Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Saņem “Ekselences balvu”

Loreta Jargane

2017. gada 24. februāris 00:00

7

Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas ķīmijas skolotāja Inese Ločmele trešdien “Ekselences balvu” kā progresīva un lieliska ķīmijas skolotāja Latvijas Universitātes rīkotajā konkursā.
Janvāra sākumā Latvijas Universitāte aicināja izvirzīt progresīvus un lieliskus bioloģijas, fizikas, ķīmijas, matemātikas un ekonomikas skolotājus „Ekselences balvai”. Ģimnāzijas 11.klases audzēkne Kristīne Migunova tam pieteica arī I.Ločmeli.

Balva skolai, pilsētai, sev
“Šobrīd ir divējādas emocijas. Pirmkārt, jāatvelk elpa, jo fināla diena, konkurss bija emocionāli un fiziski piesātināti. Otrkārt, ir prieks un gandarījums. Izjūta, ka balva ir nevis man, bet esmu to atvedusi Alūksnei. “Ekselences balva” ir goda zīme skolai, pilsētai un tikai tad man pašai. Noteikti liels paldies manai ģimenei, no kuras esmu saņēmusi neizsakāmi lielu atbalstu. Bez tā man tas nekad nebūtu izdevies. Konkurence šim konkursam vienmēr ir ļoti liela. Uz šo konkursu startēju jau otro reizi, iepriekš - pirms trīs gadiem. Toreiz finālistiem tika lūgts aizsūtīt iepriekš materiālu, kas apliecinātu darba meistarību. Es aizsūtīju, bet nedomājot, ka man to tik ļoti vajag. Toreiz finālā netiku. Šogad, neko nezinot, saņēmu zvanu, ka esmu apstiprināta otrajā kārtā. Tad, kad tika apkopoti dokumenti, skola rakstīja arī rekomendācijas vēstuli. Pēc šīs atlases tika izvēlēti pieci finālisti, kuru skaitā biju arī es,” emocijās dalās I.Ločmele.

Fināls - saspringts un
piesātināts
„Ekselences balvas” finālā no izvirzītajiem 142 Latvijas skolotājiem tikās 25 finālisti – progresīvi piecu jomu skolotāji, kuri vada mūsdienīgas un aizraujošas mācību stundas, ieinteresē skolēnus un palīdz viņiem sasniegt labus rezultātus. “Konkurence bija ļoti spēcīga. Katrs no šiem pieciem ir “Ekselences balvas” cienīgs pedagogs. Konkursa fināls notika Mārupes vidusskolā. Bija jāsagatavo prezentācija “Kas ir mans ķīmijas skolotājas moto”, kā mūsdienās ir jāmāca ķīmija, iepazīstinot ar sevi minūtes laikā. Pēc tam bija jāsagatavo 20 minūšu stunda par tēmu, kā iemācīt saprast dzeramā ūdens attīrīšanas tehnoloģiskos procesus 8. klases skolēniem. Grūtākais bija tas, ka atvēlētais laiks bija mazs un svešiem bērniem žūrijas pārstāvju klātbūtnē, televīzijai filmējot, jānovada stunda – ar esenci, ievaddaļu, izskaidrojošo un noslēdzošo daļu. Beigās bija situāciju analīze. Situācija - skolotājs novadījis stundu un pieļāvis virkni kļūdu: jāizdomā ieteikumi šim skolotājam, tie jāapraksta uz lapas, jo visu, ko pierakstīji, vērtēja. 10 minūšu laikā bija jāprezentē, kā novadīt stundu par tēmu “Mūsdienu kompozītmateriāli vai polimēri” - ar aprakstu, ko darītu skolotājs, ko -  skolēns, kādus materiālus izmantos un kāda būs atgriezeniskā saikne. Vakarā bija apbalvošanas pasākums. Balvas saņemšana bija emocionāla un skaista. Viss tika pārvarēts un vēl godam!” stāsta I.Ločmele.

Konkurss - sesto gadu
“Ekselences balvu” piešķir sesto gadu par skolotāja darbu klasē, nevis skolēnu rezultātiem eksāmenos un olimpiādēs, nostrādāto gadu skaitu. Šogad laureātus sveica Latvijas Valsts prezidents Raimonds Vējonis, izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis un Latvijas Universitātes (LU) rektors Indriķis Muižnieks. Laureāti saņēma arī LU mecenātu sarūpētu naudas balvu - 1400 eiro.


Kategorijas