Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Alūksnes muzejam – jauna direktore

Līga Vīksna

2017. gada 27. janvāris 00:00

3320

Alūksnes muzejam ir jauna direktore – Diāna Pelaka no Apes, kura jau gadu Alūksnes muzejā veic izglītojošā darba un darba ar apmeklētājiem speciālista pienākumus.

11 pretendenti
Muzeja direktori amatā apstiprināja vakar Alūksnes novada domes sēdē. Uz pašvaldības izsludināto vakanci bija pieteikušies 11 pretendenti – izvērtēšanas komisija par atbilstošāko atzina D.Pelaku. D.Pelaka savulaik absolvējusi Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības augstskolu, iegūstot pirmā līmeņa augstāko izglītību biroja darba organizatora specialitātē. Pirms dažiem gadiem bijusi Apes tautas nama vadītājas pienākumu izpildītāja. Alūksnes muzejā strādā jau gadu – kopš 2016.gada februāra.

Vajag ar atbilstošu izglītību
Skatot šo jautājumu domes sēdē, deputāte Jana Zilkalne vērsa uzmanību, ka izvirzītajai kandidātei ir tikai pirmā līmeņa izglītība, lai gan vajadzētu otrā. “Iepriekš Alūksnes muzejā pieņēma direktoru vispār bez augstākās izglītības, Ates muzeja jaunajai direktorei arī vēl nebija atbilstošas izglītības. Amata aprakstā ir iekļauts, ka muzeja vadītājam vēlamas angļu un krievu valodas zināšanas – kā to noteiks, ja piesakoties pretendentiem tā nebija prasība? Ja tiek pieņemti darbinieki ar neatbilstošu izglītību, tas rada ilgtermiņa riskus personālpolitikai, rada finansiālus zaudējumus, personāla mainību. Ir kāds vēsturnieks, kurš vasarā apmeklēja Alūksnes muzeju, pēc tam atzina, ka Alūksnes Jaunā pils ir ar lielisku potenciālu, kas šobrīd netiek izmantots. Muzejam nav arī reālas vīzijas, ko ar to visu iesākt. Nav apkopota informācija par Alūksnei svarīgiem objektiem, piemēram, muižu, pašu pili, luterāņu baznīcu, par Fītinghofiem un pilsētas vēsturi,” pauda J.Zilkalne. Citiem deputātiem komentāru nebija un kandidatūru apstiprināja.

Pieredze un degsme ir
D.Pelaka atzīst – gada laikā iepazinusi muzeja darbības specifiku un funkcijas, ko muzejam jāsniedz sabiedrībai. “Jau mans sākotnējais mērķis bija kļūt par direktori, bet toreiz es vēl nebiju iepazinusi šīs iestādes darbību. Tagad esmu un jūtos gatava, esmu pārliecināta, ka spēšu šos pienākumus pildīt,” saka D.Pelaka.
Viņa atzīst, ka Alūksnes muzejā vēl gaidāma kadru mainība, tiks pārskatītas amata vietas. “Manuprāt, Alūksnes muzejam noteikti jāturpina iesāktais. Šobrīd piedalāmies divos konkursos, lai piesaistītu finansējumu un varētu iegādāt interaktīvo tāfeli muzejpedagoģisko programmu nodarbībām, lekcijām, pasākumiem. Turpināsim pirmā stāva griestu restaurācijas darbus – iesniegsim projektu finanšu piesaistei. Tiks popularizēts Alūksnes muzejs un lauzts stereotips, ka Alūksnes muzejs domāts tikai izstādēm, jo muzejā ir daudz un dažādu aktivitāšu visai sabiedrībai. Cik cilvēku – tik viedokļu. Ir cilvēki, kuriem Alūksnes muzeja ekspozīcijas patīk, un ir tādi, kas tās uzlūko ar kritisku aci. Lai kaut ko mainītu, nepieciešami līdzekļi – jāpiedalās projektos. Alūksnes muzeja darbinieki un es kā vadītāja turpināsim izglītoties. Pati apsveru domu šogad iestāties augstskolā,” atklāj D.Pelaka.

Kategorijas