Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Problēma ir, risinājuma – nav

Agita Bērziņa

2017. gada 27. janvāris 00:00

1269

Ko darīt, ja pie savas daudzdzīvokļu mājas vēlies novietot automašīnu, bet to nav iespējams izdarīt, jo visas brīvās vietas aizņēmušas svešas automašīnas? Ar šādu problēmu regulāri saskaras Helēnas iela 54.nama iedzīvotāji Alūksnē.

Novietot atļauts, bet bīstami
Pie šīs mājas mēdz atstāt automašīnas šoferīši, kuri dodas uz Alūksnes novada sociālo dienestu, Nodarbinātības valsts aģentūru vai pareizticīgo baznīcu, neatstājot vietu pašiem mājas iedzīvotājiem. Pie tam auto novietošana šajā vietā, lai gan ir atļauta, tomēr ir bīstama. Ne vienu vien reizi stāvošajos auto kāds iebraucis. “Problēma tiešām ir, un esam meklējuši risinājumu. Diemžēl pagalma pusē autostāvvietu, kur šobrīd vieta ir vien četriem auto, nav iespējams palielināt, jo visapkārt ir privātā zeme. Esam domājuši ielas pusē veidot stāvvietas, taču paši to darīt nedrīkstam, jo, pirmkārt, tā ir pašvaldības zeme un, otrkārt, mājai nav uzkrājuma šo darbu veikšanai. Problēma ir, bet risinājuma nav. Bijām domājuši uzstādīt ceļa zīmi, ka auto ielas malā drīkstētu novietot tikai mājas iedzīvotāji, taču mums to darīt neļāva,” stāsta mājas vecāka Nellija Barkāne. Kādreiz iedzīvotāji automašīnas novietojuši iebrauktuvē pie mājas, taču tagad pašvaldības policija naski soda pārkāpējus.

Meklēs risinājumu
Alūksnes novada pašvaldības Īpašumu nodaļas vadītājs Ingus Berkulis kopā ar mājas vecāko apsekojuši minēto māju un runājuši par iespējamajiem risinājumiem. Pašreizējā situācijā ceļu satiksmes noteikumi ļauj novietot automašīnas ilgstošai stāvēšanai gan Helēnas ielas malā pretī minētajai mājai, gan arī Lielā Ezera ielas malā, protams, ievērojot noteikumus. “Helēnas ielas rekonstrukcija tuvākajā laikā nav plānota. Ja tā tiks plānota, Alūksnes novada pašvaldība prasīs konkrētās mājas dzīvokļu īpašnieku viedokli attiecīgajā jautājumā,” norāda I.Berkulis. Mājas vecākā stāsta, ka ar pašvaldības pārstāvjiem atkārtoti tiksies maijā, kad tiks lemts par pagaidu risinājumiem, piemēram, “kabatu” izveidošanu auto novietošanai.

Var pieteikties finansējumam
“Atgādinām, ka Alūksnes novada pašvaldības saistošie noteikumi Nr. 24/2014 “Par līdzfinansējumu daudzdzīvokļu dzīvojamo māju piesaistīto zemesgabalu labiekārtošanai” paredz pašvaldības līdzfinansējuma piešķiršanu daudzdzīvokļu dzīvojamo māju piesaistīto zemesgabalu labiekārtošanai, tajā skaitā arī piebraucamajiem ceļiem, stāvlaukumiem un gājēju celiņiem. Projektu pieteikumus līdzfinansējuma saņemšanai varēs iesniegt no 1. līdz 31.martam. Minētie saistošie noteikumi atrodami mājaslapā “www.aluksne.lv” sadaļas “Normatīvie akti un dokumenti” apakšsadaļā “Pašvaldības saistošie noteikumi”,” precizē pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Evita Aploka.

Kategorijas