Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Makšķernieki nemierā

Līga Vīksna

2017. gada 27. janvāris 00:00

2278

Vakar uz Alūksnes novada domes sēdi, kur skatīja arī jautājumu par noteikumiem, kas regulē licencētās makšķerēšanas kārtību Alūksnes ezerā, bija ieradies prāvs pulks makšķernieku. Viņi pauda neapmierinātību ar to, kā domnieki izskata šo jautājumu, un pārmeta, ka pašvaldības aģentūra “Alja” ar makšķerniekiem nav iepriekš izdiskutējusi noteikumos ietvertos jauninājumus.
Alūksnes novada domes priekšsēdētājs Arturs Dukulis norādīja, ka makšķernieki dalību domes sēdē pieteikuši pirms sēdes, jo vēlas izteikt viedokli, uz ko deputāts Ainars Melders iebilda norādot, ka tāds nav domes reglaments – vajagot iekļaut protokolā.
Makšķernieks Dzintars Roslovs jautāja par Alūksnes ezeram piegulošās zemes īpašniekiem un to, kādēļ viņiem ir bezmaksas licences. “Gribam uzzināt un precizēt – varbūt kaut ko neizprotam. Viņi dabū bezmaksas licences, bet tiem, kam zeme ir 500 metrus no ezera, licences jāpērk pašiem! Nejūtam, ka piegulošo zemju īpašnieki atbalstītu ezeru, toties viņu teritorijā mēs nedrīkstam novietot savu laivu – tiek radīti tikai šķēršļi! Nekā personīga, bet kādēļ tā ir? Ja šāds zemes īpašnieks makšķerniekam liedz staigāt pa tauvas joslu, mēs varam iet sūdzēties uz “Alju”, kas tiks ar to galā?” jautāja Dz.Roslovs. Pašvaldības aģentūras “Alja” direktors Māris Lietuvietis skaidroja, ka to nosaka Zvejniecības likums un “Aljas” spēkos nav to mainīt, un ziņot par starpgadījumiem varot “Aljai”.

Turpinās no 1.lpp.

Neapmierinātība tika pausta arī par to, ka samazināts lomā paturamo zivju skaits. Makšķernieks Kalvis Kliests pauda neizpratni par pensionāriem noteiktajiem ierobežojumiem un to, ka viņi drīkst lomā dienā paturēt tikai vienu līdaku un vienu zandartu.

Necieņa pret pensionāriem
“Tā jau nav privilēģija – tas ir cieņas apliecinājums pret pensionāriem. Jums, deputāti, arī ir māte un tēvs – jūs taču viņus cieniet, neradāt sliktākus apstākļus, bet turaties valsts līmenī. Ne jau mēs, pensionāri, tie lielākie valsts izlaupītāji! Jūs jau te varat lemt, kā gribat, un nedomājot – kā nolemsiet, tā mums būs jādzīvo... Uzskatu, ka par saviem darba mūžā nostrādātajiem gadiem pensionārs ir nopelnījis, lai kā pensionārs piedalītos makšķerēšanā uz Alūksnes ezera līdztiesīgi ar visiem pārējiem. Izskan, ka pēc tam nomakšķerētās zivis tiek pārdotas – bet ja kāds autovadītājs uz ceļa izraisa avāriju, tāpēc jau pārējiem neaizliedz pa to ceļu braukt! Ja ir pretenzijas pret kādu konkrētu makšķernieku, tad vajag mērķtiecīgi rīkoties, nevis salikt visus vienā katlā,” atzina K.Kliests un ironiski piebilda: Latvija Eiropas Savienībā ir viena no nabadzīgākajām valstīm, bet izcenojumus cilvēkiem liek augstākos. “Mums jau par līdaku liek 7 eiro maksāt – ir taču kaut kādam mēram jābūt!” viņš sacīja.

Ķert prieka pēc nav liegts
M.Lietuvietis skaidroja, ka pirms noteikumu projekta izstrādes visi makšķernieki tika aicināti izteikt savus viedokļus, atsaucās 45 ar saviem parakstiem. “Daudz tika runāts par makšķernieku vienlīdzību Alūksnes ezerā. Ir tie, kuri maksā par licenci un ezerā iebrauc nedēļā vienu – divas reizes, un ir tādi, kuri saņem bezmaksas licences, starp viņiem liela daļa ir pensionāru, un ezerā brauc teju katru dienu. Vienlīdzības princips zūd, tādēļ noteikumos iestrādājām, ka ar bezmaksas licenci lomā dienā var paturēt vienu līdaku un vienu zandartu. Ja grib lomā ņemt vairāk – jāpērk maksas licenci. Savukārt ķert prieka pēc un laist atpakaļ ezerā nevienam nav liegts,” saka M.Lietuvietis.

“Nu nesmuki tas ir!”
Jurijs Jevdokimovs taujāja, kur “Alja” izsludināja aicinājumu izteikt viedokļus? “Ja datums un laiks būtu publicēts vietējās avīzēs, tad visi varētu sapulcēties, apspriest un nebūtu tādas drūzmēšanās! Tagad uz domes sēdi ieradušies ap 50 makšķerniekiem, kuri pirmo reizi dzird par šādu projektu! Cilvēki uzskata, ka atkal viss tiek darīts pa kluso, aizmuguriski – nu nesmuki tas ir! Tā ir jūsu neizdarība,” uzskata J.Jevdokimovs. Makšķernieki uzsvēra, ka “Alja” izveidota, lai strādātu makšķernieku labā, bet tagad strādājot tikai savā labā. M.Lietuvietis taisnojās, ka noteikumu projektu sāka izstrādāt jau pirms gada, tad izsludināja viedokļu aptauju, lai ikviens makšķernieks aģentūrā iesūta pamatotu iesniegumu ar priekšlikumiem vai vēršas personīgi. Pēdējie iesniegumi tika saņemti martā. Dz.Roslovs gan precizēja, ka 2016.gada janvāra beigās bijusi makšķernieku tikšanās, kur M.Lietuvietis esot solījis, ka pērn martā Alūksnes Kultūras centrā makšķerniekus aicināšot uz tikšanos, lai paustu viedokļus, bet tā arī uz tikšanos neviens neesot uzaicināts. Tika arī precizēts, ka maija mēnesī nedēļas licences maksa būs 25 eiro, kas derīga vienu kalendāro nedēļu. Bet no laivas makšķerēt drīkstēs.

Deputāti domas nemaina
Pēc tam, kad makšķernieki pauda savus viedokļus, deputāti tikai aicināti uzdot jautājumus un izteikties – interesentu bija maz. Vien Aivars Fomins izteica, ka neviens gan neesot runājis par zivju fonda atjaunošanu ezerā un to, ka ezers pa šiem gadiem ir attīstījies. Mārtiņš Augstkalnietis jautāja, vai ir uzskaite, cik tad pensionāru dienā ir uz ezera, saņemot atbildi, ka tādu datu nav. “Pēdējos trīs gados izsniegto bezmaksas licenču skaits ir palielinājies no 100 uz gandrīz 400,” pauda M.Lietuvietis. Laimonis Sīpols komentēja, ka “tas tikai normāli – pensionāru skaits pieaug.”. Ne makšķernieku paustie viedokļi, ne sirdsapziņas aizskaršana deputātos neraisīja pārdomas – iecerētais lēmums, negrozīts un ar visiem jauninājumiem, tika pieņemts teju vienbalsīgi. Domes sēdē nepiedaloties deputātam Guntaram Švolmanim un balsojumā atturoties Jānim Sadovņikovam, visi pārējie deputāti nobalsoja “par”.

Par maz runā ar iedzīvotājiem
Jautāts skaidrot, kādēļ šāda situācija, ka tik daudzi makšķernieki pauž neapmierinātību, A.Dukulis “Alūksnes Ziņām” norāda – tas esot savstarpējās komunikācijas trūkums. “Ja būtu savā starpā to iepriekš izrunājuši, tad makšķerniekiem uz domes sēdi nebūtu jānāk. Starp makšķerniekiem ir konkurence: vieni uz Alūksnes ezera sēž cauru dienu, citi tiek tikai brīvdienās. Nevienam taču neliedz lielās copes laikā nopirkt licenci un ķert pa trijām zivīm! Visi saka, ka Alūksnes ezerā nav zivju, bet tajā pašā laikā nopirkto licenču skaits pierāda pretējo – interese ir. Šis gadījums pierāda to, ka mēs par maz runājam ar iedzīvotājiem,” secina A.Dukulis.
— Līga Vīksna

Kategorijas