Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Vilinās tūristus uz Api un Alūksni

Diāna Lozko

2017. gada 3. februāris 00:00

587

Alūksnes un Apes novadu tūrisma nozares pārstāvji šīs nedēļas nogalē dosies uz starptautisko tūrisma izstādi-gadatirgu “Balttour 2017” Rīgā, Ķīpsalā. Smiltenes, Apes, Raunas un Alūksnes novadi kopā pārstāvēs savu tūrisma piedāvājumu ar kopīgu nosaukumu “Vidzemes šosejas pieturas”.
“Vidzemes šosejas pieturas” ir sadarbības projekts, kas piedalās tūrisma izstādē “Balttour” jau trešo gadu. Tā mērķis ir piedāvāt kopīgu tūrisma piedāvājumu, lai ieinteresētu plašāku auditoriju. Sadarbība sākotnēji izveidojusies Raunas, Smiltenes un Apes novadiem, taču šogad sadarbība paplašinājusies un pievienojies arī Alūksnes novads. Visas četras pašvaldības kopīgi ir izdevušas tūrisma karti “Vidzemes šosejas pieturas” 2017.gadam, kas ir pieejama piecās valodās – latviešu, angļu, krievu, igauņu un lietuviešu.
Alūksnes novads izstādē sniegs informāciju par pilsētā atklātajiem jaunajiem tūrisma objektiem, piemēram, skatu torni, gājēju tiltu, kas savieno Pilssalas atpūtas un sporta kompleksu ar Tempļa kalna parku un priecē ar apgaismojumu un mūziku, renovēto pili un daudziem citiem apskates objektiem. Alūksnes ezera viļņojošie viļņi vasarā gaidīs ikvienu izbaudīt tā skaistumu no plosta “Kaija” un kuģīša “Marienburg” klāja. Piektdien Alūksnes novada tūrisma informācijas centra kolektīvam pievienosies baronu fon Fītinghofu pāris, kurš aicinās izspēlēt spēli “Laikmetu mielasts” un pārbaudīs veiklību, liekot puzli ar Alūksnes simboliem. Sestdien varēs pārbaudīt savu spēku, izkaļot monētu kopā ar kalēju Laimoni Bāliņu.
(Turpinās no 1.lappuses)

Jaunlaicenes muzejs aicinās ikvienu pārbaudīt atjautību, noķerot zīli karotē. Viktora Ķirpa Ates muzejs pārbaudīs zināšanas par senajiem darbarīkiem. Visas trīs izstādes dienas būs iespējams uzspēlēt arī spēli “Der vai neder”, ko piedāvās Bejas novadpētniecības centrs. Šāgada izstāde aizsāks arī akciju “Apceļo Vidzemes šosejas pieturas”.

Pilsēta, kas attīstās
Alūksnes tūrisma informācijas centra tūrisma informācijas speciāliste Vita Dravniece informē, ka šajā tūrisma sezonā tūristiem būs pieejamas nesteidzīgas pastaigas, baudot romantiku divatā vai ar ģimeni Tempļa kalna parkā, kur ir labiekārtotas taciņas un ceļi pastaigām. “Arī iepriekšējais gads Alūksnes tūrisma informācijas centram ir bijis veiksmīgs. Vasarā tika aizvadīts grandiozs tūrisma pasākums “Tūrisma rallijs – Alūksnes piedzīvojums”, kurā piedalījās gandrīz 200 ekipāžas ar teju  700 dalībniekiem. Alūksni apciemoja arī motociklistu delegācija, kas piedalījās kopīgā ceļojumā trīs dienas pa Alūksnes novadu “Rullē ar Roli”. Tūrisma centrs iepriekšējā gadā saņēma apbalvojumu “Latviešu valodai draudzīga vide 2016”, kā arī Latvijas Investīciju aģentūra atzina Alūksni par veiksmes stāstu par to, kā pilsēta sevi reklamē un attīstās,” stāsta V.Dravniece.

Daudzveidīgs tūrisma
piedāvājums
Savukārt Apes novads izstādē iepazīstinās apmeklētājus ar daudzveidīgiem tūrisma piedāvājumiem novadā. Apmeklētājus gaida jaunā Tilderu dabas taka Virešos pie Gaujas tilta. Ar atraktīviem vides elementiem papildināta teiksmainā Vaidavas dabas taka Apē. Apes novads sniegs informāciju un rosinās apmeklēt lielākos pasākumus novadā: iecienīto motokrosu “Vaidavas kauss”, velomaratonu, Jāzepa Vītola mūzikas dienas, pierobežas gadatirgus, pilsētas svētkus, laivojumu un citas norises. Uzņēmums “Very Berry”, mudinot iepazīt ogu audzētavu un pārstrādi Gaujienā, piedāvās degustēt savu starptautiski pazīstamo veselīgo produkciju. Plašais Trapenes privātmuzejs “Fazāni” aicinās apmeklētājus atminēt kāda īpaša darbarīka pielietojumu. Gaujienas pagasta Biznesa, informācijas, izglītības un tūrisma centra vadītāja Sanita Sproģe informē, ka, sagaidot Latvijas simtgadi, notiek Apes novada vēstures padziļinātāka apzināšana.
“Cenšamies apzināt vēsturi – vācot senās fotogrāfijas, pierakstot iedzīvotāju atmiņu stāstus, noskaidrojot, kā bija toreiz un kā ir tagad. Daudzi no ceļotājiem, kas iegriežas Apes novadā, jautā par savu dzimtu īpašumiem, meklē radiniekus, interesējas par novadpētniecību. Apes novadu ik gadu apmeklē vairāki tūristi, kas pārsvarā ir cilvēki no tuvējiem novadiem vai Igaunijas. Atmiņā palicis kāds dāņu ceļotāju pāris, kas pēc Gaujienas dabas takas apmeklējuma bija sajūsmā par redzēto. Viņiem mūsu daba šķita brīnišķīga un pasakaina,” teic S.Sproģe.

Kategorijas