Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Pensionāri pieņem rezolūciju

Agita Bērziņa

2017. gada 24. februāris 00:00

11

Pirmdien Latvijas Pensionāru federācija domes sēdē pieņēma rezolūciju ar prasību 2018.gadā daļu no valsts budžeta pieauguma novirzīt pensionāriem svarīgu problēmu risināšanai. Domes sēdē piedalījās arī Alūksnes pensionāru biedrības “Sudrabs” valdes priekšsēdētāja Gita Tortuze un Jaunalūksnes pagasta pensionāru padomes priekšsēdētāja Inta Aizupiete.

Klājas arvien grūtāk
Rezolūcijā norādīts, ka, turpinoties dzīves dārdzības pieaugumam, pensionāru dzīves līmenis turpina kristies. Tikai pensiju indeksācija nespēj nodrošināt pensionāru ienākumu paaugstināšanos tādā līmenī, lai saglabātu iespēju iegādāties preces un pakalpojumus iepriekšējā līmenī, lai maksātu nodokļus paaugstinātos apmēros. Rezolūcijā norādīts, ka šobrīd risināšanas stadijā atrodas vairāki pensionāriem nozīmīgi jautājumi, tajā skaitā piemaksu palielināšana pie pensijām par darbu līdz 1996.gadam, ar nodokli neapliekamā minimuma paaugstināšana pensionāriem, kā arī citi, kas prasa papildu līdzekļus no valsts pamatbudžeta. “Latvijas Pensionāru federācijas domes sēdes dalībnieki visu Latvijas pensionāru vārdā kategoriski pieprasa noteikt prioritāti valsts vecāko iedzīvotāju jautājumiem un 2018.gadā daļu no valsts budžeta pieauguma novirzīt pensionāriem svarīgu problēmu risināšanai,” uzsvērts rezolūcijā.

Cer uz jaunumiem nodokļos
Pārrunāta nodokļu koncepcija un gāzes tirgus atvēršanas ietekme uz senioriem. Pensionāri bija nobažījušies, ka līdz ar gāzes tirgus atvēršanu cenas kāps, taču saņemta atbilde, ka gāzes tirgus atvēršana vistiešāk ietekmēs uzņēmējus. “Šāda tikšanās bija ļoti vērtīga, jo ļoti daudz tiek apkārt runāts, bet skaidrības nebija. Ļoti gaidām neapliekamā minimuma palielināšanu, kas nozīmētu, ka arī mūsu pensijas lielums, ko saņemam uz rokas, palielinātos. Jo man būs vairāk naudas, jo vairāk tērēšu. Lielas cerības ir arī uz jaunumiem nodokļos, ko Finanšu ministrija prezentēs 1.aprīlī, kad nodokļus paaugstinās akcīzes precēm. Tikšanās aktualitātes trešdien pārrunājām arī savā biedrībā. Visi bija ļoti priecīgi dzirdēt, ka saistībā ar neapliekamo minimumu palielināsies pensijas. Visi šobrīd ir gaidās. Ticēt un gaidīt ir vienīgais, kas mums atlicis,” iespaidos par domes sēdē dzirdēto dalās G.Tortuze.

Nav pamata optimismam
I.Aizupiete atzīst, ka visiem pensionāriem, lai kurā Latvijas vietā arī dzīvotu, sāpe ir viena – arvien pieaugošā nabadzība. “Nekas līdz galam nav vēl izlemts, viss ir tikai izstrādes procesā, tādēļ iemesla būt ļoti priecīgiem nav. Sāpe visiem ir vienāda – esam tādā nabadzībā kā esam. Viss kļūst arvien dārgāks, taču pensiju indeksācija nespēj segt ne komunālo maksājumu pieaugumu, ne produktu cenas veikalos. Pensionāru noskaņojums nav ļoti optimistisks, it sevišķi laukos,” norāda I.Aizupiete.
Pārrunātas arī citas aktualitātes, piemēram, kādā novadā pensionāriem ir sāpe par lielajiem nekustamā īpašuma nodokļiem, bet citiem aktuāls ir daudzdzīvokļu māju siltināšanas jautājums. “Nevar teikt, ka šādām sēdēm nav nozīmes, jo visas mūsu vēlmes un priekšlikumus novirza līdz valdībai. Vērts pieminēt, ka atrisināts jautājums par avīzes “Latvijas Pensionārs” nogādāšanu organizācijām reģionos - turpmāk to varēs saņemt pensionāri arī reģionos,” stāsta I.Aizupiete. Sākot ar šo gadu, pensionāru avīzi izdod sadarbībā ar “Latvijas aptieku” un tirāža būs 20 000 eksemplāru līdzšinējo dažu simtu vietā.


Kategorijas