Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Skolotāja ar daudziem vaļaspriekiem

Loreta Jargane

2017. gada 17. februāris 00:00

3315

Papīra ziedi, papīra svečturi, kartona riņķi, kas aptīti ar krāsainu dziju, grezni papīra eņģeļi un smalki izgriezti rotājumi, milzīgas Valentīndienas sirdis, kas veidotas no stieplēm un dzijām - tādus un daudz citādu dekoru veido Inita Lāce, kura ar saviem audzēkņiem un sabiedrotajiem radoši izpaužas Alūksnes novada vidusskolā. Taču tas nav vienīgais, ar ko matemātikas skolotāja aizraujas.

Skolotājam jābūt radošam
Jau 26 gadus Inita Lāce ir matemātikas skolotāja. 13 gadus viņa bijusi matemātikas skolotāja Bejas pamatskolā, tur arī vairākus gadus strādājusi par vizuālās mākslas un mājturības skolotāju. Jau 14 gadus matemātiku māca Alūksnes novada vidusskolā. Viņa neslēpj, ka aicinājums pēc rokdarbiem bijis jau sen, kad pati vēl bijusi skolniece. “Tie bija citi laiki, tad jau nekā daudz nebija, tāpēc man patika radīt kaut ko sev. Adīju. Tagad viss ir pieejams un arī laika paliek arvien mazāk, jo adījums aizņem diezgan daudz laika.”
Lai arī skolotājai ir ķēriens uz rokdarbiem un dekorāciju izveidi, viņa atzīst, ka matemātika tomēr ir viņas primārais lauciņš. Nenoliedzami Inita ir plaša profila speciāliste, jo veido ļoti dažādus dekorus un rokdarbus. “Tas aizsākās neapzināti - iepriekšējā skolas direktore palūdza izpalīdzēt dekorēšanā. Pamazām turpināju - jo vairāk ideju realizē, jo vairāk rodas. Skolotāja profesijai jābūt radošai - šķiet, es neietilpstu tipisko matemātikas skolotāju klasē. Man vienkārši vajag radoši izpausties, nespēju nosēdēt mierā. Rokas pašas sniedzas pēc šķērēm,” smejas Inita. 

Šobrīd – dekori skolai
“Pašlaik vairāk laika veltu noformējumiem, no citiem darbiem sev neko neesmu veidojusi. Tā ir sanācis, ka tagad arī vestibila noformējumam skolā izmantoju savu radošumu. Skolotāji un skolēni zina, pie kā vērsties, arī skolotāji ir iedvesmas avots šim visam. Trakās un skaistās idejas rodas palaikam, kad vajag kaut ko skaisti izrotāt, piemēram, klasi vai pasākumam vajag jaunas dekorācijas. Internetā ir iespējas visu apskatīt - vēl pieliec savu domu klāt. Lai gan ir arī realizētas idejas, kas tiešam ir nosapņotas. Piemēram, papīra svečturus ierosināja 12.klases audzinātāja Ilona Apsīte, jo viņa ar klasi ģimeņu vakarā dejos polonēzi un minēja, ka iederētos svecītes, bet tas jau ir bijis. Tāpēc vajadzēja ko jaunu. Viņa lūdza radīt papīra svečturus, kuros izgriezti ornamenti, lai, iededzot sveci, tās gaismiņa skaisti spīdētu. Un, ja jau mazie tika izgriezti, tad izmēģināju arī lielos svečturus vestibila rotāšanai. Arī fotostūrītis Žetonu vakarā tiks dekorēts ar šādiem papīra ziediem. Viss būs saskaņoti. Vajag vienu ideju, un tad jau tā apaug,” saka I.Lāce. Radošajai māksliniecei tā ir atslēgšanās no matemātikas un enerģijas gūšana, radot ko skaistu.

Rokdarbi - sevis izdaiļošanai
I.Lāce rada arī rokdarbus no visdažādākajiem materiāliem, kas tik ienāk prātā un ko tik iespējams pielietot, piemēram no papīra, dzijas, organzas ziediņiem, filca ziediņiem, atstarojošām lentītēm, diegu ziediņiem, kas tiek tīti no dzijas uz speciāla rāmīša. “Tos var izmantot, kur vien vēlas: pievienot apģērbam - pie jakām, džemperiem, žaketēm; dekorēt telpas, kur vien radošā izpausme mudina. Kādu laiku man ļoti patika pērļot, sāku veidot pērļu piespraudes, kaklarotas un dekorus. Ar savām rokām cilvēks var izveidot, ko vien vēlas! Piemēram, kaut vai tāpēc, lai sevi izrotātu. Kad ir “Mārītes foto” skolās, vajag piedomāt pie tā, lai katru gadu nebūtu vienādi - tad var sevi izrotāt. Protams, pērlītēm vajag daudz laika, tāpat kā adīšanai. Tagad gan pērļošana man ir nolikta maliņā. Šim darbam vajag atbilstošu darbgaldu un telpu. Man mājās ir palīgi – kaķi, kuriem arī vajag paspēlēties ar pērlītēm un diedziņiem. Tas visu sarežģī. Katrs gads nāk ar ideju un to, kas tobrīd  modē. Piemēram, bija laiks, kad aktuālas bija dzijas šalles ar volāniem - tādas tapa sev, meitai, radiem. Ja kaut kas parādās, tas ir jāpamēģina!” smej rokdarbniece.

Ir jaunas idejas
I.Lāce ir piedalījusies arī dažādos radošajos semināros, uzzinot par iespējām un gūstot idejas. Ar laiku tās arī īsteno. “Protams, ne jau vienmēr viss izdodas. Ir idejas, kad sākotnēji šķiet – būs skaisti, bet realizācijas procesā saproti, ka kaut kā trūkst. Tas ir kā veikalā – uz manekena kleita izskatās skaisti, kad uzvelc - vairs nepatīk. Ir dienas, kad vienkārši neveicas un uz pasūtījumu noteikti nekas nerodas. Citreiz, kad pasaka - uztaisi, var vairākas stundas sēdēt, domāt un neizdomāt. Savukārt reizēm idejas rodas, kaut vai tikai ieraugot attēlu. Man ir ideja, kuru vēlos realizēt jau kopš pagājušā gada, – celtniecības putuplasta bumbas, kurās no visām pusēm kā ezītim sadur bambusu irbulīšus un tiem galos veido dekorus no papīra. Galu galā iznāks lielas, skaistas pieneņu pūkas, kas atkal kalpos kā skaists noformējums,” atklāj skolotāja.

Radošā matemātika
“Vispār arī matemātikā var pieiet radoši. Piemēram, 6.klasei bija jāveido riņķa diagrammas un  noformējums. Tāpat cita klase uz aplikāciju papīra rakstīja vārdu “matemātika” un izpaudās radoši - gan dzejojot, gan vizuāli noformējot šo lapu. Ar savu audzināmo klasi piedalāmies konkursos, rakstām dzeju un ļaujam vaļu fantāzijai. Man brīvā brīdī patīk arī risināt sudoku. Cenšos arī bērnus ar to “saslimdināt”, jo sudoku attīsta loģisko domāšanu. Tiem, kam matemātikā ļoti labi neveicas, kādreiz piedāvāju paminēt šīs mīklas, lai attiecīgi papildus nopelna atzīmi. Tas arī ir veids, kā radoši izpausties matemātikā,” saka I.Lāce.

Pieejama etiķešu izstāde
Un arī tas nav vienīgais skolotājas hobijs! No 1. līdz 25.februārim Alūksnes pilsētas bibliotēkā var  aplūkot I.Lāces maizes etiķešu izstādi. “Maizes etiķetes tika saglabātas neapzināti, pamazām tās iekrājās. Tad es iepazinu vēl entuziastus, kas tās krāj, mainījāmies, kolekcija kļuva plašāka. Tas, kas tika sakrāts, ārā izsviests netika, līdz ar to, dodoties ekskursijās vai ejot, nopērkot un pagaršojot maizītes, tika saglabātas etiķetes. Tagad viss mainījies un papīra etiķetes ir ekskluzīvas, jo informāciju uzdrukā uz iepakojuma,” min skolotāja. Izstādē skatāmas 522 dažādu veidu maizes etiķetes no 45 maiznīcām.
— Teksts un foto: Loreta Jargane

Kategorijas