Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Foto un video atgādina par mājām

Loreta Jargane

2017. gada 10. februāris 00:00

2400

Bijušais alūksnietis Toms Musts pašlaik dzīvo, mācās un strādā ASV netālu no Sentluisas. Pēc pāris mēnešiem viņš iegūs bakalaura grādu uzņēmējdarbībā ar ievirzi mārketingā. Četrus gadus studējot ASV viņš ir izmēģinājis savus spēkus gan žurnalistikā, gan grafiskajā dizainā, kā arī strādā divās darba vietās, kurās kļuvis par menedžeri. Taču pirms gada viņš sāka radošāku nodarbi – fotografēšanu un videomontāžu, ko vairāki cilvēki jau ir redzējuši sociālajos medijos. Skaistas Alūksnes ainavas publicētas “Facebook” profilā “Tomscreative”.

Bērnība - Alūksnē
“Esmu dzimis un uzaudzis Alūksnē, pabeidzu pamatskolu un Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāziju - līdz 18 gadiem dzīve pavadīta šajā mazpilsētā, par ko esmu ļoti pateicīgs. Bērnība Alūksnē bija nevainīga un tīra. Dienas tika pavadītas ārā, spēlējoties un sportojot ar vienaudžiem. Skolas laikā pārsvarā biju diezgan paklausīgs un apzinīgs. Protams, bija arī pāris nelieli palaidnības laika posmi, bet tie ar laiku izzuda. Daudz laika arī pavadīju savos laukos ar ģimeni, brālēniem un māsīcām - tie laiki ir atmiņām bagāti ar palaidnībām un piedzīvojumiem, par kuriem joprojām kopā priecājamies. Arī ģimnāzijas laiks bija piedzīvojumu pilns. Sakari ar daudziem klasesbiedriem nav zuduši un draudzība turpinās. Ir interesanti redzēt, kā pats esmu mainījies - gan domāšanā, gan rīcībā. Pusaudžu vecumā bieži bija liels spiediens iederēties un neatšķirties, citādāk parādās iespēja tikt apceltam vai atstumtam. Bieži vien šajos gados pusaudži, arī es, baidās uzsākt ko jaunu vai citādāku, jo pastāv iespēja kļūdīties un kļūt par izsmieklu citu acīs. Reputācija ir tik nozīmīga, ka ir bailes darīt jebko, kas liks citiem par tevi smīkņāt. Tā man vismaz tobrīd šķita. Būdams prom no mājām, ar laiku sapratu, ka atļaut citu viedokļiem apturēt sevi no pašizaugsmes un jaunu lietu uzsākšanas ir absurdi un ka neviens cits nedrīkst kontrolēt manu rīcību kā tikai es pats. Šī ir viena no vissvarīgākajām mācībām, ko esmu guvis - tādēļ es uzdrīkstējos iesaistīties neskaitāmās aktivitātēs ārpus lekcijām, kā arī uzsākt jaunus hobijus un ar tiem dalīties internetā,” atklāj Toms.

Mācās pašmācības ceļā
Pirms gada Toms iemēģināja prasmes zīmēšanā un bija tikko iegādājies savu pirmo kameru “GoPro Hero 4”. “Šī ir ļoti maza kamera (4x6 cm), ko pārsvarā cilvēki izmanto aktīvajā atpūtā un sportā. Ar šo pašu kameru joprojām arī uzņemu visus video un foto. Vienmēr biju gribējis pamēģināt video izveidi un, tā kā pēdējā laikā bieži sanāk ceļot, nolēmu iegādāties kameru. Ar katru projektu iemācījos ko jaunu. Pēc pāris mēnešiem sāku uzņemt dažas fotogrāfijas gan dienas gaismā, gan naktī. Nakts režīma foto iznāca ļoti interesantas! Pašmācības ceļā turpināju eksperimentēt. Cilvēkiem sāka patikt tas, ar ko dalījos internetā. Tas motivēja turpināt šos hobijus. Diemžēl skolas laikā ir grūti atrast pietiekami daudz laika, lai uzņemtu jaunas fotogrāfijas vai apstrādāt kādu video, tāpēc internetā parasti esmu aktīvāks tieši vasaras un ziemas brīvlaikos,” stāsta puisis.

Foto uzņemšana - laikietilpīgs process
Toms skaidro, ka katras bildes uzņemšana (it īpaši naktī) var aizņemt dažreiz pat 10 līdz 15 minūtes, jo paiet laiks, kamēr uzstāda piemērotus iestatījumus esošajā apgaismojumā. Ja foto tiek “zīmēts ar gaismu” (ko var izdarīt, ja kameras sensoru atstāj atvērtu uz ilgāku laiku, jo tad tiek absorbēti visi gaismas objekti, pat ja tie kustas), tad tas parasti prasa vairākas reizes, kamēr veiksmīgi izdodas iecerētā bilde. Jaunietis atklāj, ka dažreiz pat vislabākās bildes sanāk netīšām.
​ “Kaut kas tiek pamēģināts tīri eksperimenta dēļ vai arī pašās beigās, dodoties uz māju pusi. Brīdī, kad šķiet - jau atrasts un nofotografēts vislabākais variants, pēkšņi rodas vēl unikālāka fotogrāfija, tikai pamainot leņķi vai iestatījumus. Fotografēšanas un filmēšanas procesā visnozīmīgākā man visnotaļ ir pacietība un eksperimentēšana. Jo dīvainākas un dažādākas ir idejas, jo interesantāks iznākums. Vienmēr jāatklāj kaut kas jauns, kas vēl nav redzēts, un bieži vien es pats pārsteidzu sevi,” saka Toms.

Video apstrādei - visilgākais laiks
Arī video izveide aizņem vairākas stundas. Pats filmēšanas process parasti esot visvieglākais un aizraujošākais, bet visvairāk darba un laika paiet apstrādei pēc tam. Dažreiz pat pareizās dziesmas izvēle varot aizņemt vairākas stundas. Viņš neslēpj, ka pēc video izveides ir ļoti liela gandarījuma sajūta. “Mans mērķis, veidojot video, ir radīt kaut ko, kas atgādinās man par kādu nozīmīgu vai prieka pilnu laika sprīdi, savukārt “Facebook” lapa “Tomscreative” man ļauj ar šiem dzīves brīžiem dalīties ar visiem, kurus tas interesē. Mani ļoti priecē, ka cilvēkiem patīk tas, ko daru, un viņi dalās ar to, kas publicēts. Tas dod lielu gandarījuma sajūtu!” teic Toms.

Fascinē Alūksnes bagātā vēsture
Alūksne Tomam ir un vienmēr būs tuva vieta. “Tās ir manas mājas un mana bērnība. Tur dzīvo mana ģimene, kas man ir ļoti svarīga dzīves sastāvdaļa. Mani vienmēr fascinējusi Alūksnes bagātā vēsture un skaistie skati, par kuriem ikdienas dzīvē bieži tiek piemirsts. Fotografēšana un video veidošana Alūksnē ir iespēja atgādināt gan sev, gan citiem, cik unikāla mazpilsēta tā ir. It īpaši patīkami sev atgādināt par mājām studiju laikā. Pats cenšos apciemot Latviju vismaz reizi gadā, bet, protams, tas nav tik vienkārši. Katru reizi, kad esmu mājās, cenšos sevi nodarbināt ar dažādiem projektiem. Arī manai draudzenei Alisei patika Alūksne, mūsu vēsture un mazpilsētas klusums un miers,” viņš saka.

​ Latvijā noteikti atgriezīsies
​ Latvija ir Toma mājas, un viņš plāno šeit atgriezties - lai arī viņš vēl īsti nezina kad. “Negribas arī atgriezties “tukšām rokām” – tāda sajūta, ka vēl ir tik daudz jauna, ko iemācīties no dažādām kultūrām un valstīm, ar ko pēc tam varēs dalīties ar latviešiem. Bieži pietrūkst tā, ka neskan latviešu valoda - to es sapratu tad, kad jau sāku domāt angliski. Apkārt dzirdu tikai svešvalodas. Latvietība ir neatņemama manis sastāvdaļa, kas nekad nepazudīs. Mūsu kultūra ir ļoti bagāta un unikāla - uzskatu, ka katram latvietim tā ir jāsargā. Es sevi noteikti uzskatu par Latvijas patriotu un ticu, ka latvieši ir spējīgi uz visu, galvenais būt optimistiem un ieguldīt smagu darbu, lai sasniegtu savus mērķus,” patriotiski saka Toms.
— Loreta Jargane

Kategorijas