Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Rada sirdsprojektus

Agita Bērziņa

2017. gada 17. februāris 00:00

540

Jau divpadsmito gadu Apē aktīvi darbojas biedrība “Apes attīstības klubs”, kas īsteno dažādas iedzīvotāju idejas, piesaistot projektu konkursu un fondu finansējumu. Biedrības vadītāja Laura Pope ir pārliecinājusies, ka, uzklausot iedzīvotāju vēlmes un īstenojot tās, var veidoties sirdsprojekti, kas sagādā prieku un gandarījumu gan projekta īstenotājiem, gan arī tā dalībniekiem.
Arī aizvadītais 2016.gads biedrībai bijis radošs. “Īstenojām divus projektus. Ar Borisa un Ināras Teterevu fonda atbalstu īstenojām projektu “Veselība un radošums Apē”. Ievas Ansones vadībā mācījāmies strādāt ar polimēru masu un darināt dažādas smalkas svētku rotas. Iegādājāmies arī nūjošanas nūjas un inventāru vingrošanas nodarbībām. Jāteic, ka šis projekts bija kā turpinājums iepriekš atbalstītajam Sorosa fonda projektam, kad arī iegādājāmies vingrošanas inventāru. Jutām, ka inventāra ir par maz, un gribējās dažādot šo procesu, tādēļ papildus iegādājāmies bumbas, gumijas un stepa soliņus. Ir liels prieks, ka labi iesāktajām idejām ir nepieciešamais papildinājums jeb turpinājums,” atzīst L.Pope.

Turpina iesākto
Savukārt ar fonda “Ziedot.lv” un “Latvijas valsts mežu” atbalstu biedrība iegādājusies papildus nūjošanas nūjas. “Sapratām, ka ar esošajiem desmit nūjošanas nūju komplektiem ir par maz - nūjot gribētāju bija vairāk un nūju visiem nepietika. Dažas dāmas nūjas ir paņēmušas nomā un nūjo arī ziemā, bet pavasarī atsāksies grupu nodarbības. Ar patiesu prieku skatos, kā dāmas nūjo, – aktīvi izmanto inventāru, nevis tas stāv nolikts istabas stūrī. Esam radījuši iespēju ikvienam jebkurā brīdī nūjot. Ja esi izdomājis nūjot, paprasi inventāru un dari to!” stāsta L.Pope.
Tikpat liels prieks viņai ir par biedrībai nepieciešamā inventāra - datora, printera, fotoaparāta un projektora - iegādi, kam saņemts atbalsts gan no Borisa un Ināras Teterevu fonda, gan no “Ziedot.lv”. “Līdz šim biedrībai nebija sava tehniskā aprīkojuma, tādēļ biedrības aktivitātēm un darbiem izmantojām, piemēram, personiskos datorus. Jā, mums nebija tik fundamentālu lietu, tādēļ esam priecīgi, ka esam visu nepieciešamo ieguvuši. Pie tam mēs labprāt dalāmies, un šobrīd visintensīvāk šo aprīkojumu izmanto baznīcas pasākumos. Apritē ir arī citas projektos iegūtās mantas. Cilvēki ir iemācījušies paņemt jeb paprasīt no mums, tādējādi labums no projektiem ir ne tikai mums kā biedrībai, bet arī citiem,” stāsta L.Pope.

Jaunas ieceres
Tomēr ideju un īstenojamu ieceru biedrībai netrūkst. Šogad biedrība cer iepriecināt Apes senioru dāmu deju grupu “Vīgrieze”, rodot iespēju “Latvijas valsts mežu” projektā iegādāties vasaras sezonas skatuves tērpus. Tāpat arī seniores aktīvi iesaistās vingrošanas aktivitātēs, tādēļ vajag  iegādāties senioriem atbilstošāku inventāru, piemēram, zemākas vingrošanas bumbas, ne tik stingras gumijas, lai arī seniori varētu vingrot, nenodarot sliktu savai veselībai. Savukārt ar biedrības “Alūksnes lauku partnerība” finansējumu vēlas renovēt un labiekārtot D.Ozoliņa Apes vidusskolas mācību virtuvi. “Vērts pieminēt, ka virtuve tiek izmantota ne tikai skolas vajadzībām, bet gan ļoti intensīvi arī dažādu projektu aktivitātēs mūsu biedrībā, piemēram, cepot omītēm kopā ar mazbērniem cepumus, vārot zupu projekta dalībniekiem,” viņa skaidro.

Idejas rodas uzklausot
“Kā mēs izdomājam projektu idejas? Tikai runājot ar cilvēkiem! Uzklausot viņus un mēģinot izdabāt. Pēc projekta, kad aicinājām mazbērnus darboties kopā ar vecvecākiem, dzirdēju ļoti labas atsauksmes. Piemēram, kāda vecmāmiņa man stāstīja, ka viņai plauktā stāv ar mazdēlu kopīgi apgleznotā krūzīte un ikreiz, kad viņš ierodas ciemos, tiek pārrunāts, kā tas toreiz darīts. Viņa gribot vēl šādu projektu. Ko daru es? Sadzirdu šā cilvēka vēlmi un auklēju sevī šo domu. Līdzko manu piemērotu projektu konkursu, tā iesniedzu. Un tiešām - uz pirmo nodarbību šī sirmgalve ar savu mazdēlu bija klāt! Ir jāgrib sadzirdēt un, ja vien iespējams, arī īstenot šīs cilvēku vēlmes. Jā, algu mēs, biedrībā iesaistītie, par to nesaņemam, taču gandarījumu dod laimīgie mazbērni un omītes, kuri ar asarām acīs izsaka pateicību par jauki pavadīto dienu. Tā ir mūsu “medusmaize”. Bet ir jābūt arī tādiem “trakajiem” kā Dina Meistere un es, kas nevar mierā nosēdēt. Kad beidzas kādi projekti, esmu teikusi, ka pietiek un vairs neiesaistīšos. Dina saka to pašu. Taču tad acu priekšā izlec kāda projektu reklāma - un nav, kur sprukt! Ir jādara!” stāsta L.Pope.

Aicinājums dot citiem
Tiem, kuri grib savu teritoriju padarīt tikpat aktīvu kā Apē, Laura iesaka sākt runāt ar cilvēkiem. “Runājot ar cilvēkiem, var gūt gan pieredzi sev, gan smelties idejas. Jābūt aicinājumam dot citiem. Ja saproti, ka, dodot citiem, jūti gandarījumu, tad ir vērts riskēt un mēģināt. Ir jābūt drosmīgam riskēt. Es nekad nezinu, kāds būs rezultāts, – kā būs, būs. Sliktākajā gadījumā manai idejai pateiks - nē, neiedos naudu un nekas nenotiks. Bet vienmēr ir ticība un cerība. Palaikam gadās pa kādam neatbalstītam projektam, bet lielākoties saņemam atbalstu.”
Kad pirms 11 gadiem Laura aktivizēja Apes sievietes un tika dibināta biedrība, viņa nebūtu iedomājusies, ka viss izvērsīsies tā, kā ir šobrīd. “Patiesībā biedrības ideja sākotnēji bija pavisam cita. Tas pat vairs nav tik būtiski. Taču kā šodien atceros, ka, piesakot biedrību plašākai sabiedrībai, skaitīju dzejoli, ko man 25. dzimšanas dienā bija ierakstījuši kolēģi kartītē:
“Cik labi ir dzīvot un būt,
Dot citiem, caur to arī gūt.
Tas nozīmē laimīgiem kļūt,
Lai arī citi šo laimi jūt.”

Tas ir manas dzīves moto. Kad dūša saskrien papēžos, atceros visus labos brīžus, labos vārdus un emocionālo gandarījumu, laimes asaras. Kaut ikdienas skrējienā reizēm liekas, ka tas, ko daru, nevienam nav vajadzīgs, ikviens izteiktais “paldies” dod spēku un liek saņemties,” saka L.Pope.

Kategorijas