Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Gads sācies ar jauniem projektiem

Diāna Lozko

2017. gada 10. februāris 00:00

2

Alūksnes Invalīdu biedrības biedri no Alūksnes un Apes novadiem pagājušajā nedēļā tikās ikgadējā kopsapulcē, lai pārrunātu pērn paveikto un nākotnes plānus. Alūksnes Invalīdu biedrībai nu ir arī sava mājaslapa internetā, kurā ikviens savās mājās var uzzināt par visām biedrības aktualitātēm.
 
Paveikti vairāki nozīmīgi darbi
Jau tradicionāli, kopsapulcei iesākoties, vienmēr piemin aizgājušos, un pērn diemžēl mūžībā aizgājuši seši biedrības biedri. Alūksnes Invalīdu biedrības vadītājs Edvīns Fricis Svars uzsvēra, ka pērn biedrībā paveikti vairāki nozīmīgi darbi: izveidota mājaslapa, notikuši vairāki pasākumi un pieņemti svarīgi lēmumi. Jauno biedrības mājaslapu var aplūkot interneta vietnē “www.aluksnesinvalidubiedriba.lv”. “Šobrīd biedrībā ir apmēram 250 biedri - ir grūti visus apzvanīt par svarīgiem notikumiem. Mājaslapas izveide palīdzēs operatīvāk apzināt šos cilvēkus,” sacīja E.F.Svars.
Kopīgi vēroja prezentāciju par ekskursiju pērn uz Poliju un reģionālajām sporta spēlēm Balvos. “Gribētos, lai pēc šādām prezentācijām arī tie, kuri nav piedalījušies šādās aktivitātēs, iesaistītos,” uzsvēra E.F.Svars. Viņš gan atzina, ka katru gadu nākas secināt, ka nereti cilvēki ir kūtri un, lai arī Invalīdu biedrībā ir pieejami arī trenažieri, nūjošanas nūjas un cits aprīkojums fiziskām aktivitātēm, ne daudzi to izmanto. Tomēr ir vairāki biedrības biedri, kuri regulāri iesaistās dažādās aktivitātēs, arī galda spēļu turnīros, “Uno” spēles sacensībās un zemledus makšķerēšanas sacensībās, kā arī citu sporta veidu turnīros. E.Svars uzsvēra, ka biedrība vēlas arī rīkot prāta spēles, jo nepietiek vien ar miesas uzturēšanu formā - jānodarbina ir arī prāts. Pirmās spēles varētu noritēt jau aprīļa beigās vai maija sākumā. Alūksnes Invalīdu biedrība ir izveidojusi arī savu teātra trupu un jau vairākus gadus aktīvi piedalās dažādos pasākumos. Pērn iestudētā izrāde izrādīta Alūksnes novadā sešas reizes. “Darbs arī kultūras jomā mums neizsīkst,” pauda E.F.Svars.

Jāizmanto radošo darbnīcu potenciāls
Viņš arī uzsvēra, ka Invalīdu biedrībai ir vairāk jāizmanto radošo darbnīcu potenciāls. “Radošajās darbnīcās mums ir iespēja sagatavot suvenīrus gan sev, gan arī draugiem, un tā varam ietaupīt naudiņu, nepērkot dārgas dāvanas. Turklāt ar roku darinātas lietas ir daudz sirsnīgākas. Ir arī laba pieredze, ka šādiem izstrādājumiem tiek atvērti īpaši veikaliņi. Galvenais ir būt uzņēmīgiem, arī es pats tikai mācos rakstīt projektus, un nav tā, ka es to būtu mācējis darīt pirms tam. Mēs visi varam apgūt ko jaunu,” pauda E.F.Svars. Kopsapulcē interesenti varēja pieteikties dažādām aktivitātēm, un ikviens varēja izvēlēties, vai iesaistīties kādā pasākumā, vai šogad pārstāvēt biedrību tradicionālajā spartakiādē.

Cer iegādāties projektoru
Alūksnes novada domes priekšsēdētāja vietnieks Aivars Fomins tikšanās laikā pauda, ka biedru skaita palielināšanās, neņemot vērā to, ka novadā iedzīvotāju skaits samazinās, ir labs rādītājs biedrības darbam. “Viss sākas un beidzas ar cilvēku, un ir prieks, ka jūsu biedrībā ir aktīvi cilvēki. Ienākot biedrības telpās, ir sajūta, ka esi bišu stropā – cilvēki nāk, iet, runājas. Kas attiecas uz sociālo budžetu, jāsaka, ka kopumā pašvaldībā sociālais budžets ir 1 888 349 eiro. 647 484 eiro no šī finansējuma nonāk sociālās aprūpes centra “Alūksne” vajadzībām, 467 810 eiro tiek novirzīti sociālajam dienestam. 91 579 eiro no finansējuma tiek piešķirti pabalstu izmaksai maznodrošinātajām un trūcīgajām personām,” pauda A.Fomins.
Biedrība iesniegusi projektu “Ziedot.lv” un cer iegūt projektoru, ekrānu un videokameru. “Tas mums ļautu iemūžināt aktivitātes un ar prezentācijām braukt arī uz pagastiem, lai vairāk cilvēkiem pastāstītu, ko mēs šeit darām un kā te var iesaistīties,” uzsvēra E.F.Svars.
— Diāna Lozko

Kategorijas