Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Bāriņtiesai darba netrūkst

Līga Vīksna

2017. gada 10. februāris 00:00

277

Lai arī Alūksnes novadā iedzīvotāju skaits samazinās, diemžēl bāriņtiesai darba apjoms palielinās, izskatāmās lietas ir komplicētas un sarežģītas. Tas secināms, izvērtējot Alūksnes novada bāriņtiesas darbu 2016.gadā.

Rūpju lokā daudz mazu bērnu
Alūksnes novada bāriņtiesas priekšsēdētāja Inga Ozoliņa atzīst, ka bāriņtiesas darbinieki veikuši sava darba pašvērtējumu, izvērtējot stiprās un vājās puses, iespējas un draudus. Kā stiprās puses saskatītas, piemēram, lēmumu pieņemšana ārkārtas situācijās, profesionalitāte, pieredze, atbildība un iniciatīva; vājās – juridiskās zināšanas, fiziski apdraudošas situācijas, liela apjoma informācija; iespējas – zināšanu un prasmju pilnveide, pieredzes apmaiņa; draudi – nepamatota un aizskaroša informācija par bāriņtiesu, fiziskais un emocionālais apdraudējums, veicot amata pienākumus.
Bāriņtiesai ir pienākums informēt novada Sociālo dienestu par ģimenēm, kurās netiek pietiekami nodrošināta bērnu attīstība un audzināšana. Pērn sniegta informācija par 18 šādām ģimenēm, kurās aug 34 bērni. Salīdzinājumam 2015.gadā informēja par 11 šādām ģimenēm, kurās auga 18 bērni. “Satraucoši, ka šajās ģimenēs ir liels mazo bērnu skaits – gandrīz trešā daļa,” saka I.Ozoliņa.

Vairāk vienpersonisku
lēmumu
Gada laikā bāriņtiesā bijis vairāk nekā 2500 apmeklētāju – gandrīz puse no Alūksnes pilsētas. “Pēdējos trīs gados apmeklētāju skaits būtiski palielinājies. Pērn palielinājies arī procesuālo darbību skaits – viedokļu noskaidrošana, dzīves apstākļu pārbaudes, bērnu mantas pārvaldība, ārpusģimenes aprūpē esošo bērnu pārbaudes. Pērn pirmo reizi, kopš šī joma ir Bāriņtiesu likumā, sniedzām pieteikumu tiesai par pagaidu aizsardzību bērnam pret vardarbību. Darījām to bērna vārdā, tiesa šo pieteikumu apmierināja,” saka I.Ozoliņa.
2016.gadā bāriņtiesa pieņēmusi 119 lēmumus, 2015.gadā – 82. Laika posmā no 2012. līdz 2016.gadam pārsūdzēti tikai divi bāriņtiesas lēmumi, bet Administratīvā rajona tiesa tos abus atzinusi par tiesiskiem un atstājusi spēkā. Pērn visvairāk lēmumu – 34 – bijuši aizgādības lietās (starp tiem 13 mātēm un 7 tēviem pārtrauktas aizgādības tiesības pār 27 bērniem), 20 – aizbildnības, 17 – aizgādnības, 8 – vienpersoniski lēmumi (2015.gadā – 2).

Arvien vairāk atrodas ārpusģimenes aprūpē
Uz 2016.gada 31.decembri ārpusģimenes aprūpē atradās 55 Alūksnes novada bērni. I.Ozoliņa norāda, ka pēdējo piecu gadu laikā tas ir vislielākais skaits. Visvairāk – 26 – no tiem atrodas aizbildnībā, 20 – audžuģimenēs, 9 – institūcijās. “Varam būt priecīgi, ka neviens no mūsu mazuļiem nav institūcijās. Savukārt aizgādnībā ir 15 personas. Atrast aizgādņus ir vissarežģītākais process, jo ne katrs spēj, vēlas uzņemties atbildību par šiem cilvēkiem,” saka I.Ozoliņa.
Pērn bāriņtiesa piedalījusies 59 tiesas sēdēs dažādos statusos. 4 reizes bāriņtiesa vērsusies prokuratūrā, 9 – Valsts policijā ar lūgumu uzsākt administratīvo lietvedību vai ierosināt kriminālprocesu, lai aizsargātu bērnus. “4 gadījumos esam piedalījušies procesuālajās darbībās pie nepilngadīgu (vecumā no 14 līdz 18 gadiem) ārzemnieku aizturēšanas, kuri Latvijā atrodas bez likumiskā pārstāvja. Tie ir bijuši Vjetnamas pilsoņi,” saka I.Ozoliņa.

No ģimenes izņem zīdaini
Pērn Alūksnes novada bāriņtiesa ierosinājusi 69 lietas - visvairāk pēdējo piecu gadu laikā. 2015.gadā – 39. “Jau janvārī ierosinātas 6 lietas: 4 aizgādības tiesību lietas, 1 – par vecāku domstarpībām, 1 gadījumā jāsniedz atzinums tiesai. Visas 4 aizgādības lietas ir ļoti smagas, jo bērnu skaits ģimenēs ir liels: vienā ģimenē ir 4 bērni, kur jaunākajam ir tikai 3 gadi; vienā ģimenē ir skolas vecuma bērns; vienā ģimenē ir 3 bērni, kur jaunākajam ir tikai gadiņš, bet divi ir pirmsskolas vecuma. Diemžēl jau šā gada pirmajā darbdienā, 2.janvārī, bāriņtiesai nācās pieņemt vienpersonisku lēmumu – no ģimenes tika izņemts zīdainis...” norāda I.Ozoliņa.

Rīko profilakses veidus
Kopš 2016.gada Alūksnes novada bāriņtiesa reizi mēnesī brauc profilakses reidos kopā ar Alūksnes novada pašvaldības policijas vai Valsts policijas darbiniekiem. “Tā ir iespēja redzēt situāciju ģimenēs nedēļas nogalēs un brīvdienās. Diemžēl ir bijis tā, ka profilakses reids beidzas ar bāriņtiesas vienpersonisku lēmumu. Ņemot vērā notikumus valstī, no 2. līdz 15.janvārim pie vienas ģimenes, kurā aug zīdainītis un iepriekš jau bija izņemti trīs bērni, braucām pat katru vakaru. Alūksnes novada bāriņtiesā ir sešas vēlētas darbinieces, kuras strādā visa novada teritorijā, tomēr izkārtojām darba grafiku, lai varam to izdarīt. Šīs ģimenes mamma šobrīd atrodas krīzes centrā – šobrīd vēl grūti vērtēt, kāds būs iznākums. Visvairāk skumdina tas, ka lielu daļu bāriņtiesas darba aizņem strīdnieki, kuri izvēlējušies strīdus par savu un bērnu turpmāko dzīvi risināt tiesā. Tie ir saprātīgi cilvēki, kuri nav alkohola atkarīgi, bet emociju karstumā kļūst pat vardarbīgi pret bērnu. Šīs lietas ir ļoti smagas,” stāsta I.Ozoliņa.
— Līga Vīksna

Kategorijas