Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Atspēko mītus par abortu veicējām

VENDIJA PIKŠE

2017. gada 20. janvāris 00:00

153

Bērna ienākšana dzīvē ir skaists, trauksmains un prieka pilns brīdis. Divi cilvēki, kuri viens otru mīl un ciena, ir nolēmuši veidot ģimeni un jūtas gan morāli, gan finansiāli gatavi radīt jaunu dzīvību, ko audzināt, skolot un veidot par labu cilvēku, kurš būtu gan laimīgs, gan patstāvīgs un uzņēmīgs – veiksmīgs. Šāds ir ideāls dzīvesstāsts.
Ne vienmēr viss ir tik rožaini. Nereti bērna pieteikšanās rada lielu apjukumu, sāpes, bailes un izmisumu. Šādās reizēs atrast pareizo ceļu un palīdzību ir grūti, gribas ar kādu aprunāties un lūgt padomu, bet nav, kam. Krīzes grūtniecības centrs (KGC) cenšas atrast ceļu pie tiem, kuriem nepieciešama palīdzība.

Svarīgākais – nosargāt dzīvību
KGC mērķis ir sniegt konsultatīvo palīdzību neplānotas grūtniecības, pēc aborta, kā arī spontānā aborta vai pāragra bērna zaudējuma gadījumos. Centrs neorganizē adopcijas procesu un arī neveic aborta procedūras, tomēr, ja sieviete vai ģimene nevēlas paturēt bērnu, tur var saņemt informāciju par to, kā notiek adopcija, par glābējsilīšu pieejamību, pastāsta KGC Liepājas nodaļas vadītāja Kristīne Stone un piebilst: “Ja sieviete vai pāris izlemj par labu dzīvības saglabāšanai, būs vēl laiks izlemt – bērniņu audzināt pašiem vai nodot adopcijai. Primāri ir jāpieņem lēmums par dzīvības saglabāšanu!”
Izrādās, ka KGC sniedz palīdzību ne tikai apjukumā nonākušām sievietēm, bet arī jebkuram citam ģimenes loceklim. “Pirms­aborta situācijā noskaidrojam satraukuma iemeslus – kāpēc klients domā, ka aborts būs situācijas atrisinājums. Pirmkārt jau palīdzam sievietei (arī bērna tēvam vai citiem ģimenes locekļiem) pašai apzināties šā satraukuma iemeslus un to, cik lielā mērā attiecīgais iemesls viņu satrauc. Tad piedāvājam risinājumu satraukuma mazināšanai. Ja nepieciešams, piesaistām citas organizācijas un speciālistus,” skaidro KGC pārstāve.
Klientu krīzes centram netrūkst un arī darbu saraksts nav mazs, “Kursas Laiks” noskaidroja sarunā. Centrā var ierasties ne tikai uz sarunu un lūgt psiholoģisku palīdzību, bet iespēju robežās tiek piedāvāta arī materiālā palīdzība, izsniedzot mazuļu drēbes un dažādas citas bērnu aprūpei nepieciešamas lietas, piemēram, gultiņas, bērnu ratiņus, māmiņām – grūtnieču apģērbu, higiēnas piederumus un citas lietas.

Sabiedrība izdara spiedienu
Visbiežāk centrā ierodas sievietes, kuras dažādu iemeslu dēļ nevēlas paturēt savu bērniņu un ir izlēmušas par labu abortam. Šādos brīžos KGC cenšas parādīt dažādas alternatīvas iespējas, lai nevajadzētu veikt abortu. Piemēram, ja sieviete nevēlas bērnu, to ir iespējams nodot adopcijai, saglabājot mazuļa dzīvību. “Lai arī KGC iestājas par dzīvības saglabāšanu, mēs cienām katra cilvēka izvēles brīvību. Mūsu uzdevums ir sniegt pilnvērtīgu informāciju, tai skaitā par iespējamajām sekām, kādas var rasties, izvēloties par labu abortam. KGC nemēģina atrunāt no aborta veikšanas, bet cenšas sievietei palīdzēt apzināt tai pieejamos resursus (atbalsta personas, finanšu resursus), iedrošinot sievieti saglabāt nedzimušam bērniņam dzīvību, izvēli atstājot katra paša ziņā – paturēt bērniņu vai tomēr ne,” skaidro K. Stone un piebilst, ka ar sievietēm netiek manipulēts un viņas neviens nespiež paturēt bērnu, ja pašas to nevēlas, neviens no centra darbiniekiem arī nenosodīšot klientes izvēli, taču ir svarīgi apsvērt visas iespējamās sekas. “Šis vienmēr ir vērtību jautājums. Pamatā problēma ir noraidījums jeb nepieņemšana – sievietes un nedzimušā bērna atstumšana. To mēs varam apgalvot, jo strādājam kā pirmsaborta, tā pēcaborta situācijās. Apkārt valda tiešs vai netiešs apkārtējās sabiedrības spiediens. Noraidījums nozīmē to, ka sieviete tiek atstāta viena savā izvēlē vai arī uz viņu tiek izdarīts spiediens: “Ja tu neveiksi abortu, pametīšu; nedošu naudu; izmetīšu no mājas!” Ir daudz manipulāciju un melu. Citi uzskata, ka ir tiesīgi izlemt sievietes vietā par to, kas viņai būs labāk vai sliktāk, bet ar sekām būs jāsadzīvo sievietei pašai.”
“Diemžēl pie mums reti nonāk tās, kurām ārsts ir ieteicis atnākt. Taču ārstam būtu jābūt pirmajai personai, kas rūpējas par nedzimušo bērniņu un māmiņu gaidībās. Arī Ārstniecības likumā teikts, ka ārsta pienākums ir atrunāt no grūtniecības pārtraukšanas. Ārsts šādā situācijā ir autoritāte. Ja viņš ieteiks sievietei aiziet uz pārrunām, viņa atnāks,” vēlmi par to, lai ārsti vairāk iesaistītos grūtnieču situācijas izprašanā un palīdzēšanā, atklāj centra pārstāve.

Nāk arī tuvinieki un kolēģi
Pēc centrā strādājošo cilvēku novērojumiem, palīdzība jautājumos par abortiem vai bērniņa zaudēšanu nepieciešama dažāda slāņa un reliģiskās piederības cilvēkiem. “Mēs nevaram pateikt kādu vidējo rādītāju, jo satraukuma iemesli ir visdažādākie. Un par abortu domā visu sabiedrības slāņu sievietes. Tas ir mīts, ka aborts ir nepilngadīgu vai trūcīgu cilvēku izvēle, tieši pretēji – abortu vairāk veic turīgi cilvēki,” atklāj K. Stone. Tomēr iemesli tam varētu būt visdažādākie, par kuriem cilvēkam no malas būtu ļoti grūti un nepareizi spriest.
Krīzes centra darbinieki uzskaitījuši, ka uz centru pēc palīdzības nāk ne tikai daiļā dzimuma pārstāves. Ir gan vientuļas sievietes, gan ģimenes un pāri. Nāk arī draugi un uzticības personas. Reizēm ierodas vecāki ar saviem nepilngadīgajiem bērniem, pedagogi, sociālie darbinieki, kuri vēlas palīdzēt skolēniem, studentiem vai kādai citai pazīstamai personai. “Bija kāds darba devējs, kurš sameklēja KGC kā palīdzošo resursu un ieteica savai darbiniecei pēc bērniņa zaudējuma. Bieži palīdzību meklē tieši līdzcilvēki un uzaicina sev līdzi māmiņu, kura vēlas veikt abortu, vai sievieti pēc bērniņa zaudējuma,” par dažādiem gadījumiem stāsta centra vadītāja.
Abortu aizstāvji Latvijā apgalvo, ka abortu skaits samazinājies, jo sievietes ir kļuvušas izglītotākas kontracepcijas lietošanā, taču KGC darbinieki uzskata, ka tie ir meli, jo Latvijā kontracepcijas noiets ir samazinājies, nevis pieaudzis. Kā īsto iemeslu aborta skaita samazinājumam K. Stone nosauc sabiedrības domas maiņu. Proti, sabiedrība sāk aizdomāties par bērnu, nedzimušo dzīvību, kā vērtību. “Mēs – dzīvības aizstāvji – šo dzīvības vērtību uzturam siltu daudzu gadu garumā. Sabiedrība ir nogurusi no manipulācijas ar melīgu informāciju, no seksa industrijas spiediena, no sagrozītām vērtībām un no tā, ka šīs vērtības tiek uzspiestas. Sabiedrība uz dzīvības vērtības jautājumiem reaģē arvien saprotošāk, mierīgāk, pieņemošāk,” priecājas speciāliste. 

Pēc Krīzes grūtniecības centra rīcībā esošajiem datiem, Latvijā:
◆ 2010. gadā veikti 7443 aborti;
◆ 2015. gadā veikti 4802 aborti;
◆ 95% no KGC klientiem izvēlas saglabāt bērniņa dzīvību pēc konsultāciju apmeklējuma;
◆ 5% gadījumu sievietes tomēr veic abortu arī pēc konsultācijas.

— VENDIJA PIKŠE

Kategorijas