Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Klasika “Mazais princis” - arī Alūksnē

Loreta Jargane

2017. gada 3. februāris 00:00

15

Latvijas Jaunatnes teātris ar izrādi “Mazais princis” 18.februārī pulksten 18.00 ieradīsies Alūksnes Kultūras centrā. “Mazais princis” ir bērnu un jauniešu literatūras klasika, kas ir aktuāla vienmēr – to apliecina gan šīs grāmatas popularitāte, gan fakts, ka izrāde iestudēta arī Latvijā.

Gan lieliem, gan maziem
Izrāde balstīta uz Antuāna Marī Žana Batista Rožē de Sent-Ekziperī grāmatu “Mazais princis”. Aktieris Sandis Bergholds uzsver - svarīga nianse ir tā, ka pats autors ir bijis pilots. “Var teikt, ka autors kaut kādā mērā šo grāmatu ir rakstījis par sevi, sasaistot personāžu darbību ar sevi. Viņš turpinājis aviatora gaitas Francijas karaspēkā, līdz 1944.gada 31.jūlijā viņa lidmašīna tika notriekta netālu no Marseļas. Atlūzas no jūras dzelmes tika izceltas tikai 2000.gadā. Grāmata ir interesanta gan divgadniekam, kurš tajā brīdī redz visu daudz vienkāršāk, bet saistoši sev, gan cilvēkam gados. Tā ir grāmata un stāsts, kuru cilvēks var palaikam pārlasīt visu mūžu un katru reizi lasot gūt kaut kādas jaunas atziņas. Tieši tas bija viens no faktoriem, kāpēc šī izrāde tika iestudēta,” saka S.Bergholds.

Iesaka iepazīties ar stāstu
Mūziku izrādei komponējis viens no izcilākajiem Latvijas komponistiem Juris Kulakovs. Savu redzējumu iestudējumam sniedzis izrādes režisors Jānis Mūrnieks. “Tā kā pats esmu viens no izrādes dalībniekiem, tad man šī izrāde saistās ar krāsām. Režisors ir ļoti daudz spēlējies gan tērpos, gan skatuves vizuālajā izskatā ar krāsām. Līdz ar to izrāde ir dzīvespriecīga krāsu ziņā, bet tajā pašā laikā stāsts ir skumjš. Labākais ir tas, ka izrāde beigsies laimīgi. Mēs iesakām, it īpaši mazajiem skatītājiem, ja ir tāda iespēja, iegādāties vai paņemt bibliotēkā šo grāmatu un vismaz vienu reizi izlasīt. Tad izrāde būs skatāma citādā veidā un būs sapratne par sižetu, jo izrādē būs ļoti daudz filozofisko lietu,” teic S.Bergholds.
Izrādē spēlēs arī Kārlis Tols, Jānis Jarāns, Madars Zvagulis, Ance Kukule (vai Dace Šteinerte), Sandis Bergholds un Latvijas Jaunatnes teātra jauno aktieru studijas audzēkņi. Krāšņus un spilgtus kostīmus šai izrādei ir veidojusi māksliniece Elita Patmalniece, bet vērienīgu dekorāciju – scenogrāfs Kristaps Skulte, kur no viena skatpunkta dekorācija ir kā lidmašīna, bet vizuāli izskatās kā tilts starp divām bezgalībām.
Alūksne pārsteidz
“Labākais mirklis aktierim ir tad, kad stāv kājās pilna zāle skatītāju un aplaudē. Tas ir tas, ar ko “Mazais princis” sāka, radot tieši šādu skatītāju reakciju. Mēs centīsimies to arī noturēt. Alūksni izvēlējāmies tādēļ, ka decembrī ar Jaunatnes teātri ieradāmies Alūksnes Kultūras centrā ar izrādi “Kraukšķītis”. Alūksne pārsteidza ar savu jauno, skaisto Kultūras centru, kas radīja vēlmi uzkāpt uz šīs skatuves atkal, kā arī ar skatītāju apmeklētību un lielo atsaucību. Cerēsim, ka šī izrāde sniegs tikpat labu baudījumu skatītājiem kā “Kraukšķītis”,” teic aktieris.
— Loreta Jargane

Kategorijas