Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Pucē bērnu zobiņus

Līga Vīksna

2017. gada 17. februāris 00:00

524

Alūksnes novada izglītības iestādes atkal apbraukā zobu busiņš, ļaujot bērniem par brīvu apmeklēt   zobu higiēnistu. Pagājušajā nedēļā zobu higiēniste Ilze Stradiņa zobu busiņā pieņēma skolēnus Liepnas vidusskolā un Liepnas internātpamatskolā, Strautiņu pamatskolā, bet šonedēļ – Bejas pamatskolā.

Zobus diego retais
“Pirms tam vecāki tiek informēti, ka zobu busiņš būs, jo nepieciešama vecāku piekrišana, lai to apmeklētu, un apliecinājums, ka dzīves gada laikā bērns nav bijis uz valsts apmaksāto zobu higiēnu. Šajā gadījumā gads ir laiks no bērna dzimšanas datuma līdz nākamajai dzimšanas dienai. Joprojām 7, 11 un 12 gadu vecumā zobu higiēnu bērniem valsts apmaksā divreiz gadā, pārējiem līdz 18 gadu vecumam – reizi gadā. Latvijas Mutes veselības centra mobilās zobārstniecības autobuss tika radīts, lai bērniem attālākajos reģionos un vietās, īpaši pagastos, kur uz vietas nav zobārstniecības, būtu iespēja to apmeklēt,” stāsta I.Stradiņa.
I.Stradiņa zobu busiņā bērnus pieņem jau vairākus gadus. Viņa atzīst – situācija īpaši nemainās. “Gados jaunākiem bērniem zobi vēl mainās – viņiem kopumā zobu mutē vēl ir mazāk un vieglāk tos ir tīrīt. Savukārt 4. līdz 7.klases vecumā bērni zobus tīra ļoti pavirši, lai gan tad mutē jau ir pastāvīgie zobi, kas prasa rūpīgu tīrīšanu. Rūpīgāk zobus sāk tīrīt jauniešu vecumā. Diemžēl reti kurš skolēns diego zobus, lai gan tas ir ļoti, ļoti svarīgi! Ja zobus nediego, zobi netiek pienācīgi notīrīti. Zobu nediegošana veicina aplikuma, vēlāk zobakmens veidošanos, var sapampt smaganas, sāp. Smaganas sāk asiņot, un tad bērns baidās tīrīt, bet tieši otrādi – arī tad zobi ir jātīra, lai neasiņotu! Tādēļ zobi regulāri ir jādiego,” uzsver I.Stradiņa.

Zīme ar ieteikumiem
Pēc zobu busiņa apmeklējuma katram bērnam tiek izsniegta zīme ar ieteikumiem, kam vecākiem jāpievērš uzmanība savu bērnu zobu veselībā. “Daudziem bērniem ir ortodontiskas problēmas – aug jaunie zobi, kuriem žoklī nav vietas, tāpēc tie aug šķībi un greizi. Bērniem žokļi ir šauri, ikdienā pārsvarā viņi ēd mīkstu ēdienu un žoklim nav košļāšanas treniņa – žoklis neveidojas pareizi. Daudziem bērniem ir aizdegunes problēmas – ja bērns ilgstoši, no mazotnes elpo caur muti, nevis degunu, arī tad veidojas šaurs žoklis. Diemžēl zobu un sakodiena regulēšana ir maksas pakalpojums, jo ortodontiju bērniem valsts neapmaksā – tas ir vecāku ziņā,” stāsta I.Stradiņa.
Diemžēl ir bērni, kuriem jau tagad ir bojāti sestie zobi – pirmie pastāvīgie, lielie aizmugures zobi, kas izaug 6 līdz 7 gados. Tie ir dziļi mutē, aiz pēdējiem piena zobiem, bērni tos pavirši tīra, zobi sāk bojāties, un ir bērni, kuriem jau pusaudža vecumā šie zobi tiek izrauti.

Arī pie zobārsta jāiet
profilaktiski
“Pirmo reizi bērnu pie zobārsta nevajadzētu vest tikai tad, kad jau kāds zobs sāp, jo tad bērns tiek iebaidīts. Arī pie zobārsta ir jāiet profilaktiski. Nav pareizs uzskats, ka piena zobi nav jālabo, – ir! Ja to nedara, mutē ilgstoši ir infekciju perēklis. No katra pagasta uz zobu higiēnista kabinetu tikai daži vecāki atved savus bērnus, tādēļ zobu busiņš ir ļoti noderīgs,” saka I.Stradiņa.
Savukārt pieaugušajiem rūpes par zobu higiēnu ir tikai un vienīgi pašu ziņā. “Ļoti grēko cukurslimnieki, kuriem obligāti regulāri būtu jāveic zobu higiēna – ja to nedara, no pastiprināta salduma baktērijas mutē barojas. Cukurslimniekiem strauji samazinās siekalu izdale, mute ir sausa,” piebilst I.Stradiņa.
—Līga Vīksna

Kategorijas