Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Dome lēmumu par VEF teritorijas pirkšanu vēl nepieņem

Līga Vīksna

2017. gada 24. februāris 00:00

306

Alūksnes novada domes sēdē vakar netika skatīts jautājums par to, ka pašvaldība par pusmiljonu eiro nopērk vai nomā degradēto VEF teritoriju Alūksnes pilsētas centrā no SIA “Agre nami”. 

Iedzīvotāji neatbalsta
“Alūksnes Ziņās” pirms nedēļas rakstījām, ka degradēto VEF teritoriju - ēkas un zemi - pašvaldība grasījās iegādāties par ļoti lielu summu - 520 000 eiro jeb vairāk nekā pusmiljonu, ko piedāvāja SIA “Agre nami” valdes loceklis Raitis Egle, turklāt bez īpašuma vērtējuma un nezinot patieso tirgus cenu. Sabiedrībā šāda iecere izraisīja ļoti lielu rezonansi – redakcijā vairāki iedzīvotāji pauda savus viedokļus, uzsverot, ka tas būtu pārāk grezni un nevajadzīgi novada budžetam, ņemot vērā, ka novadā ir daudz citu vajadzību, nevis vienam uzņēmumam, kas pats par savu īpašumu pienācīgi nerūpējas, pārskaitīt par pirkumu 520 000 eiro. “Kāpēc dome ir ieciklējusies uz to veselības centru?! Vai tādu vispār Alūksnei vajag šodien? Igaunijā ir daudz līdzīgu centru – tie it nemaz nav pārpildīti ar apmeklētājiem, šis SPA centru bums un vilciens ir aizgājis. 4,2 miljonus no Eiropas, par ko domes priekšsēdētāja vietnieks Dzintars Adlers tā uztraucas, ka var tos pazaudēt, novadā var  izmantot arī citiem, iedzīvotājiem svarīgiem mērķiem,” sacīja kāda alūksniete, kura nevēlējās publiskot savu vārdu. Iedzīvotāji komentārus par to izteica arī portālā “www.aluksniesiem.lv”, ko varat lasīt 3.lappusē.

Mainās apstākļi
Uz vakardienas domes sēdi bija sagatavoti divi iespējamie varianti par VEF teritoriju – Alūksnes novada dome to nomā vai arī iegādājas. Sākoties domes sēdei, Alūksnes novada domes priekšsēdētājs Arturs Dukulis izteica priekšlikumu jautājumu izņemt no darba kārtības, vien norādot, ka radušies jauni apstākļi un vajag izvērtēt. Deputāts Ainars Melders taujāja pēc precīza definējuma, kādēļ izņemt, jo jautājums jau izskatīts gan tautsaimniecības, gan finanšu komitejas sēdēs. “Mainās apstākļi. Mēs izvērtēsim, un tad arī deputātiem tiks darīts zināms,” pauda A.Dukulis.
Domes sēdē nepiedaloties deputātiem Marutai Kauliņai un Aivaram Fominam, “pret” jautājuma izņemšanu no darba kārtības balsoja deputāti Jana Zilkalne, Ainars Melders un Mārtiņš Augstkalnietis, bet pārējie desmit deputāti balsoja “par”.

Pieļauj arī citas vietas
“Alūksnes Ziņas” pēc sēdes taujāja  domes priekšsēdētāju A.Dukuli skaidrot sabiedrībai šā jautājuma virzību. Viņš atzina, ka jautājums par VEF teritoriju netiek noņemts no darba kārtības vispār, diskusijas par to turpināšoties. “Ceru, ka divu nedēļu laikā tiksim skaidrībā. Pieļaujam, ka Alūksnes veselības veicināšanas centru varētu būvēt arī citā vietā, ne obligāti VEF teritorijā. Tas ir saistīts ar daudz un dažādiem apstākļiem. Negribu izcelt vienu iemeslu, ka tā ir lielā cena, vieta vai kas cits. Vajag skatījumu arī par to, kā veselības centru tālāk ekspluatēsim un lai šis centrs kalpotu arī kā tūristu piesaistes vieta. Piekrītu, VEF teritorijā vieta nav slikta, tomēr ir nianses, kas, būvējot šajā vietā, var radīt sarežģījumus,” skaidroja A.Dukulis.
Viņš uzsvēra – tā kā termiņi “spiež”, tuvākajā laikā tiks sasaukta domes ārkārtas sēde, lai nolemtu, kurā vietā īsti centru būvēt. “Šobrīd kā iespējamās būvniecības vietas izskatām vairākus variantus, lai deputātiem ir vieglāk izlemt. Lai nav tā, ka spiežam izvēlēties vienu vietu, saucam cenas vai ko citu,” sacīja A.Dukulis.

No ieceres neatkāpsies
Uz jautājumu, vai tādēļ, ka tik grūti un sarežģīti īstenojas iecere par veselības centra būvniecību un jau augustā jāiesniedz projekts, nav domāts tā vietā īstenot alternatīvus projektus, jo tādus Alūksnes novada dome izvēlējās gadījumam, ja iecere par veselības centru neizdodas, A.Dukulis atbildēja, ka no ieceres par veselības centra tapšanu Alūksnē atkāpties negrasoties. “Gan deputātiem, gan iedzīvotājiem ir jāsaprot, ka jebkurai naudai, ko Eiropa izdala, ir noteikts termiņš, kad tā jāapgūst. Alūksnē ir vairākas degradētas teritorijas – ir, ko izvēlēties. Jo vairāk iedziļināmies šajā sarežģītajā projektā, jo gudrāki topam, tāpēc arī lēmumi var būt daudziem negaidīti. Ļoti daudz laika pazaudējām, ieciklējoties, ka centru varēsim uzbūvēt Lujāna drupās. Ideālais variants būtu, ja konkursa kārtībā pašvaldība varētu apzināt potenciālo investoru, bet tā darīt nedrīkstam. Jā, investora šobrīd vēl mums nav,” norādīja A.Dukulis.


Kategorijas