Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Alūksnē – jauns zobārsts

Līga Vīksna

2017. gada 17. februāris 00:00

707

Jaunā zobārsta Dāvja Rozīša kabinets atrodas Alūksnes slimnīcas telpās blakus pediatru un traumatologa kabinetiem. Sveikt jauno zobārstu jau pirmajā dienā bija ieradušies vairāki apsveicēji - Alūksnes novada domes priekšsēdētāja vietnieks Aivars Fomins, SIA “Alūksnes primārās veselības aprūpes centrs” izpilddirektors Rolands Puriņš, kolēģi no Alūksnes slimnīcas un citi, vēlot veiksmi.
D.Rozīša dzimtā vieta ir Amatas novads. Dzīve lielpilsētā viņu nesaista, tādēļ pēc studijām savu praksi viņš nolēma atvērt Alūksnē. Alūksnes novada pašvaldība jaunajam speciālistam sarūpēja dzīvokli. “Ieguldījumi veikti diezgan lieli, tagad jāsāk tos atpelnīt. Pērn no Alūksnes novada izskanēja piedāvājums par darbu Alūksnē – man tas šķita pievilcīgi. Alūksne man nebija sveša. Domāju, šeit ir salīdzinoši viegli uzsākt praksi zobārstniecībā. Lielā pilsētā sākums būtu grūtāks un klientu mazāk,” saka D.Rozītis.
Prakses telpas D.Rozītis iekārtojis un remontējis saviem spēkiem, izņemot kanalizācijas sistēmu un elektroinstalāciju. Kabinetā ir viens no modernākajiem aprīkojumiem Latvijā, kura izmaksas D.Rozītis salīdzina ar māju Jūrmalā.
Kabinetā ir arī rentgena aparāts – neizkāpjot no krēsla, klientam varēs veikt mutes dobuma rentgenu. Iegādāts moderns digitāls zobārsta krēsls ar aprīkojumu, ko var ļoti precīzi pieregulēt. Digitālajā aparātā var arī ieprogrammēt dažādus automātiskus iestatījumus, tostarp to, cik klientu dienā katrs speciālists, kas uz tā strādājis, apkalpojis. Arī to, lai dienas beigās tas pats sevi dezinficē, izslēdzot cilvēciskā faktora kļūmes. Zobārsta krēslam ir automātisks kāju pacēlājs, kas atvieglo sēdēšanu gados vecākiem cilvēkiem un noder protezēšanā, kad svarīgi atrasties sēdus pozīcijā, nevis guļus.

(Turpinās no 1.lappuses)

Atsevišķi iegādātas arī vēl citas iekārtas, piemēram, ar ko precīzi izmērīt zobu sakņu kanālu garumu, iekārta implantu ieskrūvēšanai. D.Rozīša kabinetā ir apvienoti Somijas un Amerikas zobārstu kabinetu principi, ievērojot arī Latvijā pieņemtos.

Arī instrumentus sterilizē digitāli
D.Rozītis darbā izmantos ne tikai modernu tehniku, bet arī jaunākos materiālus un pieeju zobārstniecībā. “Plomba ir kā puzle – tajā tiek sajaukti 5-6 krāsu plombējamie materiāli, jo zobs arī nav vienmērīgā krāsā,” saka D.Rozītis.
Būtisku nozīmi D.Rozītis pievērš higiēnai un kārtībai, dezinfekcijai savā praksē. Viņš iegādājies digitālu instrumentu sterilizācijas aparātu – autoklāvu, ko viens no pirmajiem Latvijā aprīkojis ar ūdens attīrīšanas un pievades sistēmu – demineralizatoru, kas izslēdz cilvēciskas kļūdas, aparātu darbinot. “Vispirms netīros instrumentus iemērc ķīmisku vielu šķīdumā, pēc tam ar rokām nomazgā tekošā ūdenī, tad liek sterilizēties līdz 134 grādiem un divām atmosfērām spiediena. Aparāts pats pievada un aizvada ūdeni, turklāt visas aparāta darbības tiek dokumentētas elektroniski ar precīzu laiku un darbībām. Latvijā dokumentācija pārsvarā notiek, rakstot ar roku. Valstiski pacienti bieži tiek aplipināti ar dažādām slimībām tieši tādēļ, ka jau sākumā nav pievērsta pienācīga uzmanība sterilizācijai un dezinfekcijai, bet pēc tam valsts šiem pacientiem apmaksā dārgas zāles,” saka D.Rozītis.

Strādās arī nedēļas nogalēs
“Pieņemšu arī bērnus. Ar bērniem jau līdz šim esmu daudz strādājis. Bet tas būs maksas pakalpojums, jo valsts finansējums bērnu zobārstniecībai šāda līmeņa kabinetā ir izsmiekls - pat materiālu izmaksas netiktu nosegtas! Veicu arī zobu ķirurģiju, tostarp gudrības zobu, veicu protezēšanu. Pirmdienās un otrdienās strādāšu Rīgā, vienā darbavietā veicot protezēšanu. Tikmēr kabinetu Alūksnē izmantos zobu higiēniste Evija Sapažkova  no Gulbenes,” saka D.Rozītis. Pārējās dienās, tostarp nedēļas nogalēs, D.Rozītis pacientus pieņems Alūksnē, bet tikai pēc iepriekšēja pieraksta. Par darbu nedēļas nogalēs D.Rozīša vienīgais lūgums ir piezvanīt pieņemamā laikā, lai pieteiktos.
Caur D.Rozīti vajadzības gadījumā varēs piesaistīt arī citus zobārstniecības speciālistus.

— Līga Vīksna

Kategorijas