Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Alūksnē teātri spēlē trīs dienas

Alūksnes Kultūras centrā nedēļas nogalē notika Vidzemes reģiona amatierteātru iestudējumu skate „Gada izrāde 2016”. Uzņemt Vidzemes labākos amatierteātrus reģionālajā skatē – tas Alūksnei bija pirmreizējs gods, jo lepojamies ar atjaunotu un daudzfunkcionālu Kultūras centru.

Žūrija vēl vērtē
Trīs dienās Alūksnē kolektīvi no desmit novadiem izrādīja 21 izrādi - tās visas vērtēja žūrija: mākslas zinātņu doktore, teātra zinātniece un teātra portāla “Kroders.lv” galvenā redaktore Līga Ulberte; teātra kritiķe Ieva Rodiņa; Latvijas Nacionālā kultūras centra galvenā speciāliste amatierteātru jomā Dace Vilne; amatierteātru nozares eksperte Edīte Siļķēna. Tā kā kolektīvu ir daudz, žūrija savu vērtējumu par sniegumu sniegs rakstiski tuvākajā laikā.
Alūksnes novadu skatē pārstāvēja trīs kolektīvi - Ulda Sedlenieka Alūksnes Tautas teātris “Slieksnis” ar izrādi “Pidžama sešiem”, Liepnas dramatiskais kolektīvs “Troksnis” ar izrādi “Maiga Rudzupuķe” un Zeltiņu pagasta drāmas kolektīvs “Kontakts” ar izrādi “Pašu audzināts”.
Skati drosmīgi atklāja Zeltiņu “Kontakts”. Kolektīva režisore Gunita Paleja atzīst, ka pēc Alūksnes novada amatierteātru skates ņēmuši vērā žūrijas norādījumus, ko darīt vēl labāk. “Laikā starp abām skatēm ar izrādi viesojāmies Alūksnes novada sociālās aprūpes centrā “Alūksne” un Apes novada sociālās aprūpes centrā “Trapene” - tas bija labs darbiņš, lai iepriecinātu gados vecākus cilvēkus un pieslīpētu izrādi. Vidzemes skatē centāmies no sirds – nekārojam tikt izvirzīti uz Rīgu, bet savu novadu gribam pārstāvēt gods godam!” pirms izrādes “Alūksnes Ziņām” atzina G.Paleja.

Skatē – pirmo reizi
Pirmo reizi Vidzemes reģiona skatē piedalījās Liepnas dramatiskais kolektīvs “Troksnis”. Alūksnes novada skatē tieši Liepnas teātra izrāde “Maiga Rudzupuķe” tika atzīta par “Gada izrādi” un ieguva iespēju pirmo reizi 13 gadus garajā teātra darbības laikā piedalīties reģiona skatē. “Viss izdevās! Tā kā šī bija mūsu pirmā reģiona skate, satraukums bija ļoti liels. Taču aktieri darīja, ko spēja. Izlēmām iestudēt atkārtoti, jo skatē šo darbu vēl nebijām spēlējuši. Tā kā vīriešu lomu spēlētāju ir mazāk, tad šī luga ir piemērota mūsu kolektīvam. Vienalga, kāds būs žūrijas vērtējums, mūsu lielākais sasniegums ir tas, ka esam tikuši līdz reģiona skatei. Aktieri to bija pelnījuši,” atzīst režisore Inese Toka.
Spēlējam labāk
Teātra kritiķe Ieva Rodiņa Vidzemes reģiona skates izrādes vērtēja otro gadu. “Salīdzinot šāgada skati ar pagājušā gada, varu teikt, ka šogad izrāžu līmenis ir stipri augstāks nekā pērn. Kopējais fons ir visnotaļ pozitīvs. Var redzēt, ka režisori zina un saprot, ko iestudē, ir strādājuši gan ar aktieriem, gan domājuši par izrāžu vizuālo veidolu. Jāteic, ka izrādes varēja skatīties kā mākslinieciskus darbus, ar dažiem izņēmumiem gan vienā, gan otrā virzienā. Taču kopējais iespaids ir pozitīvs,” laikrakstam atzina I.Rodiņa.
Lai arī skates rezultāti būs zināmi vēlāk, I.Rodiņa Alūksnes novada teātru sniegumu vērtēja atzinīgi. “Zeltiņu kolektīva izrāde “Pašu audzināts” bija ar ļoti būtisku emocionālo fonu. Nacionālās vērtības un kolorīts bija ievērots. Par pašu izrādi emocionālāks šķita noslēgums ar dzīves teātri jeb bildinājumu. Aktieris cienījami visu izrādi noturēja noslēpumu. Tas bija tiešām patīkams pārsteigums!” pauda I.Rodiņa. Viņa atzīst, ka šādi skaisti dzīves notikumi skatē ir atļauti un nekādi neietekmē snieguma vērtējumu. “Par teātra “Slieksnis” izrādi “Pidžama sešiem” varu teikt - ļoti drosmīga dramaturģijas izvēle amatierteātrim, bet viņi ar to cienījami tika galā. Ļoti enerģisks aktieru darbs. Izrādi varēja skatīties neatslābstot visā tās garumā,” pauda I.Rodiņa. Visgrūtāk viņai ir vērtēt Liepnas kolektīva izrādi “Maiga Rudzupuķe”. “Ļoti problemātiska dramaturģijas izvēle, jo padomju laika sociālpolitikai konteksts mūsdienās tomēr, manuprāt, īsti nestrādā,” atzina I.Rodiņa.

Kategorijas