Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Mazās vietas lielā sirds

Diāna Lozko

2017. gada 3. februāris 00:00

2394

Annas pagastā ir apdzīvota vieta ar pavisam interesantu nosaukumu - Tarlapi. Tajā atrodas vien trīs apdzīvotas mājas, taču, ja citi mazapdzīvoti ciemi Latvijā vieš drūmas izjūtas, Tarlapos viss ir kārtībā un noteikti būs. Cilvēki tur ir kā viena liela ģimene un viņiem rūp Tarlapu nākotne.

Tarlapos dzīve kūsājusi
Armands Skaistkalns ar sievu un bērniem dzīvo Tarlapos sesto gadu. Viņš šeit pārcēlies uz vectēva mājām. “Uzzināju, ka šī māja būvēta apmēram 1837.gadā,” stāsta A.Skaistkalns. Viņu interesē Tarlapu vēsture. Trīs mājās dzīvo cilvēki, bet kādreizējās kolhoza mehāniskās darbnīcas ēkā A.Skaistkalns plāno veidot savu un domubiedru koka un metāla darbnīcu. Pašreiz ēka ir bezsaimnieka īpašums un ir jāatgūst. A.Skaistkalns atzīst, ka ir jādara pašam, ja gribas palikt te dzīvot. “Tāpat kā citi fano par hokeju, es fanoju par savu dzimto vietu. Esmu strādājis arī ārzemēs - ir jāpiepelnās, ja ir vēlme laukos uzsākt ko savu. Diemžēl tādā valstī dzīvojam,” teic A.Skaistkalns. Viņš ir dzirdējis, ka kolhoza laikā dzīve Tarlapos kūsājusi, jo Tarlapi atradās divu apvienotu kolhozu teritorijā. Annas pagasta “Sauleskalna” un “Umara” kolhoziem apvienojoties, Tarlapu teritorijā bijusi gan koka darbnīca, gan kolhoza piena šķūnis, gan cūku ferma.

Ir vislabākie kaimiņi
Tarlapos visi iedzīvotāji ir draudzīgi. A.Skaistkalns jokojot teic, ka viņam te ir vēl divas vecmammas - kaimiņienes Lilita un Mirdza. “Jāņos sanākam kopā, pie manis atbrauc radinieki, draugi un viņu draugi - esam vairāk nekā 60 cilvēki. Tad mazajos Tarlapos izkonkurējam pat Annu šajos svētkos,” smej A.Skaistkalns. “Kad atnācu dzīvot uz Tarlapiem, protams, uz mani skatījās ar interesi, ko tad es te darīšu, bet varu teikt, ka man ir vislabākie kaimiņi - esam kā viena liela ģimene,” teic A.Skaistkalns.
Viņa kaimiņi Lilita un Elmārs Krīgeri dzīvo “Tarlapos 1”. “Esam tādi veci Tarlapu iedzīvotāji – no paaudzes paaudzē. Vīrs gan man ir no Rīgas. Ilgu laiku Tarlapos strādāju kolhozā par agronomi, lopbarības iecirkņa priekšnieci un strādāju arī Annas pagastā zemes komisijā. Mums, vecajiem, ir prieks par to, ka Tarlapos dzīvo arī mazi bērni. Tarlapos kādreiz dzīve bija ļoti aktīva, bet nu jaunie brauc prom. Kolhoza laikā visiem bija darbs, bet tagad jaunajiem ir grūti to atrast,” teic L.Krīgere. Viņa atzīst, ka lauku situāciju var glābt tikai darbavietu izveide un nekas cits.

Nezina, kā vieta ieguvusi šādu nosaukumu
Neviens gan Tarlapos īsti nezina, kā vieta ieguvusi šādu nosaukumu. Kāds teic, ka tas saistīts ar vāciešiem, kāds cits - ka ar igauņiem. “Mani pašu tas interesē, taču nav īsti arī, kam paprasīt. Man gan ir nojausma, ka tam ir jābūt saistītam ar Vāciju, bet tās jau tikai tādas runas,” teic A.Skaistkalns.
Paši Tarlapu iedzīvotāji un Annas pagasta ļaudis šo vietu sauc par Tarlapu pakalnu, jo vieta atrodas uzkalniņā. “Tā nu te esam – trīs apdzīvotas mājas, un tā arī te dzīvojam,” teic A.Skaistkalns. Netālu no Tarlapiem Sauleskalna ciemā atrodas arī tā dēvētās lupatu pļavas. Tā ir vienīgā vieta, kur Annas pagastā nolaižas zosis. Tā, lūk, dzīve rit Tarlapos – no ārpuses šķiet klusi, bet patiesībā - sparīgi un ļoti draudzīgi.


Kategorijas