Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Maruta Kauliņa - “Gada cilvēks medicīnā”

Līga Vīksna

2017. gada 17. februāris 00:00

47

SIA “Alūksnes slimnīca” valdes priekšsēdētāja Maruta Kauliņa uzsver – iegūtā Latvijas Ārstu biedrības “Gada balva medicīnā 2016” nominācijā “Gada cilvēks medicīnā”, ko viņa 10.februārī Rīgā saņēma, ir visa Alūksnes slimnīcas kolektīva un iedzīvotāju nopelnīta.

Nosargāja savu slimnīcu
Lai godinātu medicīnas speciālistus un teiktu paldies par ieguldīto darbu Latvijas iedzīvotāju veselības veicināšanā, Latvijas Ārstu biedrība ik gadu februārī pasniedz “Gada balvu medicīnā”. Gadu gaitā šis pasākums ieguvis popularitāti gan starp mediķiem, gan starp pacientiem un kļuvis par Latvijas medicīnas nozares lielāko tradicionālo notikumu. Balvu pasniedz vienpadsmit nominācijās, no kurām septiņām nominantus izvirza iedzīvotāji, bet četrām – Ārstu biedrība, tostarp “Gada cilvēku medicīnā”. Biedrība, piešķirot apbalvojumu M.Kauliņai, norādījusi, ka viņas vārds pagājušajā gadā plaši izskanējis, jo viņai kopā ar alūksniešiem jau atkārtoti izdevās nosargāt savu slimnīcu, neļaujot to pārveido par dienas stacionāru. “Laikā, kad medicīnas nozarei katastrofāli trūkst finansējuma, speciālisti no valsts medicīnas iestādēm labāk izvēlas strādāt privātajā sektorā, bet jaunie ārsti pēc diploma saņemšanas meklē darbu ārvalstīs, ir svarīgi novērtēt un pateikt paldies tiem medicīnas nozares cilvēkiem, kas joprojām nepadodas un stāv cilvēka veselības sardzē. Viņi glābj un ārstē, palīdz nākt pasaulē dzīvībai un to saglabāt,” norāda biedrība.

Slimnīcas un iedzīvotāju spēks
M.Kauliņai par saņemto novērtējumu ir gandarījums. Viņa uzsver, ka visu nevar izrēķināt ciparos, īpaši medicīnā, kur uz spēles likta cilvēka dzīvība. “Ir gandarījums, ka alūksnieši tika sadzirdēti kontekstā ar Pasaules Bankas pētījumu un arī to, kas notika jau 2009.gadā. Tas, ka esmu nominēta šādai balvai, nekādi nav atdalāms no Alūksnes slimnīcas un tās kolektīva, jo bez viņiem, viņu atbalsta mēs nebūtu tik daudz iespējuši. Ja apkārtējie teiktu, ka nevajag, tad ļautos tam, kā straume nesīs. Ļoti nozīmīgs bija arī lielais iedzīvotāju atbalsts un savāktie gandrīz 11 000 parakstu, kā arī dziedošais alūksniešu pikets pie Saeimas novembrī,” saka M.Kauliņa.
Latvijas Valsts prezidents Raimonds Vējonis, pasniedzot pirmo nomināciju “Gada ārsts”, atzina, ka reformas veselības nozarē būs un tām ir jānotiek, bet tās nedrīkst pasliktināt pieejamību veselības aprūpes pakalpojumiem. M.Kauliņa, saņemot apbalvojumu, uzsvēra: ja Alūksnē būtu tikai dienas stacionārs, tad notiktu pavisam pretēji. “Veselības ministre Anda Čakša publiski bija paudusi, ka reformas būs, tās būs sāpīgas un būs arī zaudētāji. Bet tā jau nav reforma, ja kāds zaudē, jo no vienas puses ir mediķi, no otras – pacienti, un kuri tad būs tie zaudētāji? Ja mediķi, tad mēs veselības sistēmā pazaudēsim dažādu līmeņu speciālistus, kuru jau tagad valstī trūkst, bet jaunie ārsti uzmanīgi vēro valsts attieksmi, vai viņi šajā valstī ir vajadzīgi. Ja iedzīvotāji, tad viņiem pasliktināsies pieejamība medicīnas pakalpojumiem. Zaudētāji nedrīkst būt! To dzirdēja arī klātesošā veselības ministre… Kā atzinis profesors Andrejs Ērglis – ja izglītības reformu sāka ar pedagogu algu palielināšanu, tad veselības reformas jāsāk ar finanšu palielinājumu nozarei kopumā,” uzskata M.Kauliņa.

Slimnīca Valmierā visus
neuzņems
Par problēmām veselības nozarē valstī ir jārunā, bet negrib to darīt, lai gan arī lielās slimnīcas saprot, ka problēma ir finansējuma trūkumā, nav sakārtoti sociālie jautājumi un ka lielās slimnīcas nodarbojas ar to, kas viņiem nebūtu jādara – hroniskajiem pacientiem, savukārt no reģioniem uz lielajām slimnīcām tad netiek smago saslimšanu pacienti. “Tas ir jārisina visiem kopā – nevar pretnostatīt lielās slimnīcas pret reģionu, domājot, ka reģionu slimnīcas ir tās izšķērdētājas, bet lielās – strādātājas, jo mēs visi esam vienā laivā,” saka M.Kauliņa.
Šobrīd koalīcijas vienošanās dokumentā ar premjerministru ir ierakstīts, ka Alūksnes slimnīcai tiek saglabāts statuss “diennakts neatliekamās medicīniskās palīdzības slimnīca”. “Par gaidāmajām reformām uztraucas arī Vidzemes plānošanas reģions. Februāra sākumā Valmierā bija tikšanās visu Vidzemes slimnīcu pārstāvjiem. Vidzemes reģionālā slimnīca Valmierā uzsvēra, ka tai nebūs kapacitātes pacientu uzņemšanai, ja kādu no lokālajām slimnīcām reformēs, un ka neatliekamajai palīdzībai jāpaliek visās esošajās Vidzemes slimnīcās. Izskan, ka Cēsu slimnīcā grib likvidēt dzemdību nodaļu, bet slimnīca Valmierā nevar uzņemt šīs pacientes, jo viņu nodaļā nav kapacitātes. Jau tagad Valmierā ir izveidotas plašākas nodaļas, integrēta poliklīnika slimnīcā, izveidota fizikālās terapijas un rehabilitācijas nodaļa – šobrīd nav vietas, kur vēl kaut ko izvietot,” saka M.Kauliņa.
 
Atslābt nedrīkst – jāstrādā
M.Kauliņa uzsver, ka atslābt nedrīkst un jāturpina strādāt. “Jācīnās par finansējumu, kas šogad ir diezgan kritisks, jo par pārstrādi neko klāt nedabūjām. Uzrakstījām rēķinu SIA “Balvu un Gulbenes slimnīcu apvienība” par pacientiem, kuri brauca uz Alūksnes slimnīcu, kad viņiem no 15.novembra nedarbojās datortomogrāfs, bet naudu vēl neesam saņēmuši. Pie lielas noslodzes arī mūsu medicīniskā aparatūra ātrāk nolietojas un ir jāatjauno. Nesen iegādājāmies jaunu narkozes aparātu, tagad jādomā par citiem, tāpat jānodrošina minimālās algas palielinājums darbiniekiem,” saka M.Kauliņa.
— Līga Vīksna

Kategorijas