Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Gulbenē parādījusies viltota nauda

2010. gada 28. janvāris 13:15

1107

Gulbenē SIA "Vita - Optika" aptiekas darbinieces 26.janvārī konstatējušas, ka ir saņemta viltota 2 latu monēta. Pagaidām tā nav nogādāta Gulbenes policijas iecirknī.

"Mēs viltojumu turam kā paraugu, lai to rādītu aptiekas apmeklētājiem un brīdinātu. Viltojuma monētai ir mazāk izteikts reljefs, kā arī uz monētas nav mākonīšu, kādi ir īstajam divlatniekam. Arī mūsu kolēģi "Ābeļu aptiekā" konstatējuši viltotas 2 latu monētas," stāsta darbinieces.

Viltota 2 latu monēta nonākusi arī gulbenieša Normunda naudas makā, kurš viltojumu atklājis tikai tad, kad sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumā grasījies ar to norēķināties par pusdienām.

"Pēdējo dienu laikā Gulbenes policijas iecirknī ar iesniegumu par iespējamu viltotu naudu vēl neviens nav vērsies, bet policijas rīcībā ir informācija, ka ir līdzīgi gadījumi, kad iedzīvotāji izteikuši aizdomas par apgrozībā esošām 2 latu monētām ar redzamām viltojuma pazīmēm," informē Valsts policijas Vidzemes reģiona Prevencijas grupas vecākā inspektore Dace Jukāma.

Viņa atgādina, ka par šādiem naudas viltojuma gadījumiem noteikti jāinformē policija, necenšoties ar aizdomīgo monētu norēķināties "tālāk", lai tikai tiktu no tās vaļā.

Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes Organizētās noziedzības un noziegumu ekonomikas jomā apkarošanas nodaļas inspektors Jānis Kalniņš stāsta, ka gadījumā, ja pircējs apzināti mēģinās norēķināties ar maksāšanas līdzekli, par kuru ir aizdomas, ka tas varētu būt viltots, pats pircējs var tikt saukts pie kriminālatbildības.

Krimināllikuma 192.pantā "Viltotas naudas un valsts finanšu instrumentu izgatavošana, izplatīšana, pārvadāšana, pārsūtīšana, iegādāšanās un glabāšana" paredzēta atbildība - brīvības atņemšana uz laiku no 3 līdz 10 gadiem, konfiscējot mantu vai bez tās konfiskācijas.

"Katrā gadījumā, kad rodas aizdomas par monētas īstumu, iedzīvotājam ir tiesības vērsties jebkurā bankā, kur noteiks, vai monēta ir viltota. Ja monētai ir acīm redzamas viltojuma pazīmes, iedzīvotājiem uzreiz ar iesniegumu jāvēršas policijā, iesniegumā norādot, kā monēta nonākusi jūsu rīcībā. 

Iesniegumam jāpievieno arī pati monēta. Ja monētas ar viltojuma pazīmēm tiek saņemtas veikalā, pārdevējam vēlams iegaumēt arī pircēja, kas norēķinājies ar viltoto monētu, ārējās pazīmes, lai pār tām informētu policiju gadījumā, ja rodas aizdomas, ka kāds apzināti izplata viltotu maksāšanas līdzekli," norāda D.Jukāma.

Kategorijas