Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Aicina lauksaimniekus pieteikties plēvju un cita nevajadzīga iepakojuma bezmaksas izvešanai

Leta

2017. gada 24. februāris 08:49

309

Sākoties lauksaimniecības darbu sezonai, vides apsaimniekošanas uzņēmums SIA "Eco Baltia vide" aicina zemnieku saimniecības visā Latvijā pieteikties nolietoto agroplēvju, polipropilēna maisu ("Big bagus") un plastmasas kanniņu, mucu un cita nevajadzīgā iepakojuma bezmaksas izvešanai, aģentūru LETA informēja "Eco Baltia" grupas pārstāve Kristīne Grapmane. Pēc "Eco Baltia vide" datiem, Latvijas zemnieku saimniecības ik gadu kļūst apzinīgākas atkritumu apsaimniekošanas jautājumos. To apliecina tas, ka pērn no lauksaimniekiem savākts par 22% vairāk iepakojuma nekā 2015.gadā.

Vienlaikus "Eco Baltia vide" direktors Jānis Aizbalts atzina, ka poligonos joprojām nonāk liels lauksaimniecībā izlietotā iepakojuma apmērs. "Latvijā ir aptuveni 80 000 lauksaimniecību, kuru darbības rezultātā rodas dažādi pārstrādei derīgi atkritumi, tostarp, plēves, polipropilēna maisi, agroplēves, plastmasas kannas, mucas un citi. Gana liels lauksaimniecībā izlietotā iepakojuma apjoms joprojām nonāk poligonos, mežos vai tiek sadedzināts. Taču šo iepakojumu sadedzināšana, aprakšana vai apglabāšana poligonā nodara kaitējumu videi, dzīvniekiem, cilvēkiem un ir uzskatāma par nelietderīgu resursu izniekošanu. Tam tā nav jābūt. Šo iepakojumu var pārstrādāt jaunos materiālos, turklāt lauksaimniecībām par nevajadzīgā iepakojuma nodošanu un izvešanu nav jāmaksā," viņš sacīja.

Lai "Eco Baltia vide" varētu nodrošināt bezmaksas materiālu savākšanu, zemnieku saimniecības aicinātas zvanīt uz tālruņa numuru 27894555 vai rakstīt uz e-pasta adresi "janis.paulins@vide.ecobaltia.lv".

Zemnieku saimniecības pēc materiālu nodošanas saņem apliecinājumu par iepakojuma nodošanu otrreizējai pārstrādei, kas kalpos kā apstiprinājums Valsts vides dienestam, ka iepakojums nav sadedzināts vai aprakts zemē, bet ir apsaimniekots atbilstoši vides aizsardzības un atkritumu apsaimniekošanas prasībām.

"Eco Baltia vide" no zemnieku saimniecībām savāktais un pēc tam sašķirotais materiāls tiek vests pārstrādei uz "Eco Baltia grupas" polimēru materiālu pārstrādes uzņēmumu SIA "Nordic Plast" Olainē.

"Nordic Plast" gadā var pārstrādāt vismaz 2650 tonnu lauksaimniecībā izmantotā iepakojuma, kura lielākā daļa šobrīd tiek importēta. Palielinot Latvijā sašķiroto plēvju daudzumu, varētu aizstāt nozīmīgu daļu importēto izejvielu. No polipropilēna maisiem iegūst augstas kvalitātes PP granulas, bet, pārstrādājot cieto plastmasu - kannas un pudeles, iegūst HDPE ekstrūzijas granulas. Pēc tam no granulām tiek ražoti dažādi rūpnieciskie izstrādājumi, piemēram, caurules, rūpnieciskā tara, atkritumu konteineri, tvertnes, plēves, atkritumu maisi. Gandrīz visu saražoto produkciju "Nordic Plast" eksportē.

"Firmas.lv" dati liecina, ka "Eco Baltia vide" izveidota 1996.gadā. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 203 470 eiro, tas pieder SIA "Eco Baltia grupa". 2015.gadā uzņēmuma "Eco Baltia vide" apgrozījums bija 7 416 530 eiro, bet peļņa - 342 571 eiro.

Sabukārt "Nordic Plast" dibināts 2000.gadā, un tā pamatkapitāls ir 2 168 917 eiro. "Nordic Plats" pilnībā pieder "Eco Baltia grupa". 2015.gadā "Nordic Plast" apgrozījums bija 9,13 miljoni eiro, bet peļņa - 766 777 eiro.

Kategorijas