Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Sākumskola – pārmaiņu priekšā

Agita Bērziņa

2017. gada 17. februāris 00:00

1272

Alūksnes pilsētas sākumskola ir pārmaiņu priekšā – tā ir galvenā atziņa, kas izskanēja trešdien Alūksnes pilsētas sākumskolas konferencē. Bez valstī plānotajām izglītības sistēmas reformām, kas neiztrūkstoši skars arī sākumskolu, paredzēts rast risinājumu mācību telpu trūkumam, organizējot mācības arī Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas telpās. Skolas konference bija tā reize, kad vecāki varēja uzdot visus neskaidros jautājumus un saņemt atbildes uz tiem. Neiztrūkstoši skolas konferencē ievēlēja jauno skolas padomi.

Skolēnus sadalīs pa ēkām
“Pārmaiņas izglītības sistēmā būs, un tās pavisam drīz jau skars arī mūsu skolu. Valstī līdz 2020.gadam plānots pāriet no prasmju mācīšanas uz kompetenču apgūšanu. Tas nozīmē, ka jāmaina domāšana un mēs bērniem vairs nemācīsim, cik ir divi plus divi, bet bērnam pašam būs jānonāk līdz šai atziņai. 2018./2019. mācību gadā reformas sāksies ar sākumskolas vecuma bērniem no 1. līdz 4.klasei, vēlāk tās ieviesīs līdz pat vidusskolai. Ar 2018.gadu skolas gaitas būs jāuzsāk sešgadniekiem. Visi ir dzirdējuši runas, ka sākumskolā ir ļoti daudz skolēnu un visiem nepietiek vietas. Daļēji tā arī ir taisnība. Visiem sākumskolas skolēniem pēc jaunajiem normatīvajiem aktiem un plānotajām reformām esošajās skolas telpās nav vietas. Esam izvērtējuši dažādus iespējamos scenārijus, līdz nonācām pie galīgā varianta, ka sākumskolas telpās paliek mācīties 1. līdz 3.klases skolēni, bet 4. līdz 6.klases skolēni mācīsies E.Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas telpās. Jāņem vērā, ka, atnākot sešgadniekam uz skolu, mācību vide jāpielāgo vecumposmam, tādēļ esam paredzējuši radīt prasībām atbilstošu vidi, paredzot telpas atpūtai un rotaļām. Manā skatījumā, tas ir prātīgākais risinājums. Pilnīgi visiem sākumskolas bērniem nav vietas ģimnāzijas ēkā,” atzina skolas direktore Uva Grencione.

Jāatrisina daudzi jautājumi
Alūksnes novada Izglītības pārvaldes vadītāja Gunta Kupča pauda cerību, ka daudz solītais un runātais jaunais izglītības saturs nāks par labu bērniem ne tikai vienā paaudzē, bet arī ilgstošākā termiņā. “Mani dara ļoti bažīgu, ka sešgadnieks būs pirmklasnieks. Kā pedagogs ar lielu stāžu varu teikt, ka sešgadnieks var ļoti daudz, bet ne ar tādu saturu, kāds tas ir šobrīd 1.klasē, un ne tādā vidē, kāda ir 1.klases bērnam. Videi jābūt tādai kā bērnudārzā un, iespējams, pat vēl plašākai. Ir jārada bērna vecumam atbilstoša vide. Turklāt sešgadnieka vecāki nevēlēsies, lai pulksten 13.00 beigtos visa darbošanās skolā, jo bērns līdz septiņu gadu vecumam nedrīkst palikt viens. Būs jādomā, kā bērnus nodarbināt pēc stundām,” teica G.Kupča.

Ģimnāzijā būs vērienīgs remonts
Uzrunājot sanākušos vecākus, Alūksnes novada domes priekšsēdētājs Arturs Dukulis mierināja, ka sākumskola kā mācību iestāde pastāvēs. “Ir tendence šajā skolā skolēnu skaitam pieaugt, un tas ir patīkami. Iespējams, daļēji tas saistīts ar mazo skolu likvidāciju. Kas attiecas uz to, ka 1.klasē būs jāmācās no sešiem gadiem, tam neticu, kamēr neredzēšu Ministru kabineta noteikumus. Taču esam izvēlējušies optimālāko variantu, dalot mācības divas skolās. Kā un kad tas notiks, skaidrs vēl nav. Ja tam jānotiek jau 2018.gadā, tas varētu radīt problēmu, jo nupat izsludinājām iepirkumus ģimnāzijas telpu sakārtošanai atbilstoši prasībām, kam paredzēta Eiropas nauda. Sākumā sakārtosim visu, kas saistīts ar ģimnāzijas skolēniem paredzētajām telpām vecajā korpusā, un vēlāk domāsim, kā sakārtot jauno korpusu. Noslēdzoties iepirkumam, redzēsim, cik tas viss izmaksā, un izšķirsimies, ko darīt tālāk. Vērts pieminēt, ka iegūto labumu, piemēram, mūsdienīgos kabinetus, varēs izmantot arī sākumskolas bērni. Tas gan nozīmē, ka sākumskolas bērni ģimnāzijas ēkā varētu sākt mācīties tikai pēc veiktajiem remontdarbiem, jo remonta laikā pašai ģimnāzijai nāksies domāt par telpām visām klasēm. Ja vien kādi citi valdības lēmumi neliks rīkoties citādāk, sākumskolas bērni ģimnāzijas ēkā varētu mācīties 2019. vai 2020.gadā,” pauda A.Dukulis.

Kā svinēs svētkus?
Vecākiem par gaidāmajām pārmaiņām bija vairāki jautājumi. “Kā gaidāmās pārmaiņas atsauksies uz sākumskolēna dzīves ritmu, piemēram, vai 4., 5. un 6.klašu skolēniem stundu saraksts nepārvērtīsies rikšošanā no viena korpusa uz otru, no vienas skolas uz otru skolu un vēl angāru? Kā skolā svinēs svētkus? Piemēram, 1.septembrī kur pulcējamies - pie ģimnāzijas vai sākumskolas? Kā svinam Ziemassvētkus?” jautāja Signe Gorbāne. U.Grencione mierināja, ka skolēniem jāstaigā nebūs, bet pedagogiem būs saplānotas stundas, lai vienā dienā tās būtu tikai sākumskolas ēkā, bet otrā – tikai ģimnāzijas ēkā un vienā dienā tās nebūtu abās skolās. “Kas attiecas uz svētku svinēšu, mans viedoklis ir tāds, ka varam dalīt visu, tikai ne iestādi. Es šobrīd nevaru konkrēti pateikt, kā darīsim, taču to varēsim noteikt jeb izlemt mēs paši. Arī tagad skolai nav savas zāles un daži svētki tiek svinēti tikai klašu grupās, nevis visiem kopā,” norādīja U.Grencione.

Klasēs daudz bērnu
Juris Gabranovs jautāja, kā risinās jautājumu, ja, piemēram, mācībām pieteiksies vairāk skolēnu, nekā klasē paredzēts, kā tiks dalītas klases. “Sākumskolā ir noteikt limits, cik skolēnu drīkst uzņemt 1.klasē, taču parādiet man cilvēku, kas noteiks, kurš mācīsies un kurš ne,” teica A.Dukulis. “Bērnus dalu tikai es, skolas direktore. Skatos, cik meiteņu un cik zēnu, lai visās klasēs sanāktu vienādi. Pie tam ir noteikts, cik katrā klasē pēc kvadratūras drīkst atrasties skolēnu. Zinu, ka klasēs, kurās ir vairāk bērnu, piemēram, 26, vecāki vērsās skolā ar sūdzībām, ka bērnu ir par daudz. Mūsu skola ir tik liela, cik ir, un pilsētā ir arī citas skolas. Ja nākat mācīties uz sākumskolu, ir jārēķinās, ka skolēnu skaits klasē nebūs mazs. Tāda ir realitāte,” skaidroja U.Grencione.
Savukārt uz jautājumu, cik būs 1.klases gadā, kad sāks mācīties gan sešgadnieki, gad septiņus gadus vecie bērni, U.Grencione atbildēja, ka skatīsies pēc tābrīža situācijas, cik bērnu pieteiksies mācībām. Jau šobrīd skolā ir četras 2.klases. Par šo jautājumu vēl jādiskutē valstiski. Pie tam vecāki varēs izvēlēties, vai sešgadnieku sūtīt skolā vai ne.

Pie ģimnāzijas būs sporta laukums
A.Dukulis stāstīja, ka gaidāmo pārmaiņu sakarā pie ģimnāzijas paredzēts izveidot sporta laukumu, lai varētu nodrošināt mācību procesu. “Tas nebūs stadions, bet tikai sporta laukums mācību stundām. Tāpat arī daļu naudas ieguldīsim internāta sakārtošanā. Šobrīd tie vairs nav solījumi, bet realitāte,” teica A.Dukulis.
Uzklausot nākotnes ieceres, Ludmila Logina atzina, ka skumji klausīties solījumos. “Skumji klausīties, ka joprojām runājam par skolu sakārtošanu. Skolas sen jau ir nesakārtotas. Bēdīgi, ka pie skolas nav normāla stadiona. Tas ir vilcies jau gadiem. Skolā mācās jau absolventu bērni, bet situācija tā arī nav uzlabojusies. Tagad ķeramies pie pēdējiem salmiņiem. To visu jau sen vajadzēja. Skumji!” atzina sieviete.

Zāle būs gatava oktobrī
Ilgu laiku skolai sāpīgs jautājums ir zāles remonts – to neizmanto jau otro mācību gadu. “Līdz 21.martam jāizstrādā visi dokumenti, aprīlī un maijā norisinās iepirkums, un vasarā notiks remontdarbi. Vēlākais oktobrī mums būs atjaunota sporta zāle. Skolai ir pietiekami liels budžets, un esam prasmīgi izmantojuši finanšu līdzekļus, tādēļ piecu gadu laikā esam ietaupījuši 100 000 eiro, kurus tad arī novirzīsim sporta zāles remontam. Ļoti ceram, ka pašvaldībai nebūs jāprasa papildu finansējums un pietiks ar pašu iekrāto,” stāstīja U.Grencione.
Tieši ar skolas sporta zāles remontu saistās iepriekšējās skolas padomes paveiktie nozīmīgākie darbi. “Viens no svarīgākajiem darbiem bija darbs pie skolas zāles remonta. Ar padomes iniciatīvu tika piesaistīts speciālists, kurš ieteica citu risinājumu zāles remontam, tādējādi ļaujot ietaupīt. Svarīgs padomes darbs bija dalība skolas attīstības plāna izveidošanā, aktīvi piedalījāmies Alūksnes pilsētas skolu optimizācijas procesā, tikāmies ar ģimnāzijas un novada domes vadību, lai pārrunātu dažādus jautājumus. Jaunajai padomei novēlu būt aktīvākai, nekā bijām mēs, iesaistīties pašiem un iesaistīt vairāk pārējos vecākus,” sacīja iepriekšējais skolas padomes vadītājs Jānis Skulte. Skolas padomes darbu klātesošie balsojot novērtēja kā labu.


Fakti:

Skolēnu skaits 2016./2017. mācību gadā – 395.
Vidējais skolēnu skaits klasē – 21. Lielākā klase – 26  skolēni,
mazākā – 17.
68 % mācās labi un teicami, gada beigās tikai viens nesekmīgs skolēns.
62 skolēni ieguvuši godalgotas vietas olimpiādēs, tostarp 2 – valsts līmeņa olimpiādēs.
Vidējā atzīme skolā – 7,44.
157 skolēni iesaistās interešu izglītības programmās.
Strādā 32 pedagogi, no tiem 28 – pamatdarbā, 4 – blakusdarbā.
Skolā ir 49 datori, jaunāki par trīs gadiem ir tikai 3 datori.
Skolā ir divas interaktīvās tāfeles un deviņi projektori.

Kategorijas