtākajā laikā, tad tagad tas būs obligāti jāizdara ne retāk kā reizi ceturksnī. Bet ko darīt, ja atkritumu konteiners nemaz tik ātri netiek piepildīts?
 
Ne retāk kā reizi ceturksnī
Kolberģa 17.mājas iedzīvotāja stāsta, ka pērn atkritumi no mājas tika vesti pēc pieprasījuma. “Kad mums bija pilns konteiners, zvanījām SIA “Rūpe”, kas atkritumus izveda. Mūsu mājā ir 12 dzīvokļi, un pie mājas mums ir vidēja lieluma (aptuveni divi kubikmetri) atkritumu konteiners,” stāsta mājas iedzīvotāja. Šogad mājas iedzīvotāji saņēmuši vēsti, ka turpmāk atkritumus SIA “Rūpe” izvedīs ne retāk kā reizi ceturksnī. “50 metru attālumā no mājām mums ir atkritumu šķirotava, un mēs visi šķirojam atkritumus. 20 metru attālumā no mājām mums ir savi dārzi, kur varam izmest dažādus organiskos atkritumus. Mums nesanāk konteinerā ievietot tik daudz atkritumu, lai būtu nepieciešams tos izvest reizi ceturksnī. Pirms tam atkritumu konteineru iztukšojām divas, trīs reizes gadā. Ko tad mēs lai tagad darām? Vai no mums tik un tā par to ņems naudu un vedīs pustukšu konteineru?” sašutusi jautā sieviete.
Viņa ir vērsusies arī SIA “Rūpe” ar sasāpējušajiem jautājumiem, bet tur sievietei ir pateikts, ka viņai jāvēršas domē, jo tieši dome ir izveidojusi un apstiprinājusi šādus sadzīves atkritumu izvešanas noteikumus. “Kāpēc gan mums pašiem jāiet vēl uz domi kārtot lietas? SIA “Rūpe” atbild par atkritumu izvešanu! Kāpēc mājas iedzīvotājiem pašiem būtu vēl jāiet uz domi un jākārto šīs lietas – mēs vērsāmies pie tiešā izpildītāja - “Rūpes”!” neizpratnē ir kolberģiete.

Piedāvā nopirkt maisu
SIA “Rūpe” valdes loceklis Artis Sviklis uzsver, ka gadījumā, ja klients šobrīd lieto 240 litru konteineru un pēc pērnā gada izvešanas datiem redzams, ka viņš lielo konteineru ir izvedis divas reizes gadā, tad tiek piedāvāts samazināt konteinera tilpumu uz 140 vai 120 litriem vai arī iegādāties speciālos trafarētos priekšapmaksas maisus. Viena maisa cena ir 1,67 eiro un tilpums ir 50 litri. Iegādājoties maisu, klients jau ir samaksājis par tā izvešanu. Izvešanu nodrošina līdzīgi kā konteineriem - ja iegādātais maiss klientam ir pilns, viņš piesaka izvešanu tuvākajā maršruta dienā un novieto maisu ar atkritumu apsaimniekotāju saskaņotā vietā.
Kolberģa 17.mājas iedzīvotāja gan neizprot, kādēļ mājas iedzīvotājiem būtu jāiegādājas mazāks konteiners un vēlreiz jātērē nauda.

Spēkā jauni noteikumi
Alūksnes novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Evita Aploka skaidro - kopš 2016.gada 1.janvāra ir spēkā jaunie Alūksnes novada pašvaldības saistošie noteikumi, kas nosaka atkritumu apsaimniekošanas kārtību Alūksnes novadā. Bet kopš 2016.gada 3.augusta ir spēkā grozījumi šajos noteikumos, kas nosaka, ka apdzīvotās vienģimeņu, divģimeņu un rindu dzīvojamajās mājās sadzīves atkritumi ir jāizved ne retāk kā vienu reizi ceturksnī. Gadījumā, ja atkritumu apjoms ir mazāks, SIA “Rūpe” klientam tik tiešām ir tikai divas iespējas – pāriet uz mazāka tilpuma konteineru vai uz priekšapmaksas maisiem. E.Aploka uzsver, ka jebkuru neskaidrību gadījumā par atkritumu izvešanu vai konteineru maiņu jāvēršas SIA “Rūpe”.
A.Sviklis norāda, ka katrā gadījumā individuāli būs jāizvērtē attiecīgā situācija un tas, kāds līgums ir noslēgts ar katru klientu. Informāciju var iegūt gan SIA “Rūpe” birojā, gan pa tālruni 64381089 vai 28391302.

Kategorijas