Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Kriminālnoziegumu mazāk, pārkāpumu ceļu satiksmē – vairāk

Agita Bērziņa

2017. gada 10. februāris 00:00

776

Beidzoties gadam, Alūksnes policijā izvērtēti pagājušā gada darba rezultāti. Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes Alūksnes iecirkņa priekšnieks Ilmārs Hamanis atzīst, ka gads ir bijis labs un darbs ritējis kvalitatīvi. Alūksnes un Apes novados samazinājies kriminālnoziegumu skaits, arvien palielinās notverto dzērājšoferu skaits un atklāts trīs reizes vairāk “točku” jeb nelegālā alkohola, cigarešu un degvielas tirgošanas vietu nekā iepriekšējā periodā.
“Alūksnes nodaļā pagājušajā gadā strādāja nedaudz vairāk kā 50 darbinieki. Kārtības policijā – 23 darbinieki, Kriminālpolicijas nodaļā – 10 darbiniek, bet no Vidzemes reģiona pārvaldes Kārtības policijas biroja Patruļpolicijas nodaļas Satiksmes uzraudzības rotas un Patruļdienesta rotas gada laikā piekomandēti 17 darbinieki. Kolektīvā ir arī Valsts Policijas Vidzemes reģiona Dokumentu pārvaldības nodaļas vecākā lietvede un vecākais speciālists un Valsts Policijas Galvenās administratīvās pārvaldes Reģionu biroja Vidzemes sektora vecākais speciālists.
Lai arī 33 policisti saņēmuši apbalvojumus, diemžēl nevaram lepoties ar citu policistu disciplīnu. Ir diezgan daudz sodītu darbinieku. Soda mēri bijuši dažādi - gan izteiktas piezīmes un rājieni, gan samazināta darba alga, notikusi pazemināšana amatā un esam pat atbrīvojuši no dienesta. Šajā ziņā neesam izcēlušies labākajā nozīmē. Taču esmu pārliecināts, ka problēma jācērt saknē,” skaidro I.Hamanis.

Būs jauni darbinieki
Izdienas pensijā pagājušajā gadā devušies trīs darbinieki, savukārt četri sākuši darbu Alūksnē, pārnākot no citām pārvaldēm. No Rīgas reģiona pārvaldes uz dzimto Alūksni atnākušas strādāt divas darbinieces, bet divi pieredzējuši darbinieki pārnākuši no Latgales reģiona pārvaldes. Martā darbu sāks divas jaunas policistes. I.Hamanis aicina jauniešus izvēlēties policijas karjeru un sola – darbs Alūksnē būs. “Mums ir brīvas darba vietas, tādēļ aicinu izvēlēties kļūt par policistiem, sākt mācīties. Gadu nomācoties, var nākt strādāt pie mums un turpināt mācīties klātienē vai neklātienē,” stāsta I.Hamanis.
Šī gada sākumā notikušas izmaiņas darbinieku sastāvā – divi Kārtības policijas nodaļas darbinieki pārcelti strādāt Kriminālpolicijas nodaļā. “Lai Kārtības policijas cilvēki varētu vairāk patrulēt uz ielām, ar šo gadu viss, kas saistās ar procesu izmeklēšanu, ir Kriminālpolicijas ziņā. Kārtības policija tāpat kā iepriekš uzsāk procesu, bet izmeklēšanai nodod Kriminālpolicijai. Iepriekš izmeklēšanu veica paši. Vai būs labāk vai sliktāk, varēsim vērtēt pēc gada,” stāsta I.Hamanis.
Viņš kā patīkamu faktu min jaunā Valsts Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Apes depo celtniecību, kur būs kabinets arī iecirkņa inspektoram, līdz ar to policija būs pieejamāka cilvēkiem.

Atklāj “točkas”
2016.gadā Kārtības policijas nodaļā sastādīti 1044 administratīvie protokoli, kas salīdzinājumā ar 2015.gadu ir divreiz vairāk. No tiem par nelegālas degvielas, alkohola un cigarešu kontrabandu - 57 protokoli, kas ir trīs reizes vairāk nekā iepriekš. 2015.gadā ir bijuši tikai 16 protokoli. “Ir grūti izskaidrot, kādēļ šogad atklāto gadījumu ir tik daudz. Katrs gads ir citādāks. Viens no skaidrojumiem varētu būt iedzīvotāju ekonomiskā stāvokļa pasliktināšanās. Cilvēki vēlas iegādāties lētāk šīs preces, savukārt otra puse – gūt ienākumus. Protams, atklāto gadījumu ir vairāk, jo esam ieguldījuši vairāk darba. Jo vairāk cilvēku strādā policijā, jo vairāk varam izdarīt. Savukārt administratīvo protokolu ir vairāk, jo pievēršam lielāku uzmanību alkohola lietošanai publiskās vietās, īpaši pilsētas centrā – parkā un pie strūklakām. Dodamies patruļās kopā ar pašvaldības policiju, kas rezultējas ar vairāku protokolu sastādīšanu. Esam priecīgi, ka Alūksnes novada pašvaldības policijā ir vairāk darbinieku un varam strādāt kopā. Diemžēl bieži nākas vest iereibušas personas uz atskurbtuvi Balvos,” stāsta Kārtības policijas nodaļas priekšnieks Ivars Mednis.

Aicina ziņot par točkām
Pagājušā gadā policija izņēmusi  118 455 cigaretes, 7 908 litrus degvielas un 598 litrus nelegāla alkohola. Uzsākti 15 kriminālprocesi, kas salīdzinājumā ar citiem gadiem ir vairāk. I.Mednis aicina iedzīvotājus ziņot par pārkāpumiem. Anonīmi to var izdarīt “Točku kartē” Iekšlietu ministrijas mājaslapā. “Saprotam, ka baidās no atriebības, tāpēc neziņo policijai, bet “Točku kartē” to var izdarīt anonīmi. Katru tur rakstīto informāciju sīki un rūpīgi pārbaudām. Jāteic, ka ziņo arvien mazāk, pagājušajā gadā kartē iezīmētas 18 tirgošanas vietas Alūksnes un Apes novados,” stāsta I.Mednis. Uz narkotisko un psihotropo vielu lietošanas pārbaudēm nosūtītas 11 personas, no kurām pozitīvi rezultāti tika konstatēti četrām personām. Visos gadījumos sastādīts administratīvā pārkāpuma protokols un uzlikti naudas sodi. 2015.gadā sastādīja sešus protokolus.
2014.gada 31.martā stājās spēkā Ministru kabineta noteikumi “Kārtība, kādā novērš vardarbības draudus un nodrošina pagaidu aizsardzību pret vardarbību”. “Tas bija diezgan aktuāli visā valstī gan pagājušajā gadā, gan ir šogad. Lielākoties tas attiecas uz ģimenes konfliktiem. 2016.gadā Alūksnes un Apes novados pieņemti 33 policijas lēmumi par nošķiršanu, no tiem 5 materiāli nosūtīti tiesai par pagaidu aizsardzības piemērošanu. Savukārt no tiesas esam saņēmuši 18 lēmumus par pagaidu aizsardzību. Šobrīd uzskaitē atrodas 35 personas. Pagājušajā gadā konstatējām četrus pārkāpumus par tiesas lēmuma nepildīšanu un uzsākti trīs kriminālprocesi,” stāsta I.Mednis.

Uzskaitē 13 nepilngadīgie
2016.gada nogalē Alūksnes iecirkņa uzskaitē atradās 13 nepilngadīgas personas - 7 zēni un 6 meitenes, kas bija izdarījušas kādu likumpārkāpumu. Uzsākti četri kriminālprocesi, kuros noziedzīgus nodarījumus izdarījušas nepilngadīgas personas. Kriminālprocesi ir par svešas mantas zādzību, mantas tīšu iznīcināšanu vai bojāšanu un noziegumu pret personas veselību. Pagājušajā gadā nepilngadīgām personām sastādīti 56 administratīvā pārkāpuma protokoli, no tiem 13 protokoli par alkoholisko dzērienu vai citu apreibinošu vielu lietošanu vai atrašanos alkohola reibumā sabiedriskā vietā, kas ir uz pusi mazāk nekā gadu iepriekš, par sīko huligānismu – 14 protokoli, par smēķēšanu – 18, par narkotisko un psihotropo vielu lietošanu nav neviena protokola. 72 nepilngadīgie saukti pie administratīvās atbildības par ceļu satiksmes noteikumu pārkāpšanu. “Nepilngadīgo personu pārkāpumu ir tikai nedaudz vairāk, savukārt uzskaitē ir mazāk nepilngadīgo kā citos gados. Uzskaitē neņem par viena niecīga pārkāpuma izdarīšanu, bet gan par noziedzīgiem nodarījumiem un ja ir vismaz trīs administratīvie pārkāpumi vai piemēroti audzinoša rakstura piespiedu līdzekļi,” atklāj I.Mednis.

Soda arī vecākus
Alūksnes un Apes novadu izglītības iestādēs organizēti 107 dažāda rakstura preventīvi pasākumi – lekcijas, tikšanās, ekskursijas, arī profilaktiskie reidi. Sastādīts viens protokols par alkohola un cigarešu pārdošanu nepilngadīgām personām. Kopumā veikti trīs reidi, kuros nepilngadīgais veikalā veica kontrolpirkumu, lai noskaidrotu, kā tiek ievēroti noteikumi. “Kopumā pārbaudījām vairāk nekā 30 veikalus Alūksnes un Apes novados, bet konstatēts tikai viens pārkāpums. Salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, pārkāpumu skaits ir samazinājies. 2013.gadā bija pat desmit pārkāpumi gada laikā. Acīmredzot sodi ir pārāk lieli, līdz ar to pārdevējas ievēro noteikumus,” skaidro I.Mednis. Nepilngadīgo lietu inspektores pienākumus veic viena inspektore - Karīna Bondare, otrā štata vietā darbinieks sāks strādāt martā.
38 personas sauktas pie atbildības par dažādiem pārkāpumiem pret nepilngadīgajām personām, no tām 32 personas par bērnu aprūpes pienākumu nepildīšanu (2015.gadā - 23), 6 – par iesaistīšanu alkoholisko dzērienu lietošanā vai tabakas izstrādājumu nodošanu bērnu rīcībā (2015.gadā - 3), 6 – par fizisku un emocionālu vardarbību pret bērnu (2015.gadā – 2). Vienā gadījumā pieaugusī persona saukta pie atbildības par bērna atstāšanu bez uzraudzības un vienā gadījumā par maznozīmīgu miesas bojājumu izdarīšanu bērnam.

Uzsāk 305 kriminālprocesus
2016.gads salīdzinājumā ar pēdējiem diviem gadiem kriminālajā jomā bijis mierīgs. Uzsākti 305 kriminālprocesi, kas ir par 55 kriminālprocesiem mazāk nekā gadu iepriekš. Pērn nav reģistrēta neviena slepkavība, izvarošana - viena, laupīšanas – divas. Reģistrētas 126 zādzības, kas ir par 35 mazāk nekā 2015.gadā. Izņemti 6 ieroči un gandrīz 500 munīcijas vienības jeb patronas. Atklātas divas nesaistītas marihuānas audzētavas - Liepnas pagastā un Veclaicenē.
Notikumi, kuri sabiedrībā izraisīja rezonansi, bija trīs. Janvārī Pededzē tika atrasts miris vīrietis, kuram bija nodarīti smagi miesas bojājumi, kuru rezultātā iestājās nāve, septembrī - sprādziens daudzdzīvokļu mājā Torņa ielā Alūksnē un oktobrī - ziņa par veikalā “Maxima” ievietotu spridzekli, kas Alūksnē bija nebijis notikums. “Vainīgais ir noskaidrots. Tas ir vietējais iedzīvotājs,” stāsta Kriminālpolicijas nodaļas priekšnieks Raivo Koemecs. Torņa ielas gadījumā notiek vēl izmeklēšana. “Saprotu, ka sabiedrība gaida un grib zināt vainīgo, bet tas tik ātri nebūs. Notikuma vietā izņēmām vajadzīgos pierādījumus un notiek izmeklēšana. Kad būs rezultāti, šobrīd pateikt nevaru,” skaidro R.Koemecs.
I.Hamanis piebilst, ka notikuma vietā policija strādāja vien dažas dienas un policija nekādā ziņā nekavē tālākās darbības ēkā. “No mūsu izmeklēšanas nav atkarīgs tas, vai sprādzienā cietušo māju var sākt atjaunot vai ne. Rīkojieties tālāk! Taisiet un remontējiet, ejiet iekšā un dzīvojiet. Policija nekavē. Ja kāds atsaucas uz policiju, ka tā kaut ko kavē, tad tās ir pilnīgas muļķības. Pagājušajā nedēļā policijā saņēmām iesniegumu ar jautājumu par lietas virzību. Varam atbildēt visiem - process ir uzsākts, notiek izmeklēšana, bet tas nekavē mājas renovāciju,” saka I.Hamanis.

Uzdarbojas iebraucēji
Savukārt 2015.gadā smagākais noziegums notika oktobrī, kad savas dārza mājas pagalmā tika atrast nošauts vīrietis. “Kopīgi ar reģiona pārvaldi strādājam. Notiek izmeklēšana. Plānotas slepkavības atklāt ir grūtāk, jo tiek izvērtēti apstākļi, zinot, ka policija izmeklēs. Par visu tiek padomāts. Tāpat ir ar zādzībām. Ja vienkārši paņem veikalā alkohola pudeli, noziegumu atklāt ir vieglāk, bet, ja tā ir plānota zādzība un, piemēram, iepriekš izpētīts kameru izvietojums – atklāt ir grūtāk. Pagājušajā gadā atklājām 2015.gadā izdarītu noziegumu, kad viens cilvēks paslēpās veikalā “Maxima” telpās un vēlāk veica zādzību. Vainīgais nebija vietējais iedzīvotājs. Bieži vien noziegumi tiek atklāti pēc gada vai diviem, kad rezonanse pierimusi un cilvēki notikušo aizmirsuši,” norāda R.Koemecs.
Policijai jau izdevies atklāt šogad janvārī pastrādātu noziegumu, kad, ielaužoties aptiekā “Apotheka”, tika nozagti 24 eiro. “Operatīvi strādājot, noziegumu esam atklājuši un vainīgā persona ir zināma. Tas nav mūsu novada cilvēks, un, ja mēs nebūtu bijuši tik operatīvi, nāktos ilgi meklēt vainīgo,” stāsta R.Koemecs. Viņš aicina iedzīvotājus būt atsaucīgiem un ziņot policijai par noziegumiem. Bez sabiedrības atbalsta policijai strādāt ir grūtāk.

Aicina ziņot par iespējamiem bēgļiem
Tā kā Alūksne atrodas tuvu Eiropas Savienības un arī valsts robežai, aktuāls ir jautājums par nelegālajiem bēgļiem. Policija lūdz ziņot, ja pierobežā tiek manītas aizdomīgas personas. “Iespēja satikt šādas personas ir mežos, īpaši ogu un sēņu laikā. Varbūt kaut kur pierobežā kāds vēršas mājās, lūdzot naktsmājas, sausas drēbes un pārtiku. Nereti viņi ir nosaluši un slapji, gulējuši zem krūmiem un četras piecas dienas nav ēduši. Nonākot policijā, viņi vispirms ēd un guļ,” stāsta I.Hamanis.

Bojāgājušo nav
2016.gadā notikuši 16 ceļu satiksmes negadījumi, kuros cietuši 18 cilvēki, bojāgājušo nav. Gadu iepriekš negadījumu bijis tikpat, cietušo bija par trīs vairāk, kā arī  ceļu satiksmes negadījumā mira viens cilvēks. “Alūksne ir vienīgais iecirknis Vidzemes reģionā, kur pērn nav bojāgājušo avārijās. Nav bijusi arī neviena avārija ar cietušajiem, kurā vainīgā persona būtu atstājusi notikuma vietu. 2015.gadā bija viena šāda avārija ar trīs cietušajiem,” stāsta  Satiksmes uzraudzības rotas vecākais inspektors Vladimirs Dorožkins. Policijas darbinieki izbraukuši uz 73 avārijām, kas ir vairāk par 10 negadījumiem kā 2015.gadā. “Avāriju noteikti ir vairāk, taču ne uz visām izsauc policiju. Visas avārijas mēs nemaz nezinām, jo dažreiz pietiek sastādīt saskaņoto paziņojumu,” skaidro V. Dorožkins.

Vairāk soda gājējus
Alkohola reibumā izraisītas septiņas avārijas, kas ir par četrām vairāk nekā iepriekšējā periodā. Alkohola reibumā aizturēti 136 autovadītāji, kas ir par 31 gadījumu vairāk. Lai gan sodi ir bargi, dzērājšoferu skaits diemžēl nemazinās. Negadījumi, kad pamesta notikuma vieta (aizķertas barjeras, iebraukts stabā, ceļa zīmēs) - 32, kas ir par 9 vairāk. Par ātruma pārsniegšanu sastādīts 1461 protokols, kas ir tikpat, cik iepriekš, par drošības jostu nelietošanu – 1053 (par 122 vairāk). Sodīti 38 mopēdisti un 210 velosipēdisti, kas ir uz pusi vairāk nekā iepriekš. Atklātie gājēju pārkāpumi (atstarojošo vestu neesamība, iešana pa ceļa nepareizo pusi) – 486, kas ir vairāk par 254 nekā 2015.gadā. Pagājušajā gadā atklāti 3892 pārkāpumi ceļu satiksmē, kas ir par 600 vairāk.
“Ir sastādīti divi protokoli par agresīvu braukšanu. Izmantojam pilsētā esošo videonovērošanu un vainīgos atrodam. Policijas klātbūtnē to nedara, bet par kameru esamību reizēm piemirst. Izņemam uzfilmēto materiālu, nostādām fakta priekšā, un vainīgajam nav, kur sprukt. Gribētos, lai novērošanas kameru pilsētās būtu vairāk, tas noteikti palīdzētu strādāt,” saka V. Dorožkins.
Policija ievērojusi, ka melni riepu atstāti zīmējumi ir Alūksnes Kultūras centra stāvlaukumā. Diemžēl videonovērošanas tur nav, tādēļ pārkāpējus grūti pieķert. “Izskatās nesmuki. Kultūras centrs ir pilsētas vizītkarte, turp dodas cilvēki no citiem novadiem, un šādi riepu zīmējumi nedara pilsētai godu. Vajadzētu būt savas vietas patriotiem,” aicina I.Hamanis.
2015.gada nogalē Alūksnes centrā ēkas sienā Pils ielā iebrauca automašīna. Policijai vainīgais ir zināms, diemžēl pie atbildības nav saukts, jo slēpjas ārzemēs. Ir uzsākts kriminālprocess un, līdz ko vainīgā persona šķērsos robežu, tiks aizturēta.


Policija ir sabiedrības spogulis
Janvāra beigās Cēsīs norisinājās Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes pārskata sanāksme par 2016.gadu. Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes priekšnieks Imants Mitrošenko informēja, ka 2016.gadā Valsts policijā ir ieviesta jauna atlīdzības sistēma, uzsākta kriminālprocesu pirmstiesas izmeklēšanas funkcijas nodošana kriminālpolicijas struktūrvienībām. Pārvaldes priekšnieks aicināja pārdomāt paveikto un plānoto ne tikai jautājumā par Valsts policijas darba rezultātiem, bet katra individuālo ieguldījumu policijas tēla veidošanā un policijas prestižu sabiedrībā, jo apzināmies, ka „policija ir sabiedrības spogulis”.

Saskaņā ar Informācijas centra statistikas datiem, 2016.gadā valstī reģistrēti 45 639 noziedzīgi nodarījumi, to skaits salīdzinājumā ar 2015.gadu ir samazinājies par 1767 vai 3,7%. Savukārt Vidzemes reģionā 2016.gadā 3982 (2015.g-4482), īpatsvars no Latvijā kopējā reģistrēto noziegumu skaita -Vidzemē 8,7%.

Satiksmes uzraudzības jomā 2016.gadā reģistrēti 1321 ceļu satiksmes negadījumi (2015.g – 1244). Vidzemes reģionā vērojams būtisks samazinājums bojā gājušo skaitā ceļu satiksmes negadījumos, 2016.gadā tie ir 25 (2015.g – 36).

Pagaidu aizsardzība pret vardarbību 2016.gadā Valsts policijas amatpersonas pieņēma 189 lēmumus par nošķiršanu, no tiem Vidzemes reģionā pieņemti 79 lēmumi.

Pieaudzis akcīzes preču nelegālās aprites gadījumu skaits. Pērn uzsākti 42 kriminālprocesi, kas ir par 8 gadījumiem vairāk nekā 2015.gadā, kā arī reģistrēti 47 noziedzīgi nodarījumi, toties 2015.gadā tie bija 42. Sastādīti 274 administratīvo pārkāpumu protokoli, kas ir par 83 protokoliem vairāk nekā 2015.gadā. Kopumā izņemtas 1 832 435 cigaretes, kas ir par 1 146 141 vairāk nekā
2015.gadā, 12,78 kilogrami tabakas, 11 761,836 litri alkohola (par 9166,506 litri vairāk nekā 2015.g) un 10 108 litri degvielas.

Nozīmīgs ieguldījums veikts arī noziedzības mazināšanā, jo 2016.gadā pārtrauktas 26 noziedzīgu grupu darbības, no kurām 8 bija organizētas noziedzīgās grupas. Par dažādu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu aizturētas 812 personas, kas ir par 78 personām vairāk nekā 2015.gadā.

Galvenais, kas uztrauc iedzīvotājus, ir sabiedriskā drošība un kārtība. Iedzīvotājiem no policijas ir tiesības prasīt, lai viņi uz ielas, savās mājās, atpūtā un ikdienas darbā justos droši un būtu pārliecināti, ka nepieciešamības gadījumā saņems kvalitatīvu palīdzību. Policija ir pienākums nodrošināt adekvātu pakalpojumu un šo drošības sajūtu iedzīvotājiem sniegt.

Zane Vaskāne,
Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvalde vecākā speciāliste

Kategorijas