Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Kā atbalsta talantīgos novada jauniešus?

Līga Vīksna

2017. gada 20. janvāris 00:00

847

Daudzas Alūksnes novada amatpersonas un politiķi ir atzinuši, ka talantīgos novada jauniešus, tostarp sportā, noteikti ir jāatbalsta un jāstimulē, bet kā notiek patiesībā?
Alūksniešu Solvitas un Rolanda Ozoliņu meitai Patrīcijai ir 14 gadi. Kopš 2016.gada septembra Patrīcija mācās Murjāņu sporta ģimnāzijā daudzcīņas nodaļā, bet joprojām ir arī Alūksnes bērnu un jaunatnes sporta skolas (BJSS) un vieglatlētikas trenera Aivara Bebra audzēkne.

Latvijas čempionātā - bronza
Pirms divām nedēļām P.Ozoliņa Latvijas čempionātā daudzcīņā telpās (60 m/b, augstlēkšana, tāllēkšana, lodes grūšana, 800 m) U-16 vecuma grupā izcīnīja bronzas medaļu, visās disciplīnās sasniedzot savus personiskos rekordus. Startējot sacensībās, pie audzēknes vārda, uzvārda tiek minēts arī Alūksnes BJSS un trenera A.Bebra vārds.
Pavasarī līdz ar citām ģimnāzijas vieglatlētēm viņai ir iespēja doties uz treniņnometni Spānijā, kam nepieciešams atbilstošs finansējums. Alūksnes BJSS sola domāt par iespēju palīdzēt, kad iestādei būs apstiprināts šāgada budžets, savukārt Alūksnes novada domes saistošie noteikumi “Par pašvaldības atbalstu sporta sasniegumu veicināšanai” neparedz finansiāli atbalstīt jauniešus vecumā līdz 17 gadiem. Veidojas apburtais loks, un rodas jautājums: ko pašvaldība pēc šiem 17 gadiem atbalstīs, ja līdz tam atbalsts nebūs sniegts un rezultāti varbūt izpaliks? Bet bez atbalsta ir  praktiski neiespējami sasniegt atbilstošu līmeni, lai pretendētu uz pašvaldības finansējumu noteiktajos 17 gados.

Labākā trenera rokās
“Murjāņos meita mācās kopš pagājušā gada septembra, kad uzsāka mācības 8.klasē. Trenējoties Alūksnē, treneris A.Bebris rosināja, ka Patrīcijai ir prasmes un viņa varētu specializēties daudzcīņā. Iepriekš meita Alūksnē apmeklēja basketbola treniņus, vieglatlētikā Alūksnē trenējās gadu. Kopš septembra Murjāņu sporta ģimnāzijā daudzcīņā meitenes sāka trenēt Andis Austrups, kurš ir atzīts par Eiropas “Gada vieglatlētikas treneri” un bijis arī septiņcīņnieces Lauras Ikaunieces-Admidiņas treneris. Tas bija arī galvenais priekšnoteikums Patrīcijas izvēlei mācīties un trenēties Murjāņu sporta ģimnāzijā. Meita šo izvēli nenožēlo!” stāsta R.Ozoliņš.
Vecāki atzīst, ka režīms, mācoties Murjāņu sporta ģimnāzijā, ir ļoti saspringts – jāapgūst pamatskolas izglītības programma un divas reizes dienā jādodas uz treniņiem, kā rezultātā brīvā laika praktiski nav. Ir jābūt lielam gribasspēkam un iekšējai motivācijai, lai to visu apvienotu un nepagurtu. “Latvijas izlases vieglatlēti katru gadu brauc uz treniņnometnēm dažādās valstīs, kur ir iespēja trenēties labākos apstākļos un gatavoties vasaras sezonai. Arī Patrīcija šogad kopā ar citām vieglatlētēm un A.Austrupu brauks uz nometni. Ja tiek sniegta šāda iespēja sportistiem, nevar to neizmantot! Protams, tas viss maksā,” saka R.Ozoliņš.

Tikai no 17 gadiem
Murjāņu sporta ģimnāzija ir lūgusi finansiālu atbalstu gan Alūksnes BJSS, gan Alūksnes novada pašvaldībai treniņnometnes apmeklējumam. Šobrīd pašvaldībā nav atrunāta kārtība, kā šādos gadījumos atbalstīt novada talantīgos sportistus – jauniešus. Atbilstoši saistošajiem noteikumiem, tas iespējams tikai no 17 gadu vecuma. “Sanāk tā – ja vecākiem nav iespēju bērnu finansiāli atbalstīt, tad 15-16 gadu vecumā talantīgākie jaunieši bez nopietna finansējuma savas spējas nevar attīstīt atbilstošā līmenī (treniņnometnes, fizioterapijas procedūras, atjaunošanās līdzekļi, vitamīni, pareizi sabalansēts uzturs, atbilstošs ekipējums). Protams, tas ir liels komandas darbs – ģimene, treneris – lai bērnu virzītu, bet arī pašvaldības atbalsts nav mazsvarīgs. Pēc mūsu domām, pašvaldībai būtu jābūt gandarītai, ka jaunieši vēlas un lūdz atbalstu, jo tas nozīmē, ka viņiem ir mērķis un vēlēšanās kaut ko sasniegt. Nesniedzot atbalstu, tiek liegta iespēja jauno talantu izaugsmei,” norāda R.Ozoliņš.

Rosina domāt par izmaiņām
R.Ozoliņš secina, ka pašvaldībai būtu jāpārdomā finansējuma sadalīšana. “Šobrīd Alūksnes novada dome piešķir lielas naudas summas jauniešiem mazpopulāru, dārgu, fizisko attīstību neveicinošu sporta veidu sacensību rīkošanai, kurās ir minimālas attiecīgo sporta veidu treniņgrupas jauniešiem vai to nav vispār. Tajā pašā laikā Alūksnes sporta skola, kas ir novada seja sportā, nīkuļo, trenējas angārā, kuram tek jumts, kur jaunieši, slīdot uz peļķēm, gūst smagas traumas, sporta spēļu komandas ne vienmēr var doties izbraukumos, kā arī neesmu dzirdējis, ka Alūksnes sporta skola regulāri dotos uz treniņnometnēm. Viņiem nav iespēja to izdarīt, jo nav finansējuma. Vēlos uzslavēt sporta skolas direktori Līgu Tomsoni, kas šajos grūtajos apstākļos nezaudē optimismu un neatsaka palīdzību un atbalstu. Uzskatu, ka, neatbalstot jauniešus, netiek veicināts patriotisms un jauniešu vēlme atgriezties dzimtajā vietā, lai sniegtu atgriezenisko saikni. Ja līdz 18 gadu vecumam vietējā pašvaldība neatbalsta un katrs cīnās saviem spēkiem, kā var, tad maz ticams, ka jaunietis pēc tam gribēs nest šīs pilsētas vārdu, startējot sacensībās. Cīņa būs izcīnīta saviem spēkiem. Ja mums izdosies rosināt izmaiņas esošajā Alūksnes novada pašvaldības kārtībā par atbalstu jauniešiem sportā, mēs būsim ļoti priecīgi, jo tas noteikti palīdzēs arī citām mūsu novada ģimenēm, kurās ir talantīgi jaunieši,” atzīst S. un R. Ozoliņi.

Potenciāls ir
Alūksnes BJSS direktore Līga Tomsone piekrīt, ka ierastajā kārtībā pašvaldībā varētu veikt izmaiņas. “Patrīcijai ir pirmie panākumi, turklāt atzīstami, kas liecina, ka treniņi pēc pirmā pusgada nav bijuši veltīgi un potenciāls viņā ir. Sporta skola iespēju robežās ir solījusi finansiālu atbalstu  treniņnometnei. Cik liels atbalsts tas būs, varēsim pateikt, kad novada dome apstiprinās mūsu iestādes šāgada budžetu. Pēdējos gados sporta skolā audzēkņu skaits ir būtiski palielinājies, bet naudas ir tik, cik ir,” saka L.Tomsone. Tādu gadījumu kā Patrīcijai esot maz, jo pēdējos desmit gados no mūsu novada neviens nav aizgājis mācīties uz Murjāņiem. “Liels dzinējspēks šajā gadījumā noteikti ir vecāku atbalsts, jo tas motivē bērnu. Ja visi vecāki, kuru bērni sporto, būtu tik aktīvi, tas ļoti palīdzētu!” saka L.Tomsone.
Viņa uzsver, ka šobrīd bērni, kuri Latvijas čempionātos izcīnījuši 1. līdz 3.vietu, mācību gada beigās saņem naudas balvas no Alūksnes novada pašvaldības. “Turklāt viņi visi nākamajā mācību gadā var pretendēt uz pašvaldības stipendiju – pieklājīgu kabatas naudu. Savs sporta veids viņam jātur cieņā un godā, atzīmei sporta stundā skolā jābūt ne zemākai kā 9 ballēm. Šo pašvaldības atbalstu ļoti novērtējam. Tas nav dzinulis, bet patīkams paldies,” saka L.Tomsone.

Arī Murjāņi varētu palīdzēt
Alūksnes novada pašvaldības Kultūras un sporta nodaļas vadītāja Sanita Eglīte norāda, ka viņas vadītā nodaļa atbild par pieaugušo sportu, nevis bērnu. “Pieaugušos atbalstām divējādi: atbilstoši nolikumam piešķirot finansējumu, piemēram, dalībai treniņnometnēs, un suminām ar naudas balvām, ja uzrādīti labi rezultāti sacensībās. Savukārt Izglītības pārvalde sumina par sasniegumiem sportā skolēnus, kuri mācās Alūksnes novada skolās. Patrīcijas gadījumā sporta skolai jāizvērtē, cik lielu atbalstu sniegt,” saka S.Eglīte.
Alūksnes novada pašvaldībā gada nogalē saņemta vēstule no Murjāņu sporta ģimnāzijas ar aicinājumu palīdzēt finansēt Alūksnes audzēknei treniņnometni. S.Eglīte uzskata, ka arī Murjāņu skola pati varētu meklēt iespējas, kā atbalstīt savus spējīgos audzēkņus, bet viņi tikai prasa pašvaldībai. “Vecāki paliek pa vidu ar savu bērnu, viss maksā – cilvēcīgi tas ir saprotams. Jā, šādu audzēkņu, kuri mācās Murjāņos, nav daudz. Līdz šim pašvaldība ir atsevišķi lēmusi par atbalstu, piemēram, jaunajiem biatlonistiem treniņnometnei,” saka S.Eglīte.

Vecākiem jāraksta
iesniegums
Alūksnes novada Izglītības pārvaldes interešu izglītības metodiķe Inga Meirāne skaidro, ka vēstule no Murjāņiem pašvaldībā bijusi, bet tā neatbilda pašvaldības kritērijiem, tādēļ atbalsta lūgums noraidīts. “Atbilstoši nolikumam, kas apstiprināts 2015.gadā, uz naudas balvu un stipendiju var pretendēt Alūksnes novada izglītības iestāžu 1. līdz 12.klašu audzēkņi, tostarp sporta skolā. Pēc tam var pretendēt uz atbalstu, atbilstoši nolikumam par pieaugušo sportu. Līdz 17 gadiem jaunietis sevi vēl pilnveido, attīsta, bet pēc 17 gadiem uz sasniegumiem sportā raugās nopietnāk,” saka I.Meirāne.
Alūksnes novada domes priekšsēdētājs Arturs Dukulis, skaidrojot pašvaldības atbalsta iespējas novada jauniešiem, atzīst - izņēmuma gadījumus, kas nolikumiem neatbilst, jārisina atsevišķi. “Šī situācija jāizpēta – risinājumu vienmēr var atrast. Ja tas ir mūsu novada iedzīvotājs, tad jāmeklē risinājums. Lai vecāki uzraksta iesniegumu pašvaldībai – mēģināsim rast atbalstu,” saka A.Dukulis.
— Līga Vīksna

Kategorijas