Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Jaunais depo – kā lēciens kosmosā

Agita Bērziņa

2017. gada 24. februāris 00:00

30

Vakar Apē svinīgi atklāja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Vidzemes reģiona brigādes Alūksnes daļas jaunuzbūvēto Apes posteni. Apē šis bija ilgi gaidīts notikums - apskatīt jaunās telpas bija ieradušies daudzi iedzīvotāji. Paši ugunsdzēsēji atzīst, ka jaunais postenis tehniskā nodrošinājuma ziņā ir kā lēciens kosmosā. Telpu atklāšanā piedalījās daudzas augstas amatpersonas, tostarp iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis.

Ugunsdzēsēji – priecīgi
Jauno un skaisto ēku par savām otrajām mājām sauks 12 Apes posteņa ugunsdzēsēji glābēji. Viņi  laikrakstam neslēpa, ka sajūtas, staigājot pa jauno posteni, ir mazliet nereālas – ilgus gadus solītais un lolotais postenis beidzot patiešām uzcelts. “Sajūtas ir ļoti labas. Ēka ir moderna un aprīkota ar visu nepieciešamo tehniku. Tagad būs vieta gan šļūteņu žāvēšanai, gan cilvēkiem atpūtai. Ir viss, kas nepieciešams darbam. Noteikti būs prieks strādāt,” atzīst Apes posteņa komandiera pienākumu izpildītājs Genādijs Vihrovs.
Arī Oļegs Iljsāns ar desmit gadu ugunsdzēsēja glābēja autovadītāja pieredzi atzīst, ka skaistās un mūsdienīgās telpās strādāt viennozīmīgi būs patīkamāk. “Ugunsdzēsējiem visu laiku jābūt modriem un gataviem sargāt cilvēku un viņu īpašumu drošību. Skaistas telpas ir kā papildinājums tam visam. Telpas ir siltas, tīras, gaišas un plašas. Strādā arī jauni ugunsdzēsēji, un viņiem šāds postenis ir kā papildu stimuls,” viņš saka.

Būs stimuls strādāt
Ugunsdzēsējs glābējs Valdis Bambulis atzīst, ka vecās posteņa telpās strādāt bija grūti, taču jaunajās telpās nav ne miņas no vecajām problēmām. “Piemēram, novecojušās apkures sistēmas dēļ reizēm, beidzot maiņu, no tvana gāzes sāpēja galva. Tagad tā vairs nebūs. Būtiski, ka tagad viss ir daudz plašāks. Ja kādreiz strādājām tikai divās istabās, tad tagad telpu ir daudz. Arī garāža ir plašāka. Strādāt būs labāk. Ātrāk varēsi reaģēt un doties uz notikumiem,” saka V.Bambulis.
Jaunais ugunsdzēsējs glābējs Nikolajs Illarionovs ir priecīgs, ka varēs strādāt mūsdienīgā vidē. “Strādāju tikai gadu, taču kopš bērnības sapņoju kļūt par ugunsdzēsēju. Esmu priecīgs, ka varēšu strādāt mūsdienīgos apstākļos,” viņš saka.

Sagaida brīnumu!
Novērtēt jauno depo bija ieradušies arī ilggadēji Apes ugunsdzēsēji – Jānis Latiks, kurš nostrādājis 19 gadus, un Vairis Bernards, kurš ugunsdzēsēja darbam veltījis 11 gadus. “Iepriekš bija bēdīgi. Pašiem daudz ko nācās darīt, tostarp remontēt telpas, mazgāt logus, aizkarus un gultas veļu, skaldījām malku. Tagad par visu ir padomāts un ugunsdzēsēji varēs veikt savu tiešo pienākumu – palīdzēt cilvēkiem. Tā arī tam būtu bijis jābūt vienmēr. Strādāt būs vieglāk, bet brīvais laiks būs jāveltī dažādām mācībām - zināšanu līmeņa celšanai,” teic bijušie darbinieki un atzīst, ka Apes posteņa uzcelšana ir gluži kā brīnums. “Ir apbrīnojami, ka tas beidzot ir noticis! Beidzot ir jauns postenis! Ļoti ilgus gadus tika solīts, bet nekā! Kā par brīnumu beidzot ir! Apes ugunsdzēsēji ir to pelnījuši. Tā ir pirmā ēka Apē, kas uzcelta no jauna, ja neskaita sporta zāles piebūvi. Tas ir apbrīnojumi!” saka viņi.


◆ Apes posteņa kopējā platība ir 1121,2 kvadrātmetri. Postenis sastāv no vairākām daļām: administrācijas telpas divos stāvos, trīs pilnībā tehniski aprīkotām garāžām un piecus stāvus (16 metrus) augsta torņa. Šobrīd tornis ir augstākā ēka Apē, kas kalpos gan ugunsdzēsības inventāra apkopei, gan operatīvā dienesta pārstāvju treniņu vajadzībām.

◆ Postenī ir mūsdienu prasībām atbilstoši šļūteņu pacēlāji, daudzfunkcionālas telpas glābšanas dienesta darbiniekiem, pieejama rezerves elektrobarošana (dīzeļģenerators un UPS iekārta), kā arī tajā atrodas elpošanas aparātu uzpildes iekārta un saspiestā gaisa kompresors. Pati ēka ir tehniski aprīkota, bet aprīkojumu gaida vēl jaunās sadzīves un atpūtas telpas, tostarp trenažieru zāle.

◆ Jaunajā postenī telpas būs arī Valsts policijas darbiniekiem. Apes posteņa depo ēkas adrese nav mainījusies, jo jaunais depo atrodas turpat, kur kādreiz bija vecais – Dzirnavu ielā 2a.

◆ Apes posteņa depo ēka ir jau otrā, kura pēc neatkarības atgūšanas celta par valsts budžeta līdzekļiem. Latvijā šogad tiks atklāti vēl trīs jaunuzbūvētas depo ēkas - Smiltenē, Skrundā un Ērgļos.

— Teksts un foto: Agita Bērziņa

Kategorijas