Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Sveic pirmo mazuli

Agita Bērziņa

2017. gada 27. janvāris 00:00

11

Alūksnes novada pašvaldība šonedēļ devās uz Jaunalūksnes pagasta Beju, kur sveica pirmā šogad Alūksnes novada Dzimtsarakstu nodaļā reģistrētā bērniņa ģimeni.

Trešais bērns ģimenē
Tatjanas Donas un Raivja Vildes ģimenē dēliņš Jānis pasaulē nāca 6.janvārī pulksten 22.30. Pašvaldība mazajam puisēnam dāvināja sudraba karotīti ar gravējumu “Pirmais mazulis Alūksnes novadā 2017” un siltu sedziņu.
Jānis Tatjanas un Raivja ģimenē pievienojies vecākajai māsai, piecgadīgajai Luīzei, un brālītim, četrgadniekam Aleksandram. Abi ģimenes vecākie bērni pašvaldības pārstāvju ciemošanās reizē bija bērnudārzā, bet tētis darbā, tādēļ visus apsveikumus saņēma māmiņa Tatjana, kura pastāstīja, ka latvisko vārdu Jānis jaunākajai atvasei vecāki nolēmuši dot par godu Raivja vectēvam. “Bērniņš dikti steidzās – piedzima mājās. Īsi pēc tam ieradās ātrā palīdzība un devāmies uz Balvu slimnīcu. No slimnīcas mūs izrakstīja tieši manā vārdadienā, kas bija 10.janvārī,” atklāj māmiņa. Mazulis piedzimstot svēra 2854 gramus un bija 52 centimetrus garš.

Visvairāk – Balvu slimnīcā dzimušo
“2016.gadā Alūksnes novada Dzimtsarakstu nodaļā reģistrēti 119 jaundzimušie,” stāsta nodaļas vadītāja Anita Grīvniece. Salīdzinot ar 2015.gadu, nodaļā reģistrēto dzimušo skaits palielinājies par diviem jaundzimušajiem. 73 mazuļi dzimuši Balvu slimnīcā, 33 - Vidzemes slimnīcā Valmierā, 5 - Rīgā, 4 - Cēsu klīnikā, 2 - Madonas slimnīcā, 1 bērna dzimšanas vieta ir Jelgava, 1 - Jēkabpils. 2016.gadā pasaulē nācis 61 zēns un dzimušas 58 meitenes. 50 ir pirmie bērni, 44 reģistrēti kā otrie bērni, 20 - trešie, 1 - ceturtais, 3 - piektie un vairāk dzimušie bērni. Laulībā dzimis 41 bērns, 74 jaundzimušo dzimšanas reģistrā ziņas par tēvu ierakstītas, atzīstot paternitāti. 4 dzimšanas reģistros ierakstītas tikai ziņas par bērna māti.

Izvēlas retus vārdus
“Vārdu izvēlē vērojama dažādība. Ir gan jauni, retāk sastopami un mazāk dzirdēti vārdi, gan arī jau “pārbaudītas” vērtības. 2016.gadā jaundzimušajiem doti arī latviskie vārdi - Līga un Jānis, Anna, Dārta, Elza, Emīlija, Mārtiņš, Jēkabs, Oto, Ernests,” atklāj A.Grīvniece. 11 jaundzimušajiem doti 2 vārdi. Populārākais vārds meitenēm ir Dārta, kas dots četrām meitenītēm, Sofija - 3 reģistros, vārdi Sāra, Gabriela un Kitija - 2 reizes. Zēniem populārākais vārds ir Jānis, kas dots četriem puišiem, 3 reizes dots vārds Gabriels, pa 2 reizēm zēnu dzimšanas reģistros ierakstīti vārdi Ričards un Braiens. Jaundzimušajiem doti arī mazāk izplatīti un retāk sastopami vārdi - Riana, Odrija, Džuljeta, Džastina, Glorija, Bella, Niko, Henriks, Maiks, Nātans, Olivers, Sebastians.

Laulību – vairāk
Alūksnes novadā pērn noslēgtas 82 laulības. Salīdzinot ar 2015.gadu, laulību skaits palielinājies par 8 laulībām. Izsniegtas 5 izziņas par laulības noslēgšanai nepieciešamo dokumentu pārbaudi laulības reģistrācijai citā nodaļā vai pie garīdznieka, kas, salīdzinot ar 2015.gadu, ir mazāk. Pirmajā laulībā stājušies 55 pāri, 18 laulības noslēgtas gadījumos, kad vienam no laulības slēdzējiem tās ir atkārtotas, un 9 laulības reģistrētas laulātajiem, kur abiem iepriekš bijušas juridiski noslēgtas attiecības, kas pārtrauktas. “Izvērtējot laulības slēdzēju dzīvesvietas, jāsecina, ka 49 pāriem abi laulātie deklarējuši dzīvesvietu Alūksnē vai Alūksnes novadā, 16 gadījumos vienam no laulātajiem deklarētā dzīvesvieta ir Alūksne vai kāds no novada pagastiem. 17 pāri, kas ir salīdzinoši liels un ievērojams skaits, no laulības slēdzējiem ir ar citos novados vai pilsētās deklarētām dzīvesvietām,” skaidro A.Grīvniece. Baznīcās reģistrētas 4 laulības, kas ir par vienu mazāk nekā gadu iepriekš. Jūtami pieaudzis citā piemērotā vietā, ārpus nodaļas telpām, reģistrēto laulību skaits – pērn bijušas 11 laulības.

Satrauc mirušo skaits
Ar citu valstu pilsoņiem noslēgtas 4 laulības: 2 ar Ukrainas, 1 ar Polijas pilsoni, 1 ar Kosovas pilsoni, kas, salīdzinot ar gadiem iepriekš, ir nemainīgi. “Iepriecina, ka pieaug to laulības reģistrētāju skaits, kuriem jau piedzimis bērniņš un kuri vēlas juridiski sakārtot attiecības,” atzīst A.Grīvniece. 2016.gadā uz tiesas sprieduma vai notāra paziņojuma pamata laulības reģistros izdarītas 36 atzīmes par laulības šķiršanu, kas ir par 10 mazāk kā iepriekš.
Satraucošs ir 2016.gadā ļoti krasi pieaugušais mirušo skaits, par ko nodaļā sastādīti 274 miršanas reģistri - par 46 vairāk nekā 2015.gadā. Mirušas 140 sievietes un 134 vīrieši. Mirušo sieviešu vidējais vecums - 78 gadi, , vīriešiem – 69 gadi. 19 no mirušajām sievietēm sasniegušas 90 un vairāk gadu vecumu, vīriešiem ilgdzīvotāji šādā vecumā bijuši tikai 3.

Apes novadā – 30 bērni
Arī Apes novadā jau reģistrēts šogad pirmais mazulis - meitenīte Trapenes pagastā. Apes novada pašvaldība jaundzimušos tradicionāli sveiks vasarā Apes pilsētas svētkos. Apes novadā pērn piedzimuši 30 bērniņi - 14 meitenes un 16 puikas. 25 jaundzimušie reģistrēti Apes novada Dzimtsarakstu nodaļā, 5 - citu novadu, informē Apes novada Dzimtsarakstu nodaļas vadītāja Iveta Indriksone. “13 jaunajām māmiņām dzimis pirmais bērns, 9 - otrais, 6 - trešais, 1 - ceturtais un 2 - piektais bērns ģimenē. Vienā ģimenē piedzimuši dvīnīši. Salīdzinājumā ar 2015.gadu, kad novadā piedzima 35 bērni, 2016.gadā dzimušo bērniņu skaits ir par 5 mazāks,” saka I.Indriksone.
Pērn vecāki saviem mazuļiem Apes novadā devuši šādus vārdus: meitenēm - Krista, Amēlija, Amēlija Alma, Melānija, Marija, Kate, Elza Amanda, Elīza, Evelīna, Undīne, Sofija Džuljeta, Annija, Viktorija, puikām – Haralds, Jēkabs, Gustavs, Jurģis, Andris, Leonīds, Leo, Marsels, Kristiāns, Toms, Bruno, Taivo Diego, Martins.

Precas un šķiras
2016.gadā aizsaulē aizgājuši 72 Apes novada iedzīvotāji - 41 sieviete un 31 vīrietis. Apes novada Dzimtsarakstu nodaļā izsniegta 41 miršanas apliecība (Apes pilsētā un Apes pagastā - 21, Gaujienas pagastā - 14, Trapenes pagastā - 19, Virešu pagastā - 18). 2015.gadā Apes novadā mirušo personu skaits bija līdzīgs - 71 persona.
Apes novadā pērn Dzimtsarakstu nodaļā reģistrētas 12 laulības. Ārpus pašvaldības dzimtsarakstu nodaļas laulību telpām, citā tam piemērotā vietā noslēgtas 5 laulības. Pagājušajā gadā par laulības šķiršanu izdarīta atzīme 7 laulību reģistros.


Reģistrējot jaundzimušo bērniņu Alūksnes novada Dzimtsarakstu nodaļā, vecāki bērna deklarēto dzīvesvietu norādījuši:
Alūksnes pilsēta – 59,
Jaunalūksnes pagasts - 10,
Alsviķu pagasts – 7,
Annas pagasts - 6,
Ilzenes pagasts – 4,
Jaunlaicenes pagasts - 4,
Mārkalnes pagasts – 4,
Pededzes pagasts – 4,
Zeltiņu pagasts – 4,
Ziemeru pagasts – 3,
Veclaicenes pagasts - 3
Liepnas pagasts – 2,
Malienas pagasts – 2,
Jaunannas pagasts – 2,
Kalncempju pagasts- 1,
Mālupes pagasts – 1.
Trim mazuļiem reģistra sastādīšanas laikā deklarēta dzīvesvieta ārpus mūsu novada.

Jaundzimušo skaits Apes
novadā 2016.gadā:
Apes pilsētā un pagastā piedzimuši 10 bērni,
Gaujienas pagastā – 12,
Virešu pagastā – 5,
Trapenes pagastā – 3.

Kategorijas