Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Cilā un staipa budžeta deķīti

Agita Bērziņa

2017. gada 20. janvāris 00:00

455

Vakar Alūksnes novada pašvaldības apvienotajā komiteju sēdē diskutēja par Alūksnes novada pašvaldības budžetu 2017.gadam. Pēc vairāk nekā stundu garām diskusijām 11 deputāti atbalstīja budžeta virzīšanu uz domes sēdi, bet 3 deputāti atturējās.

Leiputrijā vairs nedzīvosim
Budžetu pēc domes priekšsēdētāja Artura Dukuļa ierosinājuma deputāti skatīja divās daļās – vispirms to budžeta daļu, kas attiecas uz pašvaldības funkciju veikšanu, un tad atlikušā finansējuma sadalījumu konkrētiem mērķiem. Deputāts Laimonis Sīpols atzina, ka vispirms gan gribētu redzēt iestāžu finanšu atlikumu uz 2017.gada sākumu. “Gribu redzēt, kā iestādes dzīvo. Šo rāmi, pēc kura sagatavojam budžetu, izveidojām 2009.gadā, un tas ir palicis nemainīgs. Gribētu vispirms redzēt, kāda ir reālā situācija iestādēs, lai varētu lemt. Ne jau vērtēt, kurš labāk vai sliktāk strādā, bet kuram pietiek vai nepietiek naudas. Ir skaidrs, ka tādā leiputrijā vairs nedzīvosim. Skatoties uz lapu, kādus ņemsim Valsts kasē aizņēmumus, manī rodas ļoti lielas bažas. Ja mēs paņemsim šos kredītus, tad nākamajā gadā iestādēm atkal būs jānoņem vēl 2 % līdzekļu, jo vienkārši nevarēsim nodrošināt šo iestāžu darbu,” pauda L.Sīpols. Finanšu nodaļas vadītāja Evita Ņedaivodina norādīja, ka šobrīd tādu datu par iestādēm vēl nav, pie tam cipari bez paskaidrojuma skaidrību neviesīs. Deputāts Ainars Melders, skatot budžeta pirmo daļu, atzina, ka daudzām iestādēm prasītā naudas summa ir samazināta. Viņš arī pārjautāja, vai pašvaldības darbiniekiem palielinās algas par 6 %, uz ko saņēma apstiprinošu atbildi.

Pirks jaunu aprīkojumu
Daudz plašākas diskusijas izvērtās par budžeta otro daļu – atlikušo 592 214 eiro sadali. Vislielāko finansējumu, 83 108 eiro, plānots novirzīt Tempļakalna ielas pabeigšanai, 51 000 eiro – apmeklētāju apkalpošanas centra ierīkošanai, 40 000 eiro - Multifunkcionālās servisa ēkas nomas telpu mēbeļu un aprīkojuma iegādei, arī 40 000 eiro – Alūksnes Pilssalas estrādes grīdas remontam. 25 000 eiro paredzēti Alūksnes pilsētas svētku izmaksu daļējai segšanai, 22 000 eiro – Dziesmu un deju svētku tērpu atjaunošanai, 20 000 eiro – elektrības pieslēguma izbūvei Rūpniecības 1A, bet 17 000 eiro - makšķernieku soliņu izveidei pie Alūksnes ezera. 26 977 eiro atvēlēs 7.Siguldas Kājnieku pulka pieminekļa kāpņu pārbūvei. Tāpat arī iecerēts atjaunot ielu apgaismojumu, izstrādāt būvprojektu Pleskavas ielai, projektēt pārvietojamās tirdzniecības vietas, iegādāties automašīnu administrācijai, vidi degradējošu īpašumu nojaukšanai novadā, pārbūvēt ietvi Pils ielā, sakārtot gājēju drošībai Latgales, Uzvaras un Kanaviņu ielas krustojumu, iegādāties telti vasaras pasākumiem. Bet pašvaldības aģentūra “Alja” finansējumu saņems niedru pļaušanai, viena inspektora algai un jaunu mēbeļu iegādei.

Džudo vajag vairāk, bet netiek
Deputāte Elita Laiva, skatoties sporta pasākumiem paredzēto finansējumu, ierosināja palielināt finansējumu džudo gada nozīmīgākā pasākuma rīkošanai. Viņu neapmierināja tas, ka džudo saņems tikai 3500 eiro, bet rallijam tie ir 15 000 eiro un laivu sacensībām – 8000 eiro. Viņasprāt, džudo būtu pelnījis vairāk. Tā kā 3500 eiro bija pašu sportistu prasītā summa, tad to palielināt citi deputāti neatbalstīja. Vēl E.Laiva ierosināja rast finansējumu Strautiņu pamatskolas lietusūdens kanalizācijas sistēmas sakārtošanai 20 000 eiro apmērā. Arī šis priekšlikums atbalstu neguva, jo Strautiņos “Latvijas Valsts ceļi” plāno ierīkot gājēju pāreju. “Paredzēts izbūvēt jaunu pāreju un pieturvietu, līdz ar to lietusūdeņi tiks novadīti no šīs pieturas. Tas viss ir jāsasaista kopā ar šobrīd izstrādes procesā esošo skolas lietusūdens novadīšanas sistēmu. Šobrīd precīzas izmaksas nevar pateikt, jāskatās, kādi būs izstrādātie risinājumi no “Latvijas Valsts ceļiem”. Ir pāragri par to spriest,” precizēja Īpašumu nodaļas vadītājs Ingus Berkulis.

Nav naudas sporta zālei
Deputāte Jana Zilkalne pauda nožēlu, ka joprojām nav rasts finansējums sporta zālei. “Pie šī jautājuma strādājam, lai gūtu finansējumu no valsts. Esam sapratuši, ka šāda projekta izstrādi paņemt vieni uz sevi nevaram. Kādi ir konkrētie priekšlikumi? Ko mēs varam darīt? Ielikt sporta zāles projektēšanai 400 000 tūkstošus, nezinot par finansējumu tālāk? Tas problēmu neatrisinās,” atbildēja A.Dukulis.
Domes priekšsēdētāja vietnieks Dzintars Adlers piekrita, ka šis jautājums ir grūts. “Bez valsts atbalsta tas nav iespējams. Mums visiem kopā jātiecas uz šo mērķi un jābūt tikpat vienotiem, kā cīnoties par slimnīcas saglabāšanu. Ir liela greznība - Valmierā plānot būvēt jaunu manēžu, lai gan viņiem netrūkst sporta infrastruktūras, jo īpaši tad, ja pārējie reģionu centri nespēj nodrošināt pamatvajadzības. Par to mums ir jāiestājas,” teica Dz.Adlers.

Remontēs dzīvokli
J.Zilkani neapmierināja arī plāns maksāt kādam 10 000 eiro tūrisma stratēģijas sagatavošanai, ja Tūrisma informācijas centrā strādājošajam darbiniekam tas iekļauts darba pienākumos. Dz.Adlers precizēja, ka paredzēts izstrādāt mārketinga stratēģiju, nevis attīstības. “Tās ir divas dažādas lietas. Tā būs mārketinga stratēģija – kādus objektu īstenot tuvākajā laikā un kā sasniegt mērķi, kur reklamēties un kādās valstīs,” norādīja Dz.Adlers.
Diskusijas deputātu vidū raisījās arī par 7000 eiro pieprasīšanu jaunā zobārsta dzīvesvietas, kas ir pašvaldības dzīvoklis, kosmētiskā remonta veikšanai. “Ja pašvaldība tik daudz nāk pretī, tad viņam vajadzētu noslēgt līgumu ar Nacionālo veselības dienestu par bērnu zobu aprūpi. Tā ir liela problēma. Jāļauj iestrādāties un jārosina nākamgad noslēgt šo līgumu,” pauda deputāte Maruta Kauliņa. A.Melders gan piebilda, ka nevajag dot naudu, kamēr jaunais speciālists nav noslēdzis šo līgumu.

Pieprasa atskaiti par lēmumu izpildi
Uz sēdi bija ieradusies politiski represēto kluba „Sarma” vadītāja Dzidra Mazika, kura lūdza pašvaldību finansēt jaunas grāmatas izdošanu. Grāmatā būtu apkopotas ne tikai represēto cilvēku atmiņas, bet arī skolēnu darbi no konkursa “Latviešu pēdas Sibīrijā un Tālajos Austrumos”. Šis jautājums tika atstāts izlemšanai domes sēdē. A.Melders norādīja, ka budžetu atbalstīs tikai tad, kad saņems pagājušajā gadā domes pieņemto lēmumu izpildi. “Lēmumus, kuri ir pieņemti, bet nav izpildīti, vajag atcelt. Tas skar budžetu. Bija lēmumi par autoostu, arī par Lujāna drupu nojaukšanu. Tas viss ir jāizskata pirms budžeta apstiprināšanas. Kamēr nebūs domes lēmumu izpildes, balsojumā atturēšos, lai gan mani apmierina naudas sadalījums,” norādīja opozīcijā esošais deputāts A.Melders.

— Agita Bērziņa

Kategorijas