Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Sapnis pārtop uzņēmumā

Līga Vīksna

2017. gada 3. marts 00:00

21094

“Alūksne var!” - šādi vārdi ne reizi vien izskanēja, pirms nedēļas Alūksnē atklājot jaunu uzņēmumu: SIA “FXB Service & Logistic”. Tas savā metālapstrādes servisā – veikalā sniegs dažādus metālapstrādes pakalpojumus, kas līdz šim alūksniešiem nav bijuši tik plaši pieejami.
SIA “FXB Service & Logistic” pieder alūksnietim Mārim Kasparam. Viņa uzņēmums ietilpst holdinga kompānijā SIA “Marpe”, kas savukārt pieder Māra māsas Zandas vīram Mārtiņam Pētersonam. Ģimenē viens otru atbalsta, tādēļ rasta iespēja Mārim uzsākt savu biznesu.
“Šī nav mūsu uzņēmumiem raksturīga darbības joma – pakalpojumu sniegšana, jo esam holdingā SIA “Marpe” ietilpstošs metāla tirdzniecības uzņēmums SIA “FXB Niemet Baltic”. Tas ir pārstāvēts visās Baltijas valstīs un arī Somijā, Ukrainā, Baltkrievijā. Piedāvājam alumīnija, nerūsējošā tērauda, vara, misiņa, bronzas un tērauda materiālus. Palīdzot Mārim īstenot sapni, veicām ieguldījumus, radot alūksniešiem un tuvējās apkārtnes iedzīvotājiem iespēju ne tikai iegādāties metālu, bet arī saņemt metāla apstrādes pakalpojumus. Tas būs mūsu ieguldījums Alūksnes mikroekonomikai un iespēja saņemt šeit dzīvojošajiem pakalpojumus, kas līdz šim te nebija tik plaši pieejami. Pleskavas ielā 2 esam noīrējuši telpas 500 kvadrātmetru platībā, kur iekārtots serviss – veikals. Ir iegādātas metālapstrādes veikšanai vajadzīgās iekārtas. Ceram, ka nākotnē varēsim cilvēkiem šeit radīt vēl vairāk darbavietu,” stāsta SIA “Marpe” īpašnieks Mārtiņš Pētersons.
Turpinās no 1.lpp.

Mārtiņš Pētersons uzsver, ka Alūksnes novadā ir salīdzinoši daudz uzņēmumu, kas saistīti ar mežizstrādi. Tiem metālapstrādes pakalpojumi ikdienā ir ļoti nepieciešami, jo tehniku salabot nepieciešams pēc iespējas ātrāk. “Man gribas domāt, ka uzņēmums “FXB Service & Logistic” Alūksnē strādās ilgus gadus. Lai to izveidotu, neesam kredītsaistībās. Pašu kapitāls ir šeit ieguldīts. Ļoti ceru, ka “FXB Service & Logistic” kļūs par foršu vidējo uzņēmumu Alūksnē, kas varēs izpildīt klientu vēlmes metālapstrādē,” saka M.Pētersons.

Sapņa piepildījums
Savulaik arī Māra vectēvs Otto Branka nodarbojies ar metālapstrādi – strādājis “Lauktehnikā” Alūksnē, veicot metālapstrādes darbus, tādēļ var teikt, ka Māris iet vectēva pēdās. Vectēvs Mārim iemācījis daudzas prasmes metālapstrādē. Arī pats Māris ir apguvis metinātāja profesiju. M.Kaspars dzimis, audzis un skolojies Alūksnē līdz 18 gadu vecumam. Tad dzīves gaitas aizveda citur, kādu laiku dzīvojis un strādājis Gulbenes pusē, bet sirdī vienmēr zinājis, ka atgriezīsies Alūksnē.
“Pēdējos piecus gadus jau esmu atpakaļ Alūksnē. Visu laiku domāju, ko Alūksnē varētu izveidot tādu, kā vēl nevienam nav un kas patiesi cilvēkiem šeit būtu nepieciešams. Piecus gadus domāju un izdomāju! Līdz šim esmu strādājis par metinātāju arī pie alūksnieša Ata Mellenberga, bet tagad mans sapnis ir piepildījies,” stāsta SIA “FXB Service & Logistic” valdes loceklis M.Kaspars.
Meklē virpotāju
M.Kaspars norāda, ka šobrīd uzņēmumā “FXB Service & Logistic” strādās divatā – pats M.Kaspars un palīgs Valdis Rezgoriņš. Analizējot pakalpojuma pieprasījumu, vajadzības gadījumā algos vēl darbiniekus. “Šobrīd meklēju virpotāju, jo arī šāda amata pratējs mums ir nepieciešams. Atsevišķi būs serviss, kurā sniegsim pakalpojumus, un noliktavas telpa, kurā glabāsim metālu, ko ikviens interesents varēs iegādāties. Servisā veiksim ne tikai metināšanas darbus, virpošanu, lodēšanu, bet arī vieglo konstrukciju izgatavošanu, gatavosim dārza un dizaina izstrādājumus no metāla. Sniegsim  visu iespējamo pakalpojumu klāstu, kas ir svarīgs smagās tehnikas īpašniekiem, mežizstrādes veicējiem un citiem. Pie mums varēs iegādāties metāla caurules, plāksnes un citus izstrādājumus tie, kuriem tas nepieciešams arī savās mājās, saimniecībās. Līdz šim Alūksnē tik plaša metāla izstrādājumu piedāvājuma nav bijis. Kalējs Laimonis Bāliņš ar dēlu Alūksnē sniedz kalšanas pakalpojumus, bet mēs viens otram nebūsim konkurenti, jo viņi veic smalkus metāla darbus, bet mēs – rupjākus un apjomīgākus,” skaidro M.Kaspars.

Ar pilnu jaudu – nākamgad
M.Kaspars uzsver, ka šogad uzņēmums iecerējis attīstīties, arvien paplašinot pakalpojumu klāstu, lai ar 2018.gadu varētu sākt strādāt ar pilnu jaudu. “Tad būs vairāk darbinieku, jaunas iekārtas un paplašināsimies. Gaidām, ka starp mūsu klientiem būs ne tikai Alūksnes un Apes novadu, kā arī tuvējo novadu uzņēmumi, bet arī klienti no Igaunijas,” viņš apņēmīgi saka.
Par M.Kaspara darbu jau ir pirmās atsauksmes. Zemnieks Madars Bērtulsons no Jaunalūksnes pagasta atzīst, ka šāds pakalpojums Alūksnes novadā ir pieprasīts un vajadzīgs. “M.Kaspars darbu veic ātri un precīzi, turklāt šādā vecumā ir maz metinātāju. Pārsvarā visi ir jau gados,” saka M.Bērtulsons. 

Atpakaļ uz laukiem!
Savukārt M.Pētersons pauž cerību, ka pamazām arvien vairāk cilvēku atgriezīsies dzīvot novados un pagastos. “Kad būs iepazīta pasaule, es noteikti gribētu palikt uz dzīvi Alūksnē, kas ir sievas Zandas dzimtā vieta. Mana dzimtā vieta ir Koknese – no vienas skaistas vietas uz otru! Jau tagad Alūksnē pavadām vasaras. Jaunalūksnes pagastā mums ir ģimenes lauku māja, ko restaurējam, savam priekam gribam tur šopavasar izveidot arī nelielu briežu dārzu ar 12 briežiem. Tas nebūs bizness. Šodien daudziem ir problēma atgriezties uz dzīvi laukos, jo nav brīvas zemes. Lielzemnieki ir izpirkuši visas brīvās platības, un tiem, kuri vēlas kaut ko uzsākt, zemes trūkst. Cilvēks nevar atnāk uz laukiem un dzīvot uz “kabatlakatiņa” – diviem hektāriem zemes. Ko viņš darīs? Šodien daudzviet ir viens zemnieks uz simtiem hektāru. Tomēr es visiem saku, lai iet atpakaļ uz laukiem dzīvot!” saka M.Pētersons. Savukārt Zanda ir skolotāja, izgājusi arī nometņu vadītāju kursus un Engures novada Bērzciemā otro gadu šovasar organizēs vasaras nometni bērniem. Iespējams, viņa kādreiz nometni organizēs arī bērniem Alūksnes novadā. 
— Līga Vīksna

Kategorijas