Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Sacenšas ziemas braukšanā

Agita Bērziņa

2017. gada 27. janvāris 00:00

4

Nedēļas nogalē Virešu pagasta Sikšņos notika sacensības standarta un sporta automašīnām “Apes novada Virešu ziemas kauss 2017”. Šīs bija pirmās no trīs paredzētajām sacensībām, kas dod iespēju ikvienam šoferītim izjust sacensību garu un pārbaudīt savas spējas vadīt auto īpašos ziemas apstākļos.

Drošas braukšanas iemaņas
Idejas iniciatori un realizētāji ir vietējie iedzīvotāji Ivars un Zigurds Kalniņi - tēvs un dēls, kuriem autosports “ir asinīs”. Viņi abi ir profesionāli rallija braucēji un ne vienu vien reizi kāpuši uz goda pjedestāla. Tā kā rallijs un mašīnu sacensības patīk ne tikai viņiem, bet arī citiem, izlēmuši uzrīkot sacensības arī paši. “Kādreiz šādas sacensības bija ļoti populāras un notika vairākos pagastos. Arī pie mums Sikšņos iepriekš bija iespēja ikvienam pabraukāties pa speciāli izveidotu trasi. Šogad izlēmām rīkot arī sacensības, lai gan par sacensībām tās īsti negribas saukt. Manā skatījumā, tā bija iespēja apgūt drošas braukšanas iemaņas – visi, kuri gribēja, var testēt mašīnu, lai saprastu, ko tā dara uz ledus. Tas nebija sports, bet atpūta. Nupat lasīju, ka cilvēks, kurš visu mūžu braucis godīgi, avārijas situācijā nezina, kā rīkoties, tādēļ vajag pamēģināt! Lai varētu droši braukt un zinātu, kā mašīna uzvedas uz ledus. Īpaši noderīgi tas bija jauniešiem. Savā laikā ziemā Gulbenē Vilhelms Sniedzāns rīkoja sacensības jauniešiem, un diezgan daudzi vēlāk kļuva par autosportistiem. Jauniešiem ir jādod iespēja braukt,” ir pārliecināts I.Kalniņš.

Pirmajā posmā –
30 dalībnieki
Pirmajās sacensībās uz starta stājās 30 dalībnieki. “Vietējo cilvēku pārstāvniecība bija salīdzinoši maza. Bija ieradušies sportisti no Apes un Alūksnes novadiem, Lejasciema, Jaunpiebalgas. Domāju, ka priekš pirmajām sacensībām dalībnieku bija daudz. Startēt varētu gribēt vairāk cilvēku, taču baidās sasist automašīnu. Aicinu nebaidīties, nekautrēties un nākamreiz piedalīties. Plānojam organizēt vēl divus posmus. Vai tā būs, atkarīgs no laika apstākļiem,” teic I.Kalniņš.
Otrais posms bija paredzēts 28.janvārī, bet pārcelts, jo nav piemēroti laika apstākļi, trešais plānots 18.februārī. Trase, kurā startēja sacensību dalībnieki, bija speciāli izveidota lauka vidū – iepriekš iebraukta un aplieta ar ūdeni, lai veidotos ledus.

Startē arī dāmas un jaunieši
Dalībnieki startēja astoņās ieskaites grupās. Priekšas piedziņas standarta automašīnu (FWD) klasē bez radzēm labākais bija Zigurds Kalniņš, aiz sevis 2.vietā atstājot Vairi Zariņu un 3.vietā Ivaru Helmesu. Savukārt FWD klasē ar radzēm 1.vieta - Atim Bruņiniekam, 2.vieta - Vairim Zariņam. Klasiskās aizmugures piedziņas automašīnām (RWD) klasē bez radzēm 1.vietā - Kārlis Bošs, 2.vietā - Kristaps Raipalis, 3.vietā - Juris Rencis. RWD klasē ar radzēm 1.vieta - Mārtiņam Smilginim, 2.vieta - Aivim Vāveram, 3.vieta - Atim Buņiniekam. Standarta pilnpiedziņas automašīnu (4WD) klasē bez radzēm 1.vieta - Andim Auniņam, 2.vieta - Edgaram Solovjovam. 4WD automašīnu klasē ar radzēm kā vienīgais braucējs piedalījās Andis Auniņš. Junioru konkurencē (14 līdz 18 gadi) 1.vietā Rolands Levics, 2.vietā - Toms Nils Prazņicāns, 3.vietā - Reinis Rubins. Dāmu konkurencē 1.vietā - Zita Kalniņa, 2.vietā - Alise Valaine, 3.vietā - Diāna Zariņa.

Kategorijas