Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Mājas likteni nosaka iedzīvotāji

Diāna Lozko

2017. gada 3. februāris 00:00

6

“Alūksnes Ziņu” redakcijā vērsās Cēsu ielas 10.mājas iedzīvotāja Nellija Eglīte, kura ir sašutusi par to, ka mājas vairākums aptaujas veidā ir nobalsojis par karstā ūdens atslēgšanu. N.Eglīte šādam lēmumam nepiekrīt, taču kopējo mājas likteni izlemj iedzīvotāju vairums un pašreiz risinājuma šai situācijai nav. Jau kopš pērnā gada 1.decembra Cēsu ielas 10.mājai centrālā karstā ūdens padeve ir atslēgta.

Bija jāizskata agrāk
SIA “Alūksnes nami” valdes loceklis Armands Musts informē, ka Cēsu ielas 10.mājas dzīvokļu īpašnieku kopums aptaujas veidā izteicis savu viedokli un atteikšanās no karstā ūdens notikusi tāpēc, ka karstā ūdens padeve sadārdzina kopējo rēķinu. “Jau agrāk Cēsu ielā 10 bija problēmas ar karstā ūdens padevi. Pirms kāda laika Apes ielu sildīja vietējā katlumāja un karstā ūdens padeve nebija regulāra. Jau tad daudzi dzīvokļu īpašnieki atteicās no karstā ūdens padeves,” atgādina  A.Musts.
Tobrīd daudzi izvēlējās citādākas ūdens sildīšanas metodes, piemēram, boilerus. Cēsu ielas 10.mājā ir 39 dzīvokļi un nedaudz vairāk kā 51 % mājas iedzīvotāju nobalsojuši par karstā ūdens padeves atslēgšanu - šādā gadījumā lēmums ir saistošs arī pārējiem mājas iedzīvotājiem. “Kopumā šajā mājā ir ne vairāk kā pieci centralizētā karstā ūdens lietotāji, tajā skaitā arī Eglītes kundze, kurai ir gan kombinētais ūdens sildītājs, gan arī elektriskais sildītājs. Eglītes kundze ir vienīgā mājas iedzīvotāja, kura pēc lēmuma pieņemšanas vērsusies pret to. Esam jau skaidrojuši procedūriskos jautājumus, bet viņa cenšas meklēt ceļus, kā to mainīt. Diemžēl šī jautājuma risināšana bija jāizskata daudz agrāk. Jau pirms desmit gadiem Cēsu ielas 10.mājas kopībai vajadzēja pieņemt citādākus lēmumus, un nu varam runāt tikai par sekām. Ja arī AS ”Simone” spēj nodrošināt  nepārtrauktu karstā ūdens lietošanu, iedzīvotāji ir izrēķinājuši, cik viņiem tas izmaksās,” teic A.Musts. Tieši šis ir uzskatāms par vienu no galvenajiem lēmumiem iedzīvotāju vēlmei karstā ūdens padevi atslēgt.

Tas ir izdevīgāk
A.Musts uzsver, ka Cēsu ielas 10.mājas iedzīvotāji jau iepriekš periodiski ir atteikušies no karstā ūdens padeves un jau tad atskārtuši, ka tas viņiem ir izdevīgāk. Viņš skaidro, ka katras mājas situācija ir jāizskata atsevišķi, jo katrai ēkai ir savi tehnoloģiskie risinājumi. “Ir mājas, kurās karstā ūdens padeve paredzēta no rīta un vakarā, taču šajā pakalpojumā ir ietverta arī sanitāro telpu jeb tā saucamo dvieļu žāvētāju sildīšana. Ja šāds apsildīšanas cikls netiktu nodrošināts visu diennakti, tad telpas būtu vēsas. Pašreiz siltumu padodam visu diennakti, lai tas būtu ērtāk arī ģimenēm ar maziem bērniem. Silts ir visu laiku, taču vairāk temperatūru pieregulējam tieši no rīta un vakarā, lai tad būtu pieejams karstāks ūdens. Protams, šāds risinājums rada sadārdzinājumu, bet ilgtermiņā tas atmaksājas uz kopējā siltuma patēriņa,” uzsver A.Musts.

Kategorijas